Benidorm, a spanyol Manhattan – TÉRKÉPPEL

Benidorm az 1950-es években indult rohamos fejlődésnek, mikor végleg beszüntették a halászati tevékenységet és az önkormányzat jóváhagyta a strandokhoz vezető új utcák és egyre szélesebb sugárutak kiépítését, ezzel előkészítve a várost a turisták fogadására. Mára már kijelenthetjük, hogy a Földközi-tenger partján lévő települések közül ez a városka rendelkezik az egyik legtöbb szállással, mely oka, hogy a nyár folyamán akár havi 1.000.000 ember is megfordulhat itt. Benidorm a Costa Blanca legnépszerűbb üdülőhelye a maga 5 km hosszú fehér homokos tengerpartjával. Ha rákeresünk a városkára az interneten, szinte csak olyan képpel fogunk találkozni, amelyeken magas toronyépületek vannak; ugyanis jelenleg közel 350 db felhőkarcoló található a városban és ezek száma folyamatosan nő. A toronyházakkal zsúfolt városkát szemlélve olyan, mintha nem is Európában lennénk. A felhőkarcolóknak köszönhetően olyan, mintha egy nyüzsgő metropoliszban, ahogyan a beceneve is mutatja, Manhattanben járnánk. A spanyol lakosság körében egy másik neve is elterjedt Benidormnak, ők „ciudad verticalnak”, vagyis a függőleges városnak hívják.

Kép: Benidorm a naplementében
Forrás: https://www.hotelpresidentebenidorm.com/en/

Sokan úgy tartják, hogy Benidorm egy nagyon zsúfolt és örökké mozgásban, nyüzsgésben lévő város, azonban ez nem igaz. Igazság szerint, aki így tartja, az nagyon rossz helyen foglalt szállást és/vagy állandóban az óvárosban van. Benidorm igenis nagyon hangulatos, szép az óvárosa, ahol szűk, macskaköves utcákon barangolhatsz. Sok kis üzletet, remek éttermeket és bárokat is találhatsz itt. Ha rám hallgatsz, akkor csak vacsorázni és/vagy sörözni / borozni fogsz ide betérni, mert nagyon rövid időn belül nyomornak fogod érezni, ha nem tudsz tudatosan és határozottan közlekedni. Nagyon sok a bámészkodó turista, akik ok nélkül meg-megállnak az út közepén, és ha nem figyelsz, akkor nekik fogsz menni. Ha gyakorlott „benidormozó” vagy, akkor már tudod, hogy hol találsz jó tapas bárokat és a tömeget kihagyva fogsz oda eljutni. Majd később ajánlok is egy ilyen helyet. Itt maximum a helyiek fognak tömeget alkotni, a turisták nem nagyon jönnek ide, mivel elég eldugott helyen találod. Ha este lemerészkedsz tengerparti sétányra, akkor igen, persze, tömegekkel fogsz találkozni, akik bulikáznak, de ha így teszel és zavar, akkor magadra vess. Ha nem bulizni szeretnél, de itt sétálsz, akkor rossz helyet választottál és nem a városka lesz a hibás azért, amiért te zajosnak és nyüzsgőnek tartod. Keress másik helyet, hidd el, elég sok lehetőséged van. Benidorm pont az a városka, ahol a fiatalok, az idősebbek, a gyerekes családok és mindenki jól érezheti magát, meg tudja találni az érdeklődési körének megfelelő programot. Elég, ha megnézed az alábbi listát, máris találni fogsz olyan programot, ami tetszene.

Kép: Benidorm tengerpartja a felhőkarcolókkal
Forrás: https://www.hotelesentodoincluido.com/benidorm

Térképes nézet minden érdekességről a környéken

Hogyan jussak el Benidormba?

A legegyszerűbb, ha Alicantéba repülsz és innen vonattal, busszal vagy bérelt kocsival mész Benidormba. Szerintem jobban jársz, ha tömegközlekedéssel mész, ugyanis parkolóhelyet nagyon nehezen fogsz a belvárosban találni és nem igazán vannak távolságok városon belül, így könnyedén eljutsz bárhova gyalog. Ha busszal utaznál, akkor itt nézelődj, ha vonattal, akkor itt. Busszal kb. 45-75 perc az út, attól függően, hogy milyen járatra váltasz jegyet, de amennyiben korábban érkezel az állomásra és éppen egy gyorsjárat indul, akkor arra is felszállhatsz olyan jeggyel, ami „falujáróra” szól. Vonattal kb. 70 perc az út és az L1 menetrendjét kell nézned. A célállomást figyelembe véve teljesen mindegy, hogy busszal vagy vonattal érkezel, nagyjából egymás mellett van mindkettőnek a végállomása, ahonnan gyalogosan 15-20 perc alatt eljuthatsz a belvárosba.

Kép: Így néznek ki az ALSA buszok, amikkel Alicantéból Benidormba eljuthatsz. Mindegyiken ingyenes wifi van.
Forrás: www.busbud.com

Mikor utazzak?

Erre a kérdésre nem fogok most válaszolni, mert már leírtam az előző, Alicantéről szóló bejegyzéseben. A két városra ugyanazok a megállapítások az igazak az időjárást illetően. A választ EBBEN a cikkben megtalálod.

Miket nézzek meg?

Következzenek a mesés látnivalók, amik közül biztos, hogy mindenki legalább egyre azt fogja mondani, hogy igen, ezt látni szeretném én is.

 • Intempo – Benidorm legmagasabb épülete a maga 189 méterével. Érdekessége, hogy az épület 47 emeletes, azonban az egész üresen áll. Eredetileg 75 emeletesre tervezték, ám a gazdasági világválság közbeszólt. Maga az épület két egymással párhuzamos épületrészből áll, amelyeket az épület tetejénél, a 38. és a 44. emeletek között összeépítettek egymással. Kinézetre olyan az épület, mintha két darab 1-est, vagy egy nagy M betűt formálna, amely emlékezteti az embereket a 2004. március 11-i madridi terrortámadásra. Az épület szerkezeti kivitelezésének pikantériája, hogy a tervezők eredetileg csak 20 emeletnyi liftaknát terveztek az épületbe, ám erről később megfeledkeztek, ezért nincs végig liftakna a 47. emeletig. Ez elég nagy felháborodást keltet amikor kiderült, és a sales manager joggal tette fel a kérdést, hogy mi az, hogy Európa legmagasabb felhőkarcolóját építik, és ennek ellenére nem tervezik meg a liftaknát rendesen? Az építkezést 2013-ban befejezték egy időre, azonban különböző problémák merültek még fel. Állítólag kiderült, hogy az épületnek hamis engedélye volt a liftek építésére / kivitelezésére, emiatt a munkavédelmi körülmények sem voltak megfelelőek, egy építőipari felvonó is összeomlott, amiben 13 munkavállaló megsérült, majd a baleset bekövetkezte után felszínre kerültek különböző tervezési hibák (pénzszűkére való hivatkozással), amelyek akadályozták, hogy a mentők a baleset áldozataihoz bejuthassanak az építési területre.
Kép: Kissé tájidegen, de szemet gyönyörködtető látványt nyújt az Intempo
Forrás: www.elindependiente.com

Az épületet az SVP Global cég vásárolta meg 2017 végén, és ha minden a tervek szerint haladt volna, akkor 2019 áprilisában – a hiányzó engedélyek megszerzését követően – folytatódtak volna a munkálatok. Ha egyszer elkészül, akkor nagyon különleges épületnek fog számítani, ugyanis Benidormban egyedülálló módon ez lesz az első épület, melynek a homlokzata csak üvegből áll majd. Az új tőkebevonásnak köszönhetően új fejlesztéseket is szeretnének megvalósítani a szállodában, pl. szauna, edzőterem, beach club. Az épületben 269 lakás található és kb. 2.500 euró / m2 áron árulják őket. Érdemes a hotel honlapjára ellátogatni, ugyanis egy interaktív videó segítségével megnézhetjük, hogy milyen a kilátás a 10., a 20., a 30., a 40. és akár az 50. emeletről. Nekem személy szerint a 30. emeletről tetszik a legjobban a kilátás, majd ezt követi az 50. emeleti látvány. Amennyiben sok pénzünk van, regisztrálhatunk is egyes lakások megvásárlására. Azért remélem, hogy ha az én oldalamról navigálsz ide át és veszel meg végül egy lakást, akkor azért meghívsz majd egyszer, hogy a naplementében gyönyörködhessek.

Kép: Az Intempo épülete alulról nézve
Forrás: www.spanishnews.es

A legmagasabb, látogatható épület Benidormban, mely az Európa legmagasabb hotelje címet is birtokolja, a Gran Hotel Bali, ami 186 méter magas és 50 emeletes. Valamint ez a legmagasabb épület a világon a 100.000 lélekszám alatti települések között.

Kép: Gran Hotel Bali
Forrás: www.logitravel.it
 • Mundomar – egy világszínvonalú, felejthetetlen kikapcsolódást kínáló delfinárium, ahol -, mint neve is mutatja – delfinekkel, fókákkal, pingvinekkel, papagájokkal, szurikátákkal, és egyéb tengeri- és szárazföldi állatokkal találkozhatsz. Felejthetetlenek a delfin-, fóka-, és papagájshow-k, valamint a madárröptetések is. A belépőt mindenképp előre vedd meg online, mert így olcsóbb. Ha online veszed meg a jegyet, akkor 21 € a napi felnőtt belépő, a családi1 jegy (2 felnőtt, 2 gyerek) 85 €, a családi2 jegy (2 felnőtt, 1 gyerek) 65 € lesz. Itt nézelődj. A honlapon különböző kombinált jegyeket is találsz, ahol a Mundomar belépőt vegyítheted Terra Mítica vagy éppen Aqualandia belépővel is. Ha különlegesebb élményre vágysz, akkor befizethetsz egy exkluzív úszásra oroszlánfókákkal (60 €), delfinekkel (150 €) vagy etethetsz különböző állatokat, pl. tukánt, szurikátát vagy éppen nemespapagájt (70 €). Ide vagy kocsival fogsz tudni eljutni vagy busszal. Ha kocsival érkezel, jó, ha tudod, hogy ingyenes a parkolás. Busszal (Line 001) az óváros széléről kb. 20 perc alatt érhetsz ide.
Kép: A Mundomar lakói
Forrás: www.benidormexcursions.co.uk
Kép: A Mundomar madarai elég közvetlenek
Forrás: www.365tickets.ie
 • Terra Mítica – egy felejthetetlen élményt nyújtó vidámpark, mely egyaránt szórakoztató a kicsiknek és nagyoknak is. Ide is busszal és kocsival juthatsz el. Amennyiben busszal mennél, az óváros szívéből indul a busz (Line 003) és kb. 30 perc alatt fogsz eljutni a Terra Míticához. A belépőt ITT veheted meg online. A napi belépő felnőttek részére 25 €, a családi1 jegy (2 felnőtt, 2 gyerek) 149 €, a családi2 jegy (2 felnőtt, 1 gyerek) 119 €.
Kép: Az egyik attrakció
Forrás: www.civitatis.com
Kép: A nálam bátrabb jelöltek felülhetnek akár egy ilyen pörgettyűre is
Forrás: www.civitatis.com
 • Aqualandia – egy vízi élménypark, ahol rengeteg csúszda és medence található. Auqlandia közvetlenül a Mundomar mellett van, így célszerű a két programot egymás utánra tervezni. Busszal (Line 001) az óváros széléről kb. 20 perc alatt érhetsz ide. A jegyeket online ITT tudod megvenni. A napi belépő felnőttek részére 26 €, a családi1 jegy (2 felnőtt, 2 gyerek) 112 €, a családi2 jegy (2 felnőtt, 1 gyerek) 89 €.
Kép: Ha szereted a csúszdákat, akkor a világ egyik legnagyobb csúszdája csak rád vár Aqualandiában
Forrás: www.newsgroove.co.uk
Kép: Még több csúszda
Forrás: www.tripadvisor.fr
 • Terra Natura – egy hatalmas vadaspark, mely az Aqua Natura mellett található. Az Aqua Natura is egy vízi park, de kisebb, mint az Aqualandia. Ide is gépjárművel és busszal fogsz tudni eljutni, viszont, ha busszal mész, akkor a város széléről kell indulnod, az Av. Beniardáról indul ugyanis a busz (Line 001), viszont cserébe elég gyorsan, kb. 15 perc alatt oda is érsz vele. A napi belépő felnőttek részére 32 €, a gyerek (4-12 év) és nyugdíjas (60 évnél idősebbek) belépő 26 €. Az említett Aqua Natura belépő felnőtteknek 32 €, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 26 €. Mindkét parkba a jegyeket ITT tudod megvenni.
Kép: Azért ennyire közel nem mehetsz itt sem az elefántokhoz
Forrás: www.roundtowntravel.com
Kép: Szebbnél szebb állatokkal találkozhatsz, ha ellátogatsz ide
Forrás: Forrás: www.roundtowntravel.com
 • Balcón del Mediterraneo – a Levante és Poniente strandok között, egy sziklán lévő kilátóhely gyönyörű kilátással városra, és egy csendes, nem nyüzsgő stranddal a lábánál. Maga a kilátó a görög kultúrához hasonló stíluselemeket hordoz magán.
Kép: Úton a kilátó aljához
Forrás: www.visitbenidorm.es
Kép: Na, ha ez nem görög hangulatú, akkor semmi sem az
Kép: Kilátás a kilátóból a Levante Beach irányába
Kép: Kilátás a kilátóból a Playa Poniente irányába
Kép: Épp meghódítom a kilátót
Kép: Ez a szikla a kilátó mellett, a tengerben található
 • La Cruz – azaz A kereszt. Ide idén sajnos nem tudtam ellátogatni, csak 17 évvel ezelőtt, de akkor is nagyon tetszett már. A kereszt mellől egész Benidormot belátni és az eszméletlenül szép tájban lehet gyönyörködni. A ma itt található kereszt nem az eredeti, ez már egy „újabb” változat. Állítólag az eredeti keresztet -, mely fából készült – 1961 decemberében helyezték el itt, amikor Benidorm polgármestere (Pedro Zaragoza Orts) engedélyt kapott Francisco Franco tábornoktól, hogy a városban a turisták bikinit viselhessenek, mely az akkori Spanyolországban még tilos volt. Vagyis Benidorm volt az első olyan spanyol település, ahol engedélyezték a bikini viseletét. A kereszt felállítását Benidorm akkori papja, Salvador Perona atya szervezte meg, és direkt Benidorm legmagasabb pontján helyezték el. Ezzel akarták szimbolikusan helyreállítani a keresztény értékeket, a „jóságot” a városban és a város lakóiban. A keresztet a helyi lakosok vitték a vállukon a San Jaime templomtól indulva, majd Benidorm két öble mellett elhaladva egészen a Sierra Helada hegyig, ahol felállították azt. Állítólag nagy megmozdulást váltott ki a város lakóiból ez az esemény, méghozzá akkorát, hogy az egyház ezt a napot később a „Bocsánatkérés napjának” nyilvánította, ugyanis az egyház erre a napra úgy tekintett, mint a benidormiak lelkének bűntől történő megtisztítására. Nem tudni pontosan, mikor cserélték le az eredeti fából készült keresztet a ma itt található beton keresztre, de mindenképp érdemes ide ellátogatni vagy legalább éjjel felnézni a hegyoldalra, ugyanis a kereszt éjjel ki van világítva. Ha gyalogosan mennél fel, akkor vizet mindenképp vigyél magaddal és kényelmes cipőben vágj neki az útnak. A Levante strandtól kb. 45-50 perc alatt fel lehet jutni gyalogosan, de arra figyelj, hogy az útnak a vége kicsit durva lesz. Én inkább a gépjárművel történő megközelítést javaslom, de merészek és bátrak hajrá, előre.
Kép: Kilátás a kereszttől Benidormra
Forrás: blog.blueseahotels.com
Kép: A kereszt
Forrás: www.descubriendoalicante.com
 • Plaza del Torrejo – a Levante Beach mentén található ez a sétány, amolyan sétálóutca jelleggel. Rengeteg étteremmel, bárral találkozhatsz, ha végigsétálsz rajta. Ajánlom, hogy ülj le egy padra és csodáld a tengert. Vicces látványt fog nyújtani, ahogy a nyugdíjasok kis, kétszemélyes, három-, és négykerekű elektromos motorokkal “száguldoznak”. Én ilyen kétszemélyes motorokat még soha máshol nem láttam, csak itt.
Kép: A csodajármű
Forrás: ebikespecial.hu
Kép: Száguldás, Porsche, szerelem
Kép: Plaza del Torrejo
Forrás: www.idealista.com/
 • Platja de Llevant – az előző pontban említett sétány mellett található fehér homokos strand. Érdemes időben érkezni, hogy közel a parthoz tudj helyet foglalni, de hidd el, később is lesz helyed, csak maximum nem a harmadik, hanem a hatodik “sorban”.
Kép: Platja de Llevant
Forrás: rainerjahns.photoshelter.com
Kép: A strand látványa a korán érkezőknek
Kép: Shrek lábam elveszik a hullámokban
Kép: A hullámlovas ÉN és a háttérben a Benidorm sziget
Kép: Kilátás a strandra a habok közül

Hol aludjak?

Nagyon sok jó szálláslehetőség közül tudsz választani és mind egytől egyig a tengerpart közelében lesz, ahonnan 5-10 perc alatt már lent is vagy a strandon. A legtöbb szállodának saját medencéje is van, találhatsz olyat is, ahol külön gyerekmedence is megtalálható, szóval hosszú a paletta. Én mégis egyet fogok ajánlani, ami az egyik legjobb hotel és teljesen elfogadható áron kínál szállást.

Hotel RH Princesa

Ez a szállás egy 4 csillagos hotel, közel a Levante Beach-hez. Az óváros kb. 5-7 perc alatt elérhető gyalogosan, ABC 2 perc sétára. Lehet félpanziós ellátást is kérni, de csak reggelit is. Én elég sok hotelban megszálltam már, de olyan reggeli kínálattal, mint itt, még soha életemben nem találkoztam. Elég #highlife reggelire pezsgőzni, de itt ezt is megteheted, ahogy én is megtettem. Fagyikészítő gép, 4-5 féle tej, 10-15 féle péksütemény, minimum ötféle gyümölcs és sorolhatnám a kínálatot. A hotel ezen kívül wellness hotel is, különböző masszázsokat is igénybe lehet venni. A gyerekeket külön medence szolgálja ki, a felnőtteknek sima és jakuzzi medence is van, előbbi csúszdákkal. A kisebbeknek játékterem is van, ahol aztán minden megtalálható, kezdve a biliárdtól egészen az autóversenyzős játékokig. Emellett a gyerekeknek saját játszótérrel is kedveskedik a hotel. A szobákból gyönyörű panoráma tárul eléd köszönhetően annak, hogy a hotel 16 emeletes; ezért is érdemes szobafoglalásnál minél magasabban fekvőt választani. A felár ellenében használható wellnessrészlegen kozmetikai kezelések, fedett, fűtött medence, pezsgőfürdő, törökfürdő, valamint edzőterem áll rendelkezésre. És nem, nem szponzorált a tartalom és nem, nem kapok ezért semmilyen juttatást.

Kép: A felnőtt és jakuzzi medence, a kép készültekor még nem volt csúszda
Forrás: www.booking.com
Kép: Kilátás a hotel 8. emeletéről
Kép: A felnőtt medencék a hotel előtt találhatóak meg
Forrás: www.tui.be
Kép: A gyerek medence a hotel mögött található meg
Forrás: www.jet2holidays.com
Kép: Játszótér a gyerekeknek
Forrás: www.travelrepublic.co.uk
Kép: A játékterem
Kép: A játékterem további elemei
Kép: Még pár szimulátor
Kép: Egyéb játékok és “pénznyelő” gépek
Kép: Péksütemények a reggelinél
Kép: Azóta is reggelire pezsgőt iszom, ja, nem..
Kép: Még pár péksüti
Kép: Felvágottak és birsalmasajt, valamint kecskesajt
Kép: Ha egy kis gyümölcsre vágynál
Kép: Millióféle kenyér
Kép: Még egy kis édesség
Kép: Különböző joghurtok a hűtőben és volt még egyszer ennyi joghurt, ami valamilyen “mentes” volt

Hol egyek?

 • Zodiac House / Zodiac Bar – attól függ, hol nézed, hogy éppen milyen névvel fog szerepelni. Az óváros szélén, egy kisebb, eldugott utcában találhatod meg, ahol mindig sok ember van, viszont ők nem a turisták, hanem a helyiek lesznek. Állandó napi menü akció van, 1 liter sör vagy 1 üveg bor + 6 darab tetszőlegesen választott tapas 7 €. Kedves kiszolgálás, nagy választék, isteni ízek. A la carte fogyasztásra is van lehetőség, fényképes étlap áll rendelkezésedre. Ezek az ételek is nagyon finomak, nagy az adag és teljesen elfogadható áron kínálják őket. Bár angolul nem nagyon beszél a személyzet közül senki, mégis nagyon kedvesek és segítőkészek. Mikor második alkalommal tértünk be, a host úr már messziről integetett nekünk és mutatta, hova üljünk, valamint az átlagos turistáktól eltérő módon nem is kellett előre fizetnünk, csak utólag és ő meggyorsította ezt is nekünk.
Kép: Fotó a napi menü ajánlatáról
Kép: Fotó az étlapról
Kép: Az étterem bejárata
Forrás: www.tripadvisor.com
Kép: A menü akció elemei: sör, patatas bravas, pealla és a többinek nem tudom már a nevét
Kép: További tapas, ezek isteniek voltak
Kép: Itt a szardellás sajtos volt finom, a rákos annyira nem
Kép: A la carte grillezett kalamári. Igen, ez is finom volt
Kép: Grillezett óriás garnéla. Eszméletlen finom volt
 • Restaurante La Cava Aragonesa Benidorm – ez a hely nagyon keresett a külföldiek által, helyiek ide nem nagyon járnak. Angolul sajnos nem nagyon beszél a személyzet és nem is feltétlenül próbálják megérteni, amit mondani próbálsz. Az étlap nem sok segítséget fog nyújtani neked, ha nem tudsz spanyolul, ugyanis képek sincsenek rajta. Én próbáltam Google fordítóval, majd a Google képek funkcióját segítségül hívni, de nem jártam sok sikerrel, így biztosra menve olyan ételt választottunk, amiről tudtam, hogy micsoda. Azonban, ha eljössz, az ízekben nem fogsz csalódni. Tény, hogy elég lassan készülnek el az ételek, de megéri megvárni őket.
Kép: Az étterem bejárata
Forrás: www.thefork.com
Kép: Az étteremben ilyen kis üveg pultokba vannak a tapasok kirakva
Forrás: www.visitbenidorm.es
Kép: Ez az egyes számú tapas válogatás, vagyis májas, paradicsomos/sajtos, jamonos és lazacos
Kép: A különöző tapas válogatások
 • Braseria Aurerra – az óváros szívében fogod ezt a helyet is megtalálni. Amennyiben a La Cava Aragonesaból a hátsó kijáraton jössz ki, akkor kb. 10 lépés után bal kézre fogod megtalálni ezt az éttermet. Igen, mi mindenhol megálltunk. Muszáj volt. Mire elértünk ide, már megittam annyi sört, hogy tudjak spanyolul rendelni és meg is értsék, amit mondok. Így legalább elmondhatom, hogy gyakoroltam a nyelvet. Itt nem olyan nagy a választék, mint az előző helyen és kicsit drágább is, viszont ízletesek az ételek. Itt is a tapas-os “üvegkalitkát” fogod először meglátni, ami az étel kiválasztásánál jól fog jönni, ugyanis a fényképes étlapon nem mindegyik tapas szerepel. Annyit azért hozzátennék, hogy figyelj, mit rendelsz és amennyiben nem kapod meg 20 percen belül, jelezd, mivel mi nem így tettünk. Háromféle ételt rendeltünk, amiből kettőt megkaptunk 20 percen belül, viszont a harmadikat még 40 perc múlva sem. Ekkor jeleztem a hiányosságot és közölték, hogy hát elfelejtették azt, de már nem is kapjuk meg. Kedvesek. Viszont szerencsére nem kellett kifizetni és helyette kaptunk két kávét. Már megérte és még jó, hogy nem kávézom.
Kép: A tapas “kalitka”
Forrás: grupoaurrera.com
Kép: Az étteremnek kiülős terasz része is van, emellett fogsz elsétálni, ha a La Cava felől jössz
Forrás: www.tripadvisor.com
Kép: Patatas bravas. Tudom, hogy ennek elvileg csípősnek kell lennie, de eddig soha életemben nem kaptam olyan csípős verziót ebből, mint itt. Alig tudtam megenni. Brutál csípős volt.
Kép: Fényképes étlap
Kép: Az étlap másik oldala
 • Torre de Benidorm – ezt az épületet nem kerestük, viszont találtuk. Teljesen véletlenül tévedtünk erre, de első látásra lenyűgöző látványt nyújtott. A Torre de Benidorm 1971-1975 között épült és J. Guardiola Gaya építész tervezte.
Kép: Torre de Benidorm bejárata
 • Planta 20 Lounge and Rooftop Terrace bar – a bár a Hotel Madeira Centro 20. emeletén található, mely egyben a szálloda legfelső emelete. Érdekessége, hogy egy épületen kívüli üveglifttel tudsz a tetőre jutni. A bár közepesen drága, de a látványért megéri felmenni. 360 fokos panorámában lesz részed és az egész várost belátod. Még szebb a látvány, ha naplementekor mész, de mi sajnos nem tudtuk megvárni. A bár 19:00 órakor nyit, előtte nem tudsz felmenni. Fontos, hogy ha nem ebben a hotelben szállsz meg, de fel szeretnél menni, akkor elég határozott léptekkel közelítsd meg a liftet, mert a portások nem szeretik, ha csak úgy az utcáról betévedt emberek mennek a bárba, mert ez elsősorban a saját vendégeiknek van fenntartva.
Kép: Kilátás a bárból
Kép: Közelít a naplemente
Kép: Kilátás a tenger felé

Ha béreltem kocsit, mit nézzek még meg mindenképp a környéken?

Valor csokigyár és csoki múzeum

Ha ide szeretnél ellátogatni, mindenképp szükséged lesz kocsira (de mehetsz a Linea 1 és Linea 9 vonattal is), ugyanis hiába Alicante közelében, Villajoyosában található a múzeum, 30 perc kocsikázásra van Alicante belvárosától. Viszont mindenképp látogass ide el! Ingyenes a belépő és megnézheted a csokoládékészítés folyamatát, majd a helyi shopban kedvezményes áron meg is vásárolhatod a méltán híres Valor termékeket.

Nem elég, hogy ingyenes a látogatás, de naponta kétszer van angol nyelvű tárlatvezetés is (10:00-kor és 16:00-kor). Érdemes időben érkezni, ugyanis egyszerre maximum 50 fő tartózkodhat a múzeumban. A tárlat egy rövid film vetítésével kezdődik, ami információkkal szolgál a Valor cégről és magáról a csokigyárról. Ebből kiderül, hogy a céget 1881-ben alapította Don Valeriano Loper Lloert Alicantéban és a Villajoyosában található gyár 1964 óta üzemel. A cég 125 éves évfordulója alkalmából 2006-ban nyílt meg a Valor csokoládé múzeum, amit maga a spanyol koronaherceg nyitott meg. Érdekes, hogy a csokigyárban évente kb. 80.000 látogató fordul meg. A videó megtekintése után megnézheted azokat az eszközöket, amelyekkel régen készítették a csokoládét és csomagolták azokat. A látogatás végén egy csokikóstoló várja a vendégeket. A Valor cég a minőség és a tradíció jegyében készítette mindig a legkiválóbb alapanyagokból a csokoládéit, és terjesztette a minőségi kakaókultúrát kezdetben Spanyolországban, mára már a világ 45 országában. Magyarországon 2011 óta lehet kapni a termékeiket. Többéves fejlesztés és közvéleménykutatás után a 2000-es évek elején készültek el a cukormentes, illetve a hozzáadott cukor nélküli termékeik, melyekre a gyár kifejezetten büszke. A céljuk az volt, hogy a steviával ízesített csokoládéikat ne lehessen megkülönböztetni a sima cukorral készített csokoládéktól, melyet „vak” kóstolásokkal bizonyítottak. Az én személyes kedvencem az étcsokoládés egész darabos mandulás csoki. Ha szeretnél a termékeikből vásárolni, itt megteheted.

Kép: Az én személyes kedvencem
Forrás: https://www.amazon.es

Guadalest

A környéken járva elegendő idő birtokában érdemes ellátogatnod a közeli Serra d’Aitana hegység 1.500 m-es kopár sziklái között megbúvó Guadalest nevű városkába. Guadalest kastélya a XII. században épült, amikor is Spanyolország mór uralom alá került. Ugyan a XIII. században a keresztények visszahódították a várost, de Guadalestben még akkor is számottevő volt a muszlim lakosság száma, ami nem változott az elkövetkező időkben sem. II. (Igazságos) Jakab aragóniai király (1291-1327) Guadalestet Bernardo de Sarrià-nak ajándékozta 1293-ban, így az elkövetkező 42 évben a kastély és a környező földek a Sarrià családhoz tartoztak. 1335-ben a kastély visszaszállt a királyi családra, amelyet ezt követően Pedro aragóniai hercegnek adományoztak, akitől fia, Gandia királyi hercege örökölte meg. Azt követően, hogy Gandia utolsó hercege elhalálozott, a kastély a Cardona család tulajdonába került. A Cardona család megszerezte az Aragónia admirálisa címet, majd 1543-ban I. (Habsburg) Károly király (1516-1556) és I. Johanna királynő (1516-1555) Don Sancho de Cardonanak és leszármazottainak adta a Guadalest márkija címet. A címhez tartozó birtokok többsége 1609-et (a mórok kiűzését) követően lakatlanul állt. 1644. július 22. napján a kastély elpusztult egy földrengésben, majd 1644 decemberében egy másik földrengés következtében a város egy része is romba dőlt. A Cardona család utolsó tagja, aki a Guadalest márkija címet viselte 1699-ben, leszármazottak hátrahagyása nélkül hunyt el, így a cím Ariza márkijára szállt. 1748-1752 között az 1644-es földrengésnél kisebb, de több földrengés rázta meg a várost. 1974-ben a város elnyerte a történelmi-művészeti város címet. A várból több helyről is gyönyörű kilátás nyílik a vízgyűjtőre. A duzzasztógát 1953-1964 között épült a Guadalest folyón. A gát 73 méter magas és 270 méter hosszú és többek között Benidorm is innen kapja az ivóvizet. Forrás

Kép: Guadalest és a vízgyűjtő
Forrás: https://thecostablancaguide.com
Kép: Gaudalest romjai
Forrás: https://nl.depositphotos.com

Az Alicantéról szóló bejegyzésemben már említettem, hogy 17 évvel ezelőtt voltam először Alicanteban és Benidormban is, de biztos vagyok benne, hogy még vissza fogok térni. Remélem nem 17 év múlva.

pandakaland

6 thoughts on “Benidorm, a spanyol Manhattan – TÉRKÉPPEL

 1. I simply couldn’t go away your web site prior to suggesting that I actually loved the standard info a person provide in your guests?
  Is going to be back regularly to check out new posts

 2. What i do not realize is in reality how you are now not really a lot
  more well-appreciated than you might be now. You are very intelligent.

  You understand thus considerably on the subject of this
  subject, made me individually consider it from so many various angles.
  Its like men and women don’t seem to be fascinated until it’s something to do with Girl
  gaga! Your individual stuffs outstanding. At all
  times deal with it up!

 3. I know this web page gives quality based posts and
  additional stuff, is there any other web page which provides these information in quality?

 4. Hi there to every body, it’s my first go
  to see of this webpage; this weblog carries amazing and in fact good data in support of visitors.

 5. Diners can add on things such as cookies, chocolate-covered pretzels, Mooby’s soda
  and a collaboration beer made with Great City Brewing.

 6. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and
  wanted to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts.
  After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük