Hasznos információk, ha repülőjegy vásárlás előtt állsz

Tudni szeretnéd, mennyivel utazás előtt vedd meg a repülőjegyed, hogy a lehető legolcsóbb legyen? Vagy, hogy a hét mely napján vásárold meg, hogy tényleg a legolcsóbban tudj hozzájutni? Akkor ez a cikk neked szól.

Mikor vegyem meg a repülőjegyem, hogy a lehető legolcsóbban jussak hozzá? Ez az a kérdés, amit elég sokan és sokszor tesznek fel, akár nekem, akár maguknak a kis belső hangjuk szócsöveként. Ebben a cikkben megpróbálok erre a kérdésre válaszolni, legalábbis kis segítséget nyújtani.

Mikor tudok a legkedvezőbb áron repülőjegyet venni?

Mint te is tapasztaltad már, minden légitársaság más-más áron kínálja a járataira a jegyet, még ha ugyanazon az útvonalon is repülnek. Általában az az elképzelés, hogy ha jó korán (sokkal az utazás előtt) megvesszük a jegyet, akkor járunk anyagilag a legjobban. Hát ez nem igaz. Főleg a fapados járatokra nem érvényes ez a feltételezés. Léteznek internetes oldalak, melyek fő profilja a repülőjegy árváltozások nyomon követese és a jövőbeni áruk megsaccolása. Pl. ITT találsz egy ilyet. Érdemes lehet az ilyen jellegű oldalakat meglátogatnod, viszont ezeket napról napra érdemes látogatni és több hasonló oldalt is felkeresni.

Melyik nap tudok a legolcsóbban repülőjegyet venni?

Erre is végeztek már különböző kutatásokat és megállapították már több légitársaság esetében is, hogy melyik hét/hónap a legutasbarátabb az árak tekintetében. A kutatások többsége „természetesen” az USA-ra összpontosít, illetve az ottani belföldi járatokra, de megosztom veletek a Ryanairre és Easyjetre specializált kutatás eredményét is.

Ryanair

A kutatást 2014-2015 között végezték el és a Ryanair 26 európai járatát vizsgálták, vagyis közel 400.000 jegy árat vettek figyelembe. A kutatás elsődleges feladata az volt, hogy megvizsgálják, mely napon a legnagyobb a repülőjegy árak csökkenése. Az eredményt az alábbi képen láthatjátok, melyből egyértelműen kiderül, hogy csütörtökönként a legnagyobb az árak zuhanása, valamint, hétvégén könnyen pórul járhatsz. Ennek magyarázata lehet az emberi tényező, ugyanis a jegyek árának meghatározásáért a személyzet felel és ők hétvégén nem dolgoznak. A hétvégét követően hétfőn bemennek a munkahelyükre, elemzik a jegyek iránti keresletet, a járatok telítettségét és azok iránt a járatok iránt, amikre nem volt nagy az érdeklődés a hétvége folyamán, kedvezményt tesznek közzé.

A kutatás során vizsgálták azt is, hogy a jegyár mennyire függ attól, hogy a hét mely napján vesszük meg. A kutatás során a London (Stansted) – Barcelona útvonalon 7 hónap alatt megtett összes járat adatait vizsgálták, mely kb. 40.000 járatot foglal magában. A foglalások heti általános árait az alábbi táblázat tartalmazza. Látható, hogy az árak 40-41 £ között ingadoznak, könnyen megállapíthatjuk, hogy az átlagár nem nagyon változik a hét napjai alapján.

Harmadsorban vizsgálták azt is, hogy hogyan változnak a jegyek árai annak függvényében, hogy melyik nap utazunk el és melyik nap érkezünk haza. Ehhez is a fenti útvonal járatait vették figyelembe.

Látható, hogy péntekenként utazhatunk el a legdrágábban Barcelonába, mely oka az lehet, hogy az angolok szeretnek egy-egy hétvégére kiruccani Spanyolországba. Ezt igazolja a visszautazási trend is, hiszen vagy vasárnap utaznak vissza az emberek vagy hétfőn, kitolva az utazást egy hosszú hétvégére.

Összefoglalva a fentieket a Ryanairre vonatkoztatva:

  • Az árak a leggyakrabban csütörtökönként zuhannak a legnagyobbat és hétvégén a legkisebb az esély erre,
  • Az áremelkedés többnyire automatikus, az árcsökkenés pedig manuálisan létrehozott,
  • A jegyárak nem függenek nagy mértékben attól, hogy a hét mely napján vesszük meg őket,
  • A jegy ára nagyban függ attól, hogy a hét mely napján akarok el-, és visszautazni.

Easyjet

Az Easyjetről tudni kell, hogy viszonylag gyakran változtatják a jegyárakat, heti több alkalommal is megtörténhet ez. Ennél a légitársaságnál elmondhatjuk, hogy a jegyárak annál olcsóbbak, minél korábban vesszük meg őket. Lényegében akkor járunk elvileg a legjobban, ha legkésőbb indulás előtt 5 héttel vesszük meg a repülőjegyet. Vagyis minél korábban gondoskodunk a jegyünkről, annál nagyobb az esélye annak, hogy olcsóbban jutunk hozzá.

A következő diagramon azt látod, hogy hány héttel indulás előtt a legolcsóbbak a jegyek. Ez alapján kb. 10 héttel és 23 héttel indulás előtt érdemes beszerezned a jegyed, ha minél olcsóbban szeretnél hozzájutni.

A repülőjegyek árát elég sok minden befolyásolja, pl. a szezon, a célállomás népszerűsége, a kereslet-kínálat stb. Ezeket egy átlagos vásárlónak/utazónak elég nehéz figyelembe vennie a repülőjegyek áránál, nehezen tudod eldönteni, hogy egy-egy ajánlat jó, kevésbé jó, rossz, nagyon rossz, stb.; éppen ezért általában emocionális alapon vagy már korábban megszerzett tapasztalat alapján vesszük meg a jegyet. Félünk, hogy adott járatra elfogynak a jegyek, vagy éppen a szállás fog az általunk szimpatikusnak vélt időpontra betelni és ezért megvesszük a jegyet és nem is nézegetjük több napon át az ajánlatokat, hátha változnak.

A fent olvasottakat IDE kattintva ki is próbálhatod.

Nincs más dolgod, mint megadni a kiindulási és érkezési állomás nevét, megadni, hogy mikor utaznál (egyirányú, kétirányú). Mutatok egy példát, Budapest – London (Gatwick), október 16.

Láthatod, hogy 25€ a kiválasztott napon a 11:55-ös járatra a jegy, 10% az esélye, hogy csökkeni fog a közeljövőben a jegy ára, valamint, hogy októberben a BUD-LGW távon a legolcsóbb jegy 19€. Ez alapján már könnyen eldöntheti mindenki, hogy érdemes-e megvennie ennyi pénzért ezt a jegyet, valamint, hogy várjon-e még, hátha olcsóbb lesz. A válasz IGEN érdemes megvenni és NEM, nem érdemes várni tovább.

A fenti oldal állítja, hogy 78%-os az EasyJet repülőjegy kalkulátorának pontossága és folyamatosan azon vannak, hogy ezt a számot növelni tudják. A kalkulátor gépi tanulási algoritmusok segítségével „jósolja meg” a repülőjegy árak változását, és mindezt a korábbi adatok összevetésével és elemzésével teszi. A modell megtanulja hogyan változnak az egyes légitársaságok repülőjegy árai és javaslatot tesz a jegyek legmegfelelőbb időben történő vásárlására.  

Mint említettem az USA-ra vonatkozóan rendelkezünk a legtöbb kutatási eredménnyel, így ezeket is szemléltetem.

USA belföld

Amennyiben az USA-ban belföldön utaznál, különböző oldalakon tudod megvenni a jegyed az adott járatra (najó, ez így elég hülyén hangzik, mivel minden más járatra is igaz ez). A kutatás arra is kiterjedt, hogy az egyes oldalakon mely napon és mennyivel indulás előtt éri meg a legjobban a jegyet megvenni. A kutatás eredménye az alábbi táblázatban tekinthető meg.

Láthatod, hogy pl. a Skyscanner esetében kedden a legcélravezetőbb jegyet venni, a Momondo-n 53 nappal indulás előtt, stb.

USA-Európa

2016-ban az Expedia végzett erre vonatkozóan kutatást, mely eredménye alapján a következő megállapításokat tehetjük.

USA -> Európa: 176 nappal indulás előtt a legcélszerűbb a jegyet megvenni,

USA -> Karib-térség: 77 nappal indulás előtt a legcélszerűbb a jegyet megvenni,

USA -> Ázsia: 160 nappal indulás előtt a legcélszerűbb a jegyet megvenni,

USA -> Közel-Kelet, Afrika: 144 nappal indulás előtt a legcélszerűbb a jegyet megvenni,

USA -> Dél-Amerika: 90 nappal indulás előtt a legcélszerűbb a jegyet megvenni.

Európán belül

Az Expedia kutatása alapján az Európán belüli járatokra az indulás előtt 140 nappal a legolcsóbbak a repülőjegyek.

Nagy-Brittaniából induló járatok

A Skyscanner végzett 2016-ban egy kutatást erre vonatkozóan, melyről bővebben ITT olvashatsz. Ennek a kutatásnak az eredménye alapján elmondhatjuk, hogy a rövidtávú járatokra indulás előtt kb. 7 héttel érdemes megvásárolni a jegyet, akkor járunk a legjobban.

Összességében elmondható, hogy hétköznap érdemes bárhova is utaznod, akkor a legolcsóbbak a jegyek, valamint ugyanígy a visszaútra is ezeket a napokat válaszd. Egy-egy drágább utazás előtt érdemes valamelyik ár kalkulátor oldalt felkeresned, hogy megbizonyosodhass arról, hogy valóban az egyik legjobb ajánlatot találtad meg és így jó időben tudd megvenni a jegyed. Remélem tudtam segíteni és nem csak még több kérdést generáltam benned.

pandakaland

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük