Szlovénia, az Alpok gyöngyszeme – TÉRKÉPPEL

Szlovéniát általában azok szokták úti célul választani, akik aktívan szeretnék a rendelkezésükre álló időt eltölteni, legyen az túrázás, canyoningozás, lovaglás vagy éppen siklóernyőzés. Nem utolsó szempont az sem, hogy ideális választás lehet ez a kis ország azok számára is, akik gyerekkel és/vagy kutyával mennének pihenni kikapcsolódni.

Amennyiben valaki nem híve az extrém sportoknak és csak sétálgatna, könnyebb túrákon venne részt vagy éppen fürdőzne, annak is tökéletes választás lesz ez a kis ékszerdoboz. Itt tényleg mindenki meg tudja találni azt, ami számára örömet szerez. Én már több alkalommal is részesültem a Szlovénia nyújtotta csodákban, volt részem aktív és passzív programokban is és most ezeket gyűjtöttem össze neked, természetesen a szokásos “jó, ha tudod” rész sem marad ki.

Kép: Kobarid felé a naplementében

Mivel utazzak?

El is érkeztünk rögtön a legelején oda, hogy el kell döntened, mit is szeretnél csinálni, ugyanis, ha

 • aktív programokon szeretnél részt venni, saját szervezésben és a szabadidődet te szeretnéd maximálisan beosztani és beiktatnál random spotokat is, akkor mindenképp kocsival kellene utaznod,
 • egyedül utaznál és maximálisan szociális embernek tartod magad, akinek nem gond, ha egy busznyi emberrel kell töltenie a napjait, akkor áll meg, száll le a buszról, intézi dolgát, amikor a csapatkapitány az idegenvezető ezt megengedi, akkor neked a csoportos, előre befizetett buszos út lesz a megfelelő választás,
 • ha maximálisan rugalmas vagy és igazából nem jelent gondot számodra, ha helyben találod ki, hogy mit is szeretnél csinálni és anyagilag is megengedheted magadnak, hogy fakultatív programokra befizess, akkor neked bőven elég lesz, ha busszal vagy vonattal utazol Szlovéniába.
Kép: Svinoból Kobarid felé

Amennyiben a személyautó mellett döntöttél, akkor ne felejtsd el, hogy fizetős autópálya van Szlovéniában és matricát kell vásárolnod, majd kiraknod a gépjárművedre. Jelenleg az egy hetes matrica a legkisebb időtartamú, amit vásárolni lehet, ennek 15 € az ára. A részletes díjakról ITT tájékozódhatsz. Az üzemanyag ára magasabb, mint itthon.

Amennyiben a busz mellett döntöttél, akkor Budapestről a Flixbusszal egészen Ljubljanáig el tudsz jutni, onnan pedig a belföldi járatokkal tovább. Egy retúr jegyet már 3.178,- Ft-ból ki tudsz hozni, ha rugalmas vagy az időpontokat illetően. Az árakról ITT tudsz bővebb információt olvasni.

Amennyiben a vonat mellett döntöttél, akkor is Budapestről tudod az utad megkezdeni. A vonat megáll Mariborban, Ljubljanában, Postojnában, végállomása a tengerparti Koper. Ljubljanát oda-vissza Budapestről megjárhatod már 30 €-ból is. Az árakról ITT tájékozódj. Kopert a kétnyelvűség jellemzi, a szlovén mellett a második hivatalos nyelv az olasz. A városban több történelmi emlékkel is találkozhatsz, melyek nagy része a központi tér körül található. A strandok nem itt, a központban találhatóak, a fürdőzéshez kijjebb kell menned a városból.

Pár hasznos információ még

 • a turisták többsége német, francia, olasz, de nagyon sok holland és magyar is örömmel látogatja meg az országot,
 • megítélésem szerint nem beszélnek a szlovénok túl jól és túl sokan angolul, kb. annyira jól és annyian beszélnek angolul, mint itthon,
 • a szállások ár/érték aránya nem feltétlenül tükrözi a szolgáltatás minőségét, amit kapsz, erre jobb, ha felkészülsz,
 • nagyon sok túrázó van, így ha eltévednél az erdőben, könnyen tudsz segítséget kérni,
 • érdemes a nyári időszakban korán elindulni túrázni, látványosságokat felkeresni, ugyanis 10-11 óra után már tömeggel kell kalkulálni,
 • érdekes, de azt tapasztaltam, hogy azokon a helyeken, ahova kevés turista jár, sokkal, de sokkal kedvesebbek az emberrel, mint ott, amit tömegesen látogatnak a turisták. Ezt az üzletekre, éttermekre értem,
 • a szlovénokban van egyfajta büszkeség, ami egy kevés arroganciával és beképzeltséggel párosul , kicsit olyanok, mintha számodra lenne megtiszteltetés, hogy odamehetsz, megszállhatsz náluk, ehetsz náluk, stb. Itt is él, amit írtam, hogy a kisebb egységekben sokkal kedvesebbek, mosolygósabbak az emberrel, mint a nagy, x csillagos helyeken.
 • a közbiztonság nagyon jó,
 • a nagyobb látványosságoknál mindenhol fizetős a parkoló,
 • a sebességhatár az út besorolásától függően: 130/110/90/50 km/óra,
 • a személygépjárművek vezetőinél a vér megengedett alkoholszintje max. 0,05%, a kezdő vezetőknél (azaz a jogosítvány megszerzése után 2 évig) 0,0%.
Kép: A háttérben Kobarid

Következzenek a passzívabb kikapcsolódáshoz passzoló programok

Postojna-i cseppkőbarlang

Nem vagyok egy nagy barlanglátogató, de ha Szlovéniában jársz, ide tényleg mindenképpen menj el. A barlang csak kísérővel tekinthető meg, óránként vannak csoportos látogatások. A barlanghoz könnyedén eljuthatsz kocsival, busszal, szervezett úttal, ahogyan csak szeretnél. A nyári nagy melegben jól esik a barlang hűvös levegője, ugyanis kb. 10 fok a hőmérséklet bent, így azért célszerű egy pulóvert magaddal vinned. Arra figyelj, hogy kényelmes sportcipő legyen a lábadon és a fényképezőgéped se hagyd otthon (fotózni szabad, de szigorúan vaku nélkül). A barlanglátogatást egy kisvasúttal indítod, mely kb. egy 3,5 km-es szakaszon visz át, majd ezt követően gyalogosan kell felfedezned a barlangot, mely további kb. 1,5 km-t jelent. Megtekintheted a Kálvária hegyet, a Szép barlangot, a koncerttermet, ahol iskolás kórusok rendszeresen gyakorolnak és koncerteznek. A koncertterem érdekessége, hogy közel 40 méter magas és 10.000 ember befogadására is alkalmas. A belépő 25,80 €-nál kezdődik szezontól függően, de különböző kombinált jegyeket is tudsz ITT venni. A program kb. 90 percet vesz igénybe és kerekesszékesek is látogathatják.

Kép: A barlang “térképe”
Forrás: https://www.postojnska-jama.eu/en/postojna-cave/
Kép: Ilyen kisvasúttal utazol a barlang belseje felé
Forrás: https://www.postojnska-jama.eu
Kép: Ebben a látványban lesz részed. Arra ne is számíts, hogy ilyen minőségű képet fogsz majd készíteni, mert vakuzni szigorúan TILOS!
Forrás: https://www.postojnska-jama.eu

Bledi-tó és kastély

Szlovénia egyik jelképe, melyet már képről szinte mindenki felismer. Szlovénia egyik legkedveltebb úti célja, turistalátványossága. Eszméletlen forgalom és tumultus van itt mindig, télen és nyáron egyaránt. A 2120 m hosszú és 1380 m széles Bledi-tavat a Bohinj gleccser mozgása hozta létre. Az utolsó jégkorszak idején alakult ki, mikor a jég elolvadt, a medence pedig megtelt vízzel. A tó közepén egy kis sziget található (az egyetlen sziget Szlovéniában), rajta a város legfőbb nevezetességével, a Csodatevő Madonna barokk stílusú kegytemplomával. A szigetre a tópartról a fából készült, hagyományos szlovén csónakokkal, a pletnákkal tudsz eljutni. Az érdeklődőket a hajósok átszállítják a szigetre, ahol 30 percük van nézelődni, majd a csónak indul is vissza a partra. A Bledi kastély az egyik leglátogatottabb kastélya az országnak. Úgy tartják, hogy ez Szlovénia legrégebbi vára, ugyanis erről tudjuk, hogy már 1011-ben is biztosan állt. A vár belsejében van mit nézni, ugyanis találhatsz itt pl. egy múzeumot, mely a vidék történetét és megmaradt emlékeit mutatja be, egy ősi borospincét, gyógynövény galériát és éttermet is. A kastélyba a belépő 11 €, az árakról ITT tudsz tájékozódni. Ide is szerveznek télen és nyáron is buszos kirándulásokat, így nem feltétlenül kell kocsival menned.

Kép: Ahogy a pletnák közrefogják a Csodatevő Madonna templomot.
Forrás: https://hipandhealthy.com/lake-bled-slovenia/pletna-boat-lake-bled/
Kép: A Bledi kastély, háttérben a Bledi-tó és az említett sziget
Forrás: https://www.reddit.com/r/europe/comments/8dmarc/bled_castle_slovenia/

Predjama-i vár

A vár 1350-ben osztrák hercegek tulajdonába került, majd 1398-ban az aquileai seregek gyújtották fel. Később a kelet-tiroli Lienz-ből érkező lovagok lettek a gazdái, akkoriban Luegg kastélynak hívták. 1478-ban került leghíresebb tulajdonosa, Erazem gróf kezébe, aki 1483-ban a bécsi udvarban egy vita után meggyilkolta Pappenheim marsallt, az osztrák császár egyik rokonát. Erazem a felelősségre vonás elől menekülve rejtőzött el itt a várban. A császár Trieszt urát, Gaspar Ravbart küldte Erazem nyomába, aki megpróbálta kiéheztetni a várban bujkáló grófot. Egy idő után azonban rájött, hogy Erazem valahogyan hozzájut friss élelemhez. Csak Erazem halála után derült ki, hogy az ételt a barlangokban kialakított titkos folyosón keresztül tudta beszerezni.

1567-ben Hans Kobenzl megvásárolta a várat. A vár mai formája javarészt az ekkoriban történő átépítések és bővítések eredménye. 1810-ig maradt a család tulajdonában a vár, de mivel a gazdái leginkább Ausztriában tartózkodtak, hatalmas változtatásokat nem végeztek rajta, viszont szépen rendben tartották. Ezután még két tulajdonosa volt a várnak, majd a II. világháború után állami kézbe került.

A vár a világ legnagyobb barlangváraként a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült. A belépő 13,80 €-nál kezdődik, bővebben ITT érdeklődj róla. Ide is folyamatosan szerveznek buszos kirándulásokat, általában a Postojna-i cseppkőbarlanggal közös napon, ugyanis kb. 10 km-re található egymástól a két látnivaló.

Kép: A vár mögött így néz ki napjainkban a barlang bejárata, ide fel lehet még sétálni a vár látogatásakor
Forrás: https://www.visitljubljana.com/en/ljubljana-convention-bureau/planning-an-event/incentive-programmes/predjama-castle-nestled-in-a-cave/

Boka-vízesés

A Boka-vízesés Európa legmagasabb vízesése, 144 méteres magasságból zuhan a mélybe. A térképen bejelöltem, hogy hol kell leparkolni a kocsival, ha szeretnéd megnézni a vízesést az útról. Már ahogy kiszállsz a kocsiból, hallani fogod a csalogató hangját. Teljesen fel lehet menni a vízeséshez , viszont ha most arról írnék, akkor nem a “passzív” programokhoz soroltam volna. Ha túrázni szeretnél, akkor egy meredek ösvényes, közepes erősségű, kb. 3 órás túrára készülj. A vízesés mentén 3 kiránduló útvonal található, a jobb oldali a közepesen nehéz, ez visz fel a vízesés eredetéhez és a 3 út közül ez a leghosszabb. Ha érdekelnek a vízesésnél található túraútvonalak, akkor ITT keresgélj.

Következzenek az aktívabb kikapcsolódáshoz passzoló programok

Vintgar-szurdok

Szlovénia másik olyan nevezetessége, amit turistaáradat lep el az év minden szakában. Érdemes kora reggel érkezni, ugyanis akkor még kényelmesen bejárható a szurdok akár 1 óra alatt is, viszont ha 11 óra után érkezik az ember, akkor ez 2-3 órát is igénybe vehet. Fontos, hogy kényelmes cipőben vágj neki az útnak és kutyával, kisgyerekkel semmiképpen nem ajánlom. Az út néha olyan keskeny, hogy egy ember alig fér el, nemhogy még egy kutyusra is figyelj, mikor szembe is jönnek ezen a keskeny szakaszon. A szurdoknak min. 3 parkolója van, de ezek is 11 órára megtelnek és kénytelen leszel a szurdoktól jó messzire megállni, azonban jó, ha tudod, hogy 5 € -ért (kocsinként és nem személyenként ennyi) találsz olyan parkolót, ahonnan ingyenes buszos transzferrel el tudsz jutni a szurdokhoz és ha végeztél, vissza is hoznak. Ezt is jelölni fogom térképen, hogy könnyebben megtaláld.

Kép: A Vintgar-szurdok bejáratához közel a hömpölygő tömeg
Kép: Még egy kép a Vintgar-szurokból

Benedikt Lergetporer fotós és Jakob Zumer, Gorje falu polgármestere, kartográfus 1891-ben fedezték fel a Vintgar-szurdokot, mely 1893. augusztus 26-án nyílt meg első ízben a látogatók számára. A szurdokon 1600 méter hosszan folyik keresztül a Radovna folyó és a 16 méter magas Sum-vízeséssel (mely Szlovénia legmagasabb, folyón található vízesése) hagyja el. Honnan ered a neve? Az egyik magyarázat szerint a ’vintgár’ szó a német Weingarten elnevezésből ered – ugyanis szőlőültetvények voltak a közeli Podhumban –, a másik magyarázat szerint onnan, hogy a szurdok keresztmetszetének alakja a borospohár alakjára emlékeztet. A belépő ára 10 € / fő, előre online meg is veheted ITT. Ide saját kocsival és buszos kirándulás keretében is eljuthatsz.

Kép: A Radovna folyó különleges színe
Kép: Nagyon jó képeket lehet készíteni, ha oszlik a tömeg
Kép: A szurdok végén a Sum-vízesés
Kép: Ahogy hömpölyög a víz és a tömeg
Kép: Tényleg nagyon nehéz nem az összes képet berakni a posztba

Videó a túráról.

Relive ‘Vintgar szurdok’

Virje-vízesés, Glijun-forrás

Bovectől mindössze pár km-re található a Virje-vízesés és a Glijun-forrás. Pluznában kell leparkolni és innen az aszfaltozott úton egészen a parkolóig lefelé haladunk, majd kettéválik az út és a bal oldalin a vízesést, a jobb oldalin a forrást érhetjük el. Ide mindenképp szükséges a saját gépjármű. Tekintettel arra, hogy nagyon keskeny a parkolóba vezető út, javaslom, hogy oda ne menj le kocsival, helyette parkolj le pl. a Pluzna 55-nél és innen gyalogosan menj lefelé. A vízesés és a forrás kb. 45 perc alatt bejárható, de amennyiben fürdőznél a vízesésnél, akkor ezt kalkuláld még bele. Lehet érdemesebb először a Glijun-forrást megtekintened, ugyanis a forrásvíz egy részét felfogják és duzzasztómedencébe vezetik egy erőmű részére, a másik része viszont szabadon folyik tovább és a Virje-vízesést táplálja. Így legalább láthatod, hogy honnan hova folyik a víz.

Kép: A Virje-vízesés
Kép: A Glijun-forrás

Videó a túráról.

Relive ‘Pluźna waterfalls’

Kozjak-vízesés

Kobaridban található ez a vízesés, vagyis a város határában. Kobaridba busszal eljuthatsz, de egyszerűbb, ha kocsival érkezel. A vízesés gyalogosan is elérhető a városkából indulva, de egyszerűbb, ha kocsival mész és a térképen jelölt parkolóban hagyod a kocsit. A parkolásért fizetned kell, egy automatában tudsz jegyet venni, 1,5 € / 2 óra (ha jól emlékszem). Maga a túra egy könnyed séta lesz, de úgyszintén célszerű a korai órákban jönnöd, hogy elkerüld a tumultust. Oda-vissza megjárható 1 óra alatt. Maga a vízesés 15 m magas, viszont egy igazi rejtett gyöngyszem, és gyönyörű látványt nyújt, ahogy a sziklák között bezúdul a víztömeg. A vízesésben tilos a fürdés és már csak messzebbről, egy korláttal határolt részről tekinthető meg. A vízesés megtekintéséért is fizetni kell, mely 4 € / fő. Az árakról bővebben ITT tájékozódhatsz.

Kép: Már az út legelején ilyen szép helyen fogsz sétálni
Kép: Ezen a hídon érdemes átmenni, mert nagyon jó képeket lehet készíteni, valamint a híd túloldalán (ahonnan a képet készítettem) van egy másik túraútvonal is
Kép: Már említettem az Instagram oldalamon, hogy Szlovénia nekem a “zöld” országa
Kép: Random virág a vízesés felé vezető úton
Kép: Ezen az ösvényen vezet az út a vízeséshez
Kép: Kuporgó kutya 1.0
Kép: Slap Kozjak / Kozjak vízesés (muszáj volt képet hoznom, mert az enyémek nem lettek ilyen impozánsak)
Forrás: http://www.slovenia-trips.com/eng/natural-sights/trip/946/Kozjak-waterfall
Kép: Nekem sajnos csak ilyen képre futotta

Videó a túráról.

Relive ‘Slap Kozjak’

Szent Antal-domb, I. világháborús emlékmű

Kobarid legmagasabb pontján, a Szent Antal-dombon találhatod az olaszok első világháborús emlékművét, ahova mindenképp érdemes ellátogatnod, ha másért nem, hát a csodás panorámáért. A síremlék 1938-ban készült el és Benito Mussolini nyitotta meg. A teljes alapterülete nyolcszögletű, mely három csökkenő átmérőjű nyolcszögletű alakzatot tartalmaz. A kripta falán lévő boltíveket zöldes színű táblákkal fedték, ezekbe 7014 katona nevét vésték, akik az első világháborúban vesztették életüket és eredetileg a környék katonai temetőiben voltak eltemetve. Az első világháború idején Kobarid, az akkori Caporetto az olasz frontszakasz egyik stratégiai pontja volt, innen indult 1917-ben a sikeres caporettói áttörés, amely az olasz front legnagyobb csatája volt. A dombra gyalogosan is fel lehet jutni, de kocsival is könnyedén megközelíthető.

Kép: Az említett I. világháborús emlékmű
Kép: Bár a templomba nem lehet bemenni , befotózni szabad
Kép: Mi reggel mentünk fel az emlékműhöz és ez a látvány fogadott bennünket

Peričnik-vízesés

A vízeséshez mindenképp szükséged lesz egy kocsira, mármint ahhoz, hogy a vízesés tövében lévő parkolóba eljuss. A parkoló egyébként 3 €-ba kerül, a vízesés ingyenesen látogatható. A parkolójegyet a parkoló szélén lévő épület büféjében tudod megvenni, valamint a mosdót is ugyanitt találod, mely 1 € / fő áron használható. Miután fizettél, a parkoló bal oldalához menj, innen fog indulni a vízeséshez az ösvény. Mindenképp legyen nálad túracipő, ugyanis néhol a fák gyökerei szolgáltatják a lépcsőt az emelkedőn. Kb. 15-20 perces meredek kaptató után jutsz el az 52 méter magas vízeséshez, mely különlegessége, hogy mögé is be lehet menni; viszont ebben az esetben készülj váltás ruhával, ugyanis eléggé “szét lehet ázni”.

Kép: Kuporgó kutya 2.0

Videó a túráról.

Relive ‘Peričnik waterfall’

Kép: A vízesés túloldaláról egy kép
Forrás: http://worldtoptop.com/pericnik-waterfall/
Kép: Lentről így néz ki a vízesés
Kép: A parkoló melletti részre le lehet menni és kicsit ücsörögni a köveken

Martuljek-vízesés – Spodnje slap

Az alsó vízeséshez egy közepes erősségű túra során juthatsz el, kb. 1,5 óra alatt megtehető a táv (oda-vissza a parkolóig). Ismét leírom, hogy érdemes korán érkezni, különben nagy tömegre számíthatsz. A parkolóból indulj el, majd ahol elágazik az út, fordulj balra. Ezt követően egy tisztásra érsz ki és kicsit emelkedni fog az út, majd ismét kettéágazik az út és neked ismét a bal oldalon kell továbbhaladnod. Hamarosan elérsz a Martuljek-patak köves medréhez, átkelsz egy kis hídon, ahol ismét kettéágazik az út, viszont most a jobb oldalt fogod választani. Lefelé fogsz a bal oldalin jönni.

Kép: Ha jó helyen jársz, akkor a hídon való átkelés közben megcsodálhatod ezt a vízesést

A kanyon egyre szűkülni fog, majd egy fém lépcsőn kell felmásznod és mikor egy kilátóponthoz érsz egy híddal, akkor megérkeztél a célállomásodhoz. Innen csodálhatod az alsó vízesést. Ha nem elégszel meg az alsó vízeséssel, akkor mehetsz tovább, egészen a Zgornje slaphoz. Visszafelé ugyanezen az úton jössz, csak mint írtam, a hídnál nem fogsz most majd balra kanyarodni (rátérni a hídra), hanem mész tovább egyenesen, a patak partján. Ha szerencséd van, akkor a kavicsos medren át tudsz kelni, ugyanis ez egy autóút és ha folytatod az utad itt, akkor kb. 300 m múlva ismét a parkolóban találod magad. Amennyiben nagy a vízállás, akkor nem fogsz tudni simán átsétálni és egy sekélyebb szakaszt kell találnod, ahol a vízen át tudsz kelni vagy akár járhatsz is a vízen, kinek milyen képességei vannak.

Kép: Ezen a hangulatos ösvényen lehet eljutni a vízeséshez
Kép: Ismét egy random virág
Kép: A Spodnje slap , azaz az alsó vízesés

Videó a túráról.

Relive ‘Martuljek waterfall’

Svino-vízesés

Ha Kobaridban van a szállásod és nem jelent számodra problémát, hogy az autóúton kell sétálni, akkor gyalogosan is megközelítheted ezt a vízesést, a központtól oda-vissza kb. 40 perc alatt megjárható. Ha kocsival érkezel, akkor félre tudsz állni a térképen megjelölt helyen. Innen kb. 5 perc alatt már a vízesésnél is tudsz lenni, csak kövesd az ösvényt be az erdőbe és ahol kettéválik az út, te menj balra. Egy kis fa padot is találsz az erdőben, ahol le tudsz ülni és kicsit pihenni, de innen nem fogod látni a vízesést, csak az erdő nyújtotta látványban gyönyörködhetsz.

Videó a túráról.

Relive ‘Slap Svino’

Kép: Svino-vízesés
Forrás: https://sights2see.com/items/index/1412

Tolmin vár

Általában az embereknek Tolmin kapcsán a szurdok ugrik be és nem a várrom, pedig ide aztán tényleg megéri felmászni. A panoráma, ami a látogató elé tárul a dombtetőről, megéri a fáradtságot. Láthatod a Tolmin-medencét, a környező hegyeket és magát Tolmint is. Kb. 1,5 óra az oda-vissza út (egy irányba 2 km), ha a domb aljában lévő ingyenes parkolóban hagyod a kocsit. Arra készülj fel, hogy az út nagy része az erdőben visz, ahol nagyon fülledt meleg van. A felfelé vezető út során 14 ismertető táblával fogsz találkozni, mindegyik más és más információval fog ellátni, pl. megismerkedhetsz a vár történelmével, az erdő faunájával, flórájával és a sziklák szerkezetével is.

Kép: Az út nagy része ilyen erdei ösvény lesz
Kép: A vár teteje ma így néz ki
Kép: A kilátás a várból a Tolmin-medencére

A vár eredeti magját a keleti és az északi tornyok képezték, a két hatszögletű tornyot később építették hozzá. Az északi torony a készletek tárolására szolgált, amelyet két kúttal és esővíz-tartályokkal láttak el, lehetővé téve az ostromok túlélését. Inkább erődként mint rezidenciaként szolgált, békeidőben nem volt állandó polgári lakossága, csak egy nagy helyőrség tartózkodott itt. Az 1348-as és az 1511-es földrengések ideje alatt a vár elég súlyosan megsérült, de mindig helyrehozták. A vár utolsó tulajdonosa a Coronnini család volt, akik 1651-ben önszántukból hagyták el. A vár jelenleg rom, ingyenes a belépés.

Kép: Félúton meg lehet állni, onnan ilyen a kilátás Tolminra

Videó a túráról.

Relive ‘Tolmin Castle’

Vogel Cable Car

Ha erre jársz, ide mindenképp menj fel, akkor is, ha nyáron hoz utad erre. Megéri azt a 24 €-t, amibe a felvonó kerül. Hidd el, a látvány kárpótolni fog mindenért. A felvonók 30 percenként közlekednek, egy felvonóba egyszerre 80 ember fér be, és ha sokan vannak, hidd el, hogy be is préselnek kb. ennyi embert. Van, aki kerékpárral, van, aki kutyával utazik, lesz itt minden. Lent, a fogadóépületben tudod megvásárolni a jegyed, itt találsz mosdót, éttermet is. Az alsó állomás 574 méteren, a felső állomás 1.663 méteren található. A felvonó elég gyorsan megy (kb. 6 perc alatt ér le és fel; a kabin sebessége 9 m/s), így, aki tériszonyos, jobban teszi, ha középen keres helyett, ahol kapaszkodni is tud. Arra figyelj, hogy ha megérkezett a felvonó a célállomáshoz és ki lehet szállni, akkor ott rögtön állj félre és csodáld meg a tavat és készíts fotót, ugyanis fentről, a hegyről ez a látvány már nem fog várni és legközelebb akkor tudsz ilyen képet készíteni, mikor lefelé utazol. A felső állomáson is találsz éttermet és ingyenes mosdót természetesen. A visszaút előtt érdemes 15-20 perccel már sorba állni, ugyanis elég nagy tömeg tud koncentrálódni a felvonó köré. Fent szabadon vannak szarvasmarhák, akikkel lehet közös fényképet készíteni, találkozhatsz a kakassal, aki tereli a kis háremét a két tyúkját, van itt Pigi coca, kecskék, stb. Aki kedvet érez magában túrázhat is, ugyanis egy kb. 1 órás kört (kb. 1,5 km) lehet bejárni, ami ismeretterjesztő táblákkal (6 db) van jelölve végig. Kissé nehéz megtalálni őket, de ott vannak. Az árakról és a nyitva tartásról ITT tájékozódhatsz.

Kép: Vogel szívével lehet fotózkodni a hegyen
Kép: De valaki beéri ezzel a látvánnyal, melyet egy hintaágyról lehet szemlélni
Kép: De van, akinek állatkodni támad kedve
Kép: Vogeli felvonó, háttérben a Bohinj-tó
Forrás: https://kirandulo.cafeblog.hu/2016/12/30/nagykabinos-felvono-a-vogel-hegyre/
Kép: Ha a túrát választod, akkor szinte végig ezen a salakos úton kell menned

Modrej Beach – Lake Most na Soči – Ladja Lucia

Érdemes elmenned a Modrejbe, az Isonzó partjára, hiába nem fogsz tudni fürödni a folyóban. Szép hosszan el lehet sétálni a folyó mellett, melyen egyébként hajókázni is lehet. A hajókázás ára felnőttek részére 8 € / fő, de az árakról és a menetrendről ITT tudsz érdeklődni.

Kép: Egy részen erre a fa pallóra is ki lehet sétálni, de több helyen találkozhatsz padokkal, ha csak leülni lenne kedved, miközben a vizet vagy a hajót nézed

Íme a térképes segítség a helyszínek megtalálásához, valamint a parkolóhelyeket is feltüntettem. A színek annak köszönhetőek, hogy 3 nap programját ábrázoltam a térképen és az egyes színek (sárga, kék, zöld) az egyes napokhoz tartoznak; így legalább napi beosztást is kapsz arról, hogy egy napba milyen és mely programok férnek bele.

Ha még több képre és videóra vagy kíváncsi, akkor látogass el az Instagram oldalamra és kövess be.

www.instagram.com/viktike35

pandakaland

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük