Vietnám, avagy Délkelet-Ázsia felfedezetlen gyöngyszeme

Megmondom őszintén, nagyon vártam már, hogy erőre kapjak és megírhassam ezt a beszámolót, de eléggé keserédes az érzés. Jó egyfelől, hogy visszaemlékezhetek a kint eltöltött időszakra, rossz, hogy nem lehetek ott és nem élhetem át újra és újra. Ázsiai kalandunk (Vietnám, Kambodzsa, Thaiföld) kezdete előtt, még itthon, Vietnámot vártam a legkevésbé. Aztán történt valami. Megszerettem Vietnámot és igen fájó szívvel hagytam el, mint utunk első állomását és szívem szerint itt maradtam volna. Igazság szerint nagyon nehéz szavakba önteni ennek az okát, mert egy átlagos szemlélőnek lehet, hogy annyi jön le Vietnámból, hogy szemét van mindenhol, a belvárosban szaladgálnak a patkányok, nagy a társadalmi szegregáció, kaotikus és zajos a közlekedés, koszos műanyag székeken ülve falatoznak az emberek a főút szélén, stb. stb., de nekem ezekkel együtt volt életem legjobb és legnagyobb élménye ez az út. Csak remélni tudom, hogy valamikor a mi társadalmunk is el fog jutni oda, hogy annyira segítőkész, mosolygós, nyitott, elfogadó, közvetlen és kedves legyen, mint amit itt tapasztaltam.

Ebben a bejegyzésben úgy általánosságban fogok Vietnámról beszélni, mit érdemes tudni róla, mielőtt odautazol, mikre figyelj és mik azok a pozitív és negatív dolgok, amiket én tapasztaltam. Természetesen lesznek majd további posztok az egyes városokról, látnivalókról is, de érdemes először egy átfogó képet kapni arról, hogy miért tudta elrabolni a szívem már az első nap, miért látogat egyre több ember ebbe az országba, mi az, amit nyújtani tud nekünk.

Mit érdemes Vietnámról tudni, az alapok

Vietnám Délkelet-Ázsia egyik kevésbé felfedezett gyöngyszeme, ez az Indokínai-félsziget legkeletibb országa. Nagy kiterjedésénél fogva változatos éghajlati és földrajzi viszonyok jellemzik. Vietnám történelme három évezredre nyúlik vissza, amiken keresztül a Kínai Birodalom különböző dinasztiái kormányozták. Függetlenségét Vietnám a X. század elején, teljes autonómiáját pedig egy évszázaddal később érte el. A vietnámi dinasztiák kormányzásának a XIX. század közepén szakadt vége, amikor a francia gyarmatosítás elérte az országot. A második világháború után Franciaország megpróbálta visszaállítani ellenőrzését (sikertelenül), s végül az első indokínai háborúban Vietnám kivívta függetlenségét. A genfi egyezmény két részre osztotta az országot: Észak-, és Dél-Vietnámra. A hidegháború alatt Észak-Vietnám és Dél-Vietnám háborúban állt egymással. 1976-ban az északi kormány alatt az ország egyesült. Az ország népességének 84 százaléka vietnámi és 2 százaléka kínai nemzetiségű. Rajtuk kívül több mint 50 kisebb nemzetiség él az országban. A vietnámiak spirituális életében négy nagy vallás kap szerepet: a konfucianizmus, a taoizmus, a buddhizmus és a kereszténység.

Kép: Tra Que falu
Forrás: https://unsplash.com/s/photos/vietnam

Vietnám területe: 331.690 négyzetkilométer, lakossága: 93 millió
Hivatalos neve: Vietnámi Szocialista Köztársaság
Vietnámiul: Nuóc Cong Hoa Xa Hoi Chú Nghia Viet Nam
Államforma: köztársaság
Pénznem: vietnámi dong (VND), 1 HUF = 77 VND
Fővárosa: Hanoi
Legnagyobb városa: Ho Chi Minh City, régi nevén Saigon
Magyarország és Vietnám között az időeltolódás + 7 óra. Vietnámban nincs nyári és téli időszámítás.
Közbiztonság: jó, de zsúfolt helyeken érdemes odafigyelni a zsebtolvajokra
Gyerekkel ajánlott-e ideutazni: igen, maximálisan, nagyon kedvesek a gyerekekkel IS
Vámrendelkezés: bejelentési kötelezettség terheli a 7.000 USD készpénzt, illetve 300 gramm aranyat meghaladó értékkel beutazó személyt
Csapvíz: NEM iható, palackos ivóvíz az ország minden részén beszerezhető
Konnektorok: átalakító nem szükséges
Kábítószer-használat és birtoklás: a térségben legszigorúbban büntetett cselekedetek, súlyos szabadságvesztést, esetenként halálbüntetést vonhatnak maguk után
Árak: a vietnami árak a magyarországi alatt mozognak (2019-ben a havi nettó átlagfizetés 105.000 forintnak megfelelő dong)

Kép: Utcai hangulatkép
Forrás: https://unsplash.com/photos/JfjIbWywySA

Vízum

Magyar állampolgároknak utazás előtt vízumot kell beszerezni. Ez egyszeri belépésre jogosít fel, maximum 30 napig lehet a turista vízummal az országban tartózkodni. 25 USD, 3 munkanapon belül elkészül. Fontos, hogy nincs lehetőség érkezéskor megszerezni a vízumot. Az útlevél a Vietnámból való elutazástól számított 6 hónapon belül érvényes legyen! Figyelj arra mindenképp, hogy nagyon sok online felületen lehet vízumot igényelni, de ezek nagy része vagy az árral vagy a szolgáltatással ver át. Ajánlom, hogy a vízumot EZEN A LINKEN igényeld meg.

Kép: Így néz ki az online vízumigénylő oldal
Forrás: https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/

Külföldiek munkavállalását Vietnámban a 2013. május 1-én hatályba lépett Munkaügyi Törvény szabályozza. Az engedélyt a Munkaügyi és Szociális Minisztérium (MOLISA) állítja ki, maximum 24 hónapra. A munkahét Vietnámban jellemzően 48 órás, szombati munkanappal. Magyar állampolgárok életvitel szerű vietnámi tartózkodási szándéka bejelenthető a Hanoi Magyar Nagykövetségen (consulate.hoi@mfa.gov.hu).

Elutazás előtt a Konzuli Szolgálat oldalát érdemes csekkolni, ezt itt találod. Itt kaphatsz információt a közbiztonságról, az esetleges fertőzésekről, problémás helyekről, stb.

A másik, amit ajánlok, az a Konzuli Védelem. Ezt szerintem ajánlatos minden hosszabb távú utazás előtt és alatt igénybe venni. Ugyanis, ha adott országban történik valami, pl. földrengés, háború, stb., akkor az általad megadott elérhetőségen felveszi veled a konzulátus a kapcsolatot, probléma esetén értesíti az általad megadott elérhetőségen a hozzátartozóid, stb. Ezt ITT tudod kérni.

Mikor utazzak Vietnámba?

Az északi országrész meglátogatására márciustól novemberig tartó időszak a legkedvezőbb (a “tél” Észak Vietnámban hűvös és ködös).
A középső országrész meglátogatására a februártól novemberig tartó időszak a legoptimálisabb.
A déli országrész meglátogatására az októbertől májusig tartó időszak a legjobb.

Kép: Hanoi képviseli az északi országrészt
Forrás: http://worldweather.wmo.int/en/city.html?cityId=308
Kép: Ho Chi Minh City képviseli a déli országrészt
Forrás: http://worldweather.wmo.int/en/city.html?cityId=309

Elsősorban az esős évszakban jelentkező tájfunok és áradások jelentenek természeti veszélyt Vietnámban. Trópusi viharokra Közép-Vietnámban júniustól decemberig lehet számítani. Utazás előtt érdemes ezekre a honlapokra ellátogatni, hogy tudd, milyen az időjárás Vietnámban. A helyi meteorológiai szolgálat honlapja, a Meteorológiai Világszervezet honlapja.

Mit egyek, mit érdemes az étkezésről tudnom

A vietnámi konyha változatos és laktató. Ami leginkább megkülönbözteti a kínai konyhától a vietnámi konyhát, az az, hogy a vietnámiak nem öntik le szószokkal a fogásokat, hanem a közös tálból evőpálcikákkal kiemelt falatot magunknak kell belemártanunk a külön tálkákban található öntetekbe/szószokba. Levessel (pho) kezdődik minden étkezés, ami általában marhahúsból vagy csirkehúsból készül, de elterjedt a garnélarákos változat is. Személyes kedvencem a fokhagymás marha pho. Ha a tengeriherkentyűs változattal próbálkozol, akkor jelzem, hogy Vietnámban a páncéllal együtt szolgálják fel a rákot és nem szedik le róla. Érdekes élmény, mikor kanalazod a guszta kis levesed, nagyot merítesz a kanállal, bekapod és a rák páncéljára harapsz. Itt ment el az étvágyam a levestől két alkalommal is. Tanulópénznek jó volt.

Kép: A pho így az igazi, rengeteg korianderrel és rengeteg lime-mal. Ha van savanyított fokhagyma hozzá, én azzal is meg szoktam bolondítani
Forrás: https://www.simplyrecipes.com/recipes/quick_chicken_pho/

A vietnámi konyha ízletes és sokrétű. Ezt bizonyítja az is, hogy turisztikai attrakcióknak számít a helyi utcai kaja árus stand, valamint rengeteg főzőiskola van minden nagyobb városban, ahol elég busás áron lehet főzőcskézni és különböző ételeket kóstolgatni.

Majdnem elfelejtettem.. A pho kapcsán.. Érdemes felkészülni rá, hogy Észak-Vietnámban sokkal kisebbek az adagok, mint Dél-Vietnámban, így ha északon csak levessel szeretnél jóllakni, akkor érdemes rögtön két adagot rendelned.

Kép: Nincs is hangulatosabb, mint az utcán a kis műanyag széken ücsörögve enni a pho-t. A kép csalóka, mivel egy átlagos méretű európai nem fér így oda az asztalhoz. A térded valahol az asztal felett lesz és terpeszben ülsz úgy, hogy falatozni tudj
Forrás: https://unsplash.com/photos/r1BZpyHZSfc

A földrajz az ételek tekintetében is döntő szerepet játszik, ugyanis az ételek északon kínai ízekkel vegyülnek, míg délen pazar, csípős fűszerekkel dobják fel őket, a partvidéken pedig szintén más ízvilágba utazhatnak el az érzékek. A fő összetevők egyébként a rizs, a hús, a gyümölcsök. Azt talán fölösleges is megemlítenünk, hogy pho-t, azaz vietnámi levest mindenütt találhatsz. És ahány család, annyi pho, egy kicsit mindenki máshogy készíti, ezért is érdemes minél több helyen megízlelni ezt a csodát.

Kép: Hát igen, ezzel is szinte minden utcán találkozni fogsz. A nyers husik a nyárson, melyeket kiválasztás után előtted sütnek meg. Érdemes kipróbálni őket, van, ami nagyon finom, van, amit egy életre nem felejtesz el, annyira rossz
Forrás: https://unsplash.com/photos/RGvBZd6xZC4

Oltassak, ne oltassak? Mit oltassak?

Sokan, sok fórumon, sok mindent beszélnek. A Vietnámba utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás (ezért nem is kérnek nemzetközi oltási igazolványt az országba való belépéskor), ennek ellenére én ajánlom bizonyos védőoltások beszerzését, főleg, ha nem csak Vietnámba látogatsz el Délkelet-Ázsiában. Lehet, hogy te nem mész olyan helyre, ahol könnyen megfertőződnél, lehet, hogy csak és kizárólag palackozott vizet iszol és utcai árusnál nem eszel, lehet, hogy mindig és mindenkor kezet mosol, de arra nem tudsz felkészülni, hogy a buszon / vonaton / repülőn a melletted ülő is így cselekedett, és amikor a WC-re menet arcon tüsszent valaki, elgondolkozhatsz azon, hogy miért nem oltattál, pénzt akartál megspórolni vele, mert az életed nem ér ennyit? Vagy esetleg nem gondoltad végig, hogy mivel is járhat mindez? Vagy nem tartod elég menőnek az oltást? Vagy mert a haverod is megjárta Ázsiát oltás nélkül és láss csodát, még él? Persze lehet okoskodni és lehet, hogy a haverod sem lett beteg vagy éppenséggel még nem tud róla. De ha nem is lett beteg, honnan tudod, hogy neked sem lesz bajod? És ha te felelőtlenül utazol, akkor legalább jusson eszedbe a családod, barátaid, akikkel hazaérkezést követően fogsz érintkezni és lehet, hogy ezáltal őket is sikeresen megfertőzöd. Megéri ez neked?

Tájékoztatásul, ha a fenti bekezdés nem lett volna elég. Ninh Thuan déli vidékein és Ho Chi Minh városban az utóbbi időben a dengue-lázas megbetegedések száma ugrásszerűen megemelkedett, annak ellenére, hogy a betegség főként az esős évszakban szedi áldozatait, valamint a vietnámi Egészségügyi Minisztérium jelezte, hogy a sárgaláz szintén megjelenhet Vietnámban.

Kép: Tudom, hogy a kép nem kapcsolódik az aktuális témához, de kicsit oldom a feszkót, mert a téma igenis fontos
Forrás: https://unsplash.com/s/photos/vietnam

Ha rám hallgatsz, a következő oltásokat adatod be magadnak: TWINRIX (Hep. A és Hep. B ellen), TYPHIM VI (tífusz ellen), DULTAVAX (diftéria, tetanusz, járványos gyermekbénulás ellen), MMR (kanyaró,mumpsz és rubeóla [rózsahimlő] ellen). Bővebb információért keresd meg a Nemzetközi Oltóközpontot.

Ezenkívül a következő gyógyszerek beszerzését is ajánlom: láz-, és fájdalomcsillapító, hasfogó, megfázás és felfázás elleni orvosság, torokfájás elleni szer, sebhintőpor, kötszer, ragtapasz, kézfertőtlenítő, nedves törlőkendő, stb. Ha valami még kellene, Vietnámban is meg tudod venni egy gyógyszertárban, ezek neve vietnámiul: Nhà thuốc – de felismerni, mert mindig utcára néző boltocska és a kínált termékek az ablakba ki vannak helyezve.

Kép: Egy random gyógyszertár Vietnámban
Forrás: https://diachiso.vn/ha-noi/hoan-kiem/hai-ba-trung/48/nha-thuoc-truong-tho

Mivel közlekedjek, hogyan közlekedjek?

A riksa vietnámi megfelelője a cyclo, ezzel főleg kisebb településeken fogsz találkozni és elég kényelmetlen két európai embernek utazni benne, ugyanis viszonylag keskenyek, főleg, ha a csomagotok is előre jön, közétek.

A taxisokkal nagyon vigyázz, hasonló trükkök vannak, mint itthon. Ha taxival utazol (nem ajánlom), akkor csak és kizárólag olyanba szállj be, amiben van mérőóra.

Kép: Vietnámban nem meglepő, ha hárman ülnek egy motoron. Sőt láttam olyat, amin öten utaztak egyszerre. A mai napig nem értem, hogyan.
Forrás: https://unsplash.com/photos/AEaTUnvneik

Taxizás helyett használd a GRAB-et. Erről már írtam ITT. Ne csak Vietnámban, hanem egész Délkelet-Ázsiában ezzel utazz. Van étel szállítás is, motoros és kocsis fuvart is tudsz vele intézni, nagyon jó. Nézd meg a linken.

Ha gyalogosan közlekedsz, akkor jobb, ha előre felkészülsz arra a kaotikus miliőre, ami Vietnámban van. El kell, hogy teljen kb. 1-2 nap, mire felveszed Vietnám tempóját és már nagyobb szívinfarktusok nélkül át mersz egyedül is kelni az úton, ott, ahol nincsen lámpa és folyton jön valaki. Hidd el, tényleg igaz, hogy ne foglalkozz azzal, hogy hány autó jön, milyen irányból, csak határozottan lépj le és indulj el. Nem, nem fognak megállni, ki fognak kerülni.

Kép: Egy átlagos dugó Vietnámban. Akarsz te itt motorozni?
Forrás: https://www.ecohostasia.com/vietnam-traffic-insiders-tips-survive/

Vietnámban csak a helyi közlekedési hatóságok által kibocsátott gépjárművezetői engedéllyel lehet kocsit vezetni, a magyar jogosítvány nem érvényes. A bukósisak viselete kötelező. Vagyis motorral te egyénileg NEM utazhatsz. Nagyon meg fognak büntetni, ha elkapnak a rendőrök és hidd el, egy kb. 180 cm magas, fehér bőrű ember eléggé kirí a vietnámiak közül.

A légi közlekedés jól szervezett és biztonságos. Kilenc nemzetközi repülőtér mellett további 15, helyi járatokat kiszolgáló repülőtér található Vietnámban. Hanoi, Ho Chi Minh (Saigon) között szinte óránkénti üzemeltet járatokat az állami Vietnam Airlines. Órás késések elsősorban a májustól novemberig tartó tájfun időszakban jellemzők.

Tippek az utazásodhoz

Írok még pár dolgot a fentieken kívül, amiket fogadj meg és alkalmazd az utazásod során, de lesz köztük olyan is, ami csak érdekesség.

 • naptej: a régi barát. Lehet, hogy a hőmérséklet épp nem lesz tikkasztó, de jobban jársz, ha bekened magad, mert az UV viszont mindig irtózatosan magas,
 • vietnámi kávé: ez egy csoda, de komolyan. Már nagyon sajnálom, hogy nem vettük az Independence Palace-ban kávékészítő kittet. Budapesten is lehet kapni igazi vietnámi kávét és van olyan hely, ahol isteni finoman készítik el. Ha érdekel, írj rám, megírom, hol találod ezt a helyet. 😉 Egyébként a kávét vagy sűrített tejjel vagy jéggel adják, de én az “alakbarát” sűrített tejesre esküszöm. A kávé mellé pedig egy pohár teát is adnak mindig,
 • mosoly: a vietnámiak sokkal nyitottabbak, mint mi európaiak. Lehet, hogy beszélgetni nem fogsz tudni velük, mert nagyon kevesen beszélnek angolul (hacsak te nem tudsz vietnámiul, más opció nincs), de segítőkészek maximálisan. Nekik köszönhető például, hogy nem késtük le a buszunkat Ho Chi Minh City-ből Can Tho-ba. Annyira kalimpáltak és ráncigáltak és nem értettük, mi a bajuk. Végül kiderült, hogy rossz állomáson ácsorogtunk. Egy mosoly mindennél többet ér. Először, lehet furcsa lesz neked, de ők mindig és mindenkire mosolyognak. Miután hazajöttünk, még bennem volt ugyanez, hogy a villamoson, az utcán mindenkire mosolyogjak és itthon szépen hülyének néztek érte. Köszönöm Európa,
 • ölelkezés: bevallom ez is először furcsa volt. A kisebb településeken, ahova nem nagyon járnak turisták, nagyon cukik az emberek. Az egy dolog, hogy megnéznek, utánad fordulnak, de közös fényképet készítenek veled és van olyan, hogy sétálsz az utcán és random gyerekek odarohannak és megölelgetnek egy szó nélkül és mint akik jól végezték dolgukat, sétálnak tovább. Ez hiányzik egy kicsit. Ezt szerettem,
 • Attila: ez vicces, ugyanis Attila az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb robogó márka Vietnámban 😀 ,
 • etetés: ez így elsőre furcsán hangzik, de a vietnámiak etetnek. A kisebb településeken, ha ellátogatsz egy-egy piacra és ételt vennél és csak pusztán megkérdezed, hogy mi az, máris adják a kóstolót. Ami így nem is fura, de kb. egy fél adagot adnak kóstolóba és ha közlöd, hogy te ezért fizetnél, akkor néznek rád értetlenül, hogy de hát ez ingyen van, kóstoló,
 • inkább kisvárosokba menj és ne a zsúfolt nagyvárosokba: de komolyan, a kis városok sokkal hangulatosabbak, sokkal kedvesebbek az emberek, olcsóbbak az ételek, sokkal barátságosabbak a helyiek. Például Chau Doc-ban az egyik srác meginvitált minket a szülei otthonába vacsorára és új évre, pedig 1-2 napja ismert minket (sajnos nem tudtunk elmenni, mivel tovább kellett utaznunk Kambodzsába),
 • ha vegetáriánus ételt ennél, a “Chay” feliratot keresed,
 • banh mi: egy bagett, benne mindenféle finomságokkal, főleg hússal és zöldséggel. Sajnos mi nagyon kevés helyen találkoztunk vele, de isteni volt,
 • borravalót nem kell adni, nem várják el, de ha adsz, akkor nagyon megköszönik és csodálkoznak,
 • karaoke: imádják, de komolyan, még az olyan jó hangú egyének is nyilvános helyen énekelnek, mint én. Ők nem érzik cikinek. Már majdnem én is beálltam, csak vietnámi dalokat nem ismerek,
 • The North Face: az eredeti ár töredékéért lehet ezeket itt megvásárolni, ugyanis ezeket Vietnámban gyártják. Mi nem vettünk, de nem azért mert nem lett volna jó a minőségük, hanem mert feleslegesen nem fogok egy kabátot, nadrágot megvenni csak azért, mert itthon 3* ennyibe kerül. Minek?
Kép: Cuki gyerekek a Chư Păh körzetben
Forrás: https://unsplash.com/photos/AEaTUnvneik

Tudom, nagyon hosszúra sikeredett így is a poszt, de próbáltam rövid és tömör lenni (mi lett volna, ha nem). Hamarosan érkezem a részletesebb beszámolókkal.

Remélem sikerült téged is elragadni a szürke hétköznapokból és legalább egy kicsit meghozni a kedved Vietnámhoz, ugyanis Vietnám egy olyan ország, ahol a lenyűgöző természeti szépségek és a zűrzavaros városi hétköznapok együtt hoznak létre egy olyan hangulatot, aminek nem lehet ellenállni. Nekem legalábbis nem sikerült. De nem is akartam 🙂

UPDATE

Elkészült egy másik, második bejegyzés is Vietnámról, mely még több információt tartalmaz az ételekről, utazásról, telefonálásról és mindegy egyéb dologról. A posztot ITT éred el.

Amennyiben még több képre vagy kíváncsi, kövess be instagramon a www.instagram.com/viktike35 címen és Facebookon a www.facebook.com/pandakaland oldalon. Kattints a linkekre és külön ablakban megnyílnak.

pandakaland

3 thoughts on “Vietnám, avagy Délkelet-Ázsia felfedezetlen gyöngyszeme

 1. Azt nem is tudtam, hogy nemzetközi jogosítvány nem érvényes. Mindenesetre már négyszer jártam vietnamban, mindig motoroztam, legutoljára több mint 3000km et. És egy csomó motorozó turistákkal találkoztam.

 2. Visszajelzés: ip stresser

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük