Laghi di Fusine – Olaszország legszebb tavai 1. rész

A Laghi di Fusine, azaz a Fusine-i tavak az olasz Júliai-Alpok (Ausztria, Szlovénia és Olaszország határán) egyik legszebb kirándulóhelye. A jégkorszaki eredetű tavacskák autóval is könnyen megközelíthetőek és kellemes séta során körbejárhatóak. Parkolni mindkét tónál lehet, így azt a megoldást is választhatod, hogy leparkolsz az alsó tónál, körbesétálsz, majd kocsiba pattansz, átmész a másik tóhoz, ismét lerakod a kocsit és azt is megkerülöd. Szerintem érdemes kényelmes cipőt ragadnod és gyalogosan megkerülni, kb. 1,5-2 órát fog igénybe venni attól függően, hányszor állsz meg a tájban gyönyörködni.

Kép: Kis segítség, hogy lásd, pontosan hol is találhatóak a tavak
Forrás: https://moonhoneytravel.com/laghi-di-fusine-italy/
Kép: Lago di Fusine inferiore

Először is tisztázzuk, hogy a tavak összesen két tavat jelölnek: inferiore és superiore, vagyis alsó és felső. A két tó kiépített úton járható körbe, az út nagy része erdőben visz, azonban nagy szintemelkedésre/szintcsökkenésre nem kell számítanod, kb. 5 méter szintkülönbség van a két tó között. Ha azonban nincsen sok időd és/vagy nincs nálad kényelmes cipő, akkor a Lago di Fusine inferioret sétáld körbe. Szerintem ez a tó sokkal szebb, mint a másik, kicsit kevesebb idő is megkerülni, valamint jobban kiépített a tópart, több látnivaló van. A Lago di Fusine inferioretól nagyon jó képeket lehet készíteni a tóról és a tóval szemben található, 2679 m magas Mangart-hegyről.

Kép: Az inferiore az alsó és a superiore a felső tó. Csak azért rakok be róla képet, mivel pont az alsó tó az, ami északabbra helyezkedik el, mondhatni “feljebb” és nem a superiore, ami a felső tavat jelenti
Kép: Ilyen szép képeket lehet készíteni
Kép: Valahol ilyen keskeny ösvényen visz majd az utad

Videó a tavakról és a tavakat összekötő erdős útról

Relive ‘Laghi di Fusine’

A tavak és azok környezete 1971 óta természetvédelmi területnek minősülnek, de érthető is elnézve azt a csodát, amit itt tapasztal az ember. A tavakban tilos a fürdés, a felső tóban csónakázni lehet. Itt működik egy kávézó is, ahol a látogatók kávézás közben nézelődhetnek, a fenyves erdőt mozgató szellő ölelésében figyelhetik meg a tó változatos színét.

Kép: Csónakázók a tavon
Kép: Az alsó tavat szinte végig fák veszik körül, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a tó vizére. Hol kéknek, hol zöldnek hat a tó víze
Kép: Ez még mindig az alsó tó, a háttérben a Mangart-hegy
Kép: Cuki kacsákkal is találkozhatsz, ahogy a tavacskán úszkálnak. Nekik szabad

Az alsó tó legmélyebb pontja 10 méter , míg a felső tó a 25 méter mélységet is eléri.

Kép: A felső tó. Gyönyörű ez a zöld szín

Korábban már említettem, hogy a Fusine-i tavak jégkorszaki eredetű tengerszemek. A tengerszem a hegységekben előforduló, általában kis kiterjedésű édesvizű tavat jelent, semmi köze sincs a tengerhez. Mivel ez a víz a gleccserek elolvadásából származik, ezért a tó vize nagyon tiszta.

Kialakulásuk: A tavak jégkorszak utáni időkben alakultak ki, amikor a felmelegedés hatására a gleccserek megindultak a hegységek oldalain. A hatalmas tömegű és mennyiségű jég akkor fejti ki a legdrasztikusabb hatását, amikor a hegységen belül lankásabb területekre érve lelassul. Ilyenkor a jégtömeg nyomása alatt a kőzetbe vájt mélyedés jön létre. Ezeket kárfülkéknek nevezzük. A kárfülke mélysége függ a jég össztömegétől, és a kőzet puhaságától. Minél puhább az alapkőzet, és minél nagyobb a felette elhelyezkedő tömeg, annál mélyebb lesz. Ezek lesznek a későbbiekben a tengerszemek medrei. A kárfülke addig mélyül, amíg a jég tömege növekszik fölötte. A jég olvadása közben már nem mélyül tovább. Amikor a jég már teljesen elolvad, gyönyörű kristálytiszta vizű tó marad a helyén. Ezt ilyen szépen én nem tudtam volna leírni és megfogalmazni, annak ellenére sem, hogy az egyetemen tanultam és vizsgáztam belőle. No, de mindegy is.

Kép: Ez a kép is az alsó tónál készült

Ha erre jársz, a felső tónál lévő parkolóban mindenképp nézz szét, ugyanis itt szokott lenni egy udinei srác, aki egy lakókocsiból házi sajtokat árul, amik nagyon finomak és nem is drágák.

A sorozat második részét ITT találod. Ha még több képre lennél kíváncsi, kövess be instagramon a www.instagram.com/viktike35 címen.

pandakaland

6 thoughts on “Laghi di Fusine – Olaszország legszebb tavai 1. rész

  1. Visszajelzés: Buy Guns Online
  2. Visszajelzés: relx
  3. Visszajelzés: harry kane wallpaper
  4. Visszajelzés: betflix68

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük