Lago del Predil – Olaszország legszebb tavai 2. rész

A Predil-tó a Kanin hegylánc nyugati oldalán, a Predil-hágó alatt, a Seebach patak völgyében, 969 méter tengerszint feletti magasságban található. A tó fölött, a Júliai-Alpok főgerincén fut az olasz-szlovén államhatár.

A tó medre valószínűleg a jégkorszakban keletkezett, melyet moréna (hordalék) vagy hegyomlások sorozata rekesztett el. A tó ágyát a beömlő vízfolyások lassan töltötték fel kavics-hordalékkal. Ez a tó is tengerszem, csakúgy, mint a Laghi di Fusine. A tengerszemről már az előző bejegyzésben írtam, de itt is leírom, hogy micsoda és hogyan alakulnak ki.

A tengerszem a hegységekben előforduló, általában kis kiterjedésű édesvizű tavat jelent, semmi köze sincs a tengerhez. Mivel ez a víz a gleccserek elolvadásából származik, ezért a tó vize nagyon tiszta.

A tengerszem kialakulása

A tó a jégkorszak utáni időkben alakult ki, amikor a felmelegedés hatására a gleccserek megindultak a hegységek oldalain. A hatalmas tömegű és mennyiségű jég akkor fejti ki a legdrasztikusabb hatását, amikor a hegységen belül lankásabb területekre érve lelassul. Ilyenkor a jégtömeg nyomása alatt kőzetbe vájt mélyedés jön létre. Ezeket kárfülkéknek nevezzük. A kárfülke mélysége függ a jég össztömegétől, és a kőzet puhaságától. Minél puhább az alapkőzet, és minél nagyobb a felette elhelyezkedő tömeg, annál mélyebb lesz. Ezek lesznek a későbbiekben a tengerszemek medrei. A kárfülke addig mélyül, amíg a jég tömege növekszik fölötte. A jég olvadása közben már nem mélyül tovább. Amikor a jég már teljesen elolvad, gyönyörű kristálytiszta vizű tó marad a helyén.

Ezen az oldalon egy gyönyörű szép 360O-os panoráma képet láthattok a tóról. Körbe lehet virtuálisan járni az északi oldalát.

A tó vízfelszínének területe 1 km2, ez a Friuli-Venezia Giulia régió második legnagyobb természetes tava.

Kép: A völgy és a tó látképe a Cima da Lago (Jerebica) csúcsról
Forrás: https://www.summitpost.org/lago-del-predil/322088

A tóban szabad fürdeni, hol apró, hol nagy kavicsos úton tudsz a legtöbb helyen gyorsan mélyülő tóba besétálni. Arra figyelj, hogy nagyon hideg a tó vize, még a legnagyobb nyári melegben is. A tó körül több parkoló is található, ahol kocsival félre tudsz állni és a kiépített lépcsőkön le tudsz sétálni a partra. Amennyiben a tó északi oldaláról érkezel, akkor érdemes ott félreállnod, ugyanis ott található egy étterem (Chalet al Lago), nagy, kavicsos parkolóval és itt szinte mindig van hely.

Kép: Amennyiben az étteremnél félreállsz, akkor egészen idáig le tudsz sétálni a parkolóból. Ez az út nem meredek, szinte már-már sík
Kép: Ezen a részen sekélyebb is a víz és nem mélyül olyan hirtelen
Kép: Ha az étteremtől még egy kicsit haladsz délre, akkor kisebb parkolóhelyeket és ilyen partszakaszokat találsz. Ezek is nagyon szépek, viszont sokkal keskenyebbek a partszakaszok és nincsenek kiépített strandrészek

Több túraútvonal is található a tó közvetlen közelében, ezek közül egyet ajánlok most, melyet ITT találsz. Ez egy 11 km hosszú túra, de erősen haladó, 918 m szintemelkedéssel kell számolnod és az út végállomása a tó északi csücske lesz.

Kép: Bővebb információt a fent megadott linken találsz
Forrás: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=acqvizcxznogcjnk&language=hu

A tó nevének eredete kissé bonyolult

A tó eredeti német, szlovén és friuli [a friuli, régiesen furlániai nyelv rétoromán dialektus, amelyet az olaszországi Friuli-Venezia Giulia autonóm régióban mintegy 600.000 ember használ kétnyelvűségben az olasszal, és e régióban hivatalosan elismert nyelvi státusszal rendelkezik] nevét (Raibler See / Rabeljsko jezero / Lât di Rabil ) a közeli Raibl bányászfalu nevéről kapta. Raibl egy település, mely olasz hivatalos neve Cave del Predil, és ezt a nevet a közeli hegygerincen fekvő Predil-hágó után kapta. A tó olasz nevét (Lago del Predil) szintén a hágó olasz–szláv neve után kapta. Mondtam, kissé bonyolult, ember legyen a talpán, aki elsőre megérti.

Kép: Így szemléletesebb, miért is van olasz és szlovén neve is a tónak és láthatod, merre található a tó
Kép: Az olaszországi Friuli-Venezia Giulia autonóm régió. A régiót ma négy megye (provincia) és 219 település alkotja.

Az előző bejegyzésben a Fusinei-tavakról számoltam be és a fenti térképen jól kivehető, hogy azok a tavak és a Predil-tó nagyon közel (kocsival 30 percre) találhatóak egymástól, így ha az egyik helyet felkeresed, mindenképp menj el a másikat is megnézni.

Amennyiben több képre vagy kíváncsi, kövess be instagramon a www.instagram.com/viktike35 címen.

pandakaland

8 thoughts on “Lago del Predil – Olaszország legszebb tavai 2. rész

  1. Visszajelzés: son heung-min real madrid
  2. Visszajelzés: ip stresser
  3. Visszajelzés: darkfox market url
  4. Visszajelzés: kardinal stick
  5. Visszajelzés: Guns For Sale Online
  6. Visszajelzés: remington arm store
  7. Visszajelzés: cardcc shops

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük