Alicante, a Costa Blanca gyöngyszeme – TÉRKÉPPEL

Alicante a Costa Blanca legfontosabb városa, de számomra ennél sokkal több. 17 évvel ezelőtt látogattam el ide először és azóta a szívem csücske. Akkor még középiskolás voltam, mára már szerencsére nem vagyok az, de ugyanolyan lelkesedéssel vágtam neki az útnak. Hogy minek köszönhető ez a szeretet a városka iránt, arra megpróbálok a lenti összefoglalóval válaszolni.

Kép: A város látképe a Castillo de Santa Bárbaraból
Forrás: https://www.kulturtapas.hu/

A 2008-as pénzügyi válság előtt Alicante Spanyolország egyik leggyorsabban fejlődő városa volt. Alicante a 4. legnagyobb város (Madrid, Barcelona és Valencia után) Spanyolországban, ami nagy mennyiségben hozzájárul a spanyol GDP-hez.

Minden fontosabb látnivaló a környéken

Mikor utazzak?

A helyiek szerint ennek a városnak vannak Spanyolországban a legjobb klimatikus adottságai. Ez azt jelenti, hogy évente mindössze csak 3 hónap van (január, február és december), amikor az átlagos nappali hőmérséklet 20 fok alatt van. Vagyis. Ha tengerparti fürdéssel szeretnéd összekötni a pihenést, akkor május vége / június eleje előtt, valamint október vége után ne gyere. Ekkor már/még kellemes 20 fokos lesz a tenger is, ami lehet, kevésnek tűnik, de tökéletesen megfelel arra, hogy úszkálj, ugrálj a hullámokba. Ha pusztán városnézésre érkezel, akkor kitolhatod, és bőven elég, ha március – november között jössz. Én első alkalommal februárban voltam itt és emlékszem, hogy télikabátban sétáltam a parton, de az az idő is tökéletesen megfelelt, nem is esett az eső.

Kép: A hőmérséklet alakulása Alicantéban az év során
Forrás: https://www.holiday-weather.com/alicante/averages/
Kép: Az eső mennyiségének alakulása Alicantéban az év során
Forrás: https://www.holiday-weather.com/alicante/averages/
Kép: A tenger hőmérsékletének változása Alicantéban az év során
Forrás: https://www.holiday-weather.com/alicante/averages/

A város gazdaságának motorja az utóbbi időben a turizmus. Az utóbbi 100 évben Alicante népessége 60.000 főről 330.000-re nőtt, mellyel ma már Valencia tartomány második legnépesebb városának számít. A város lakosságának 15 százaléka külföldi, főleg Nagy-Britanniából és Dél-Amerikából költöznek ide az emberek, bár a spanyol ismerőseim azt mondták, hogy az elmúlt évtizedekben rengeteg norvég is letelepedett Alicantéban és a környező településeken egyaránt.

Kép: A kikötő, háttérben a Castillo de Santa Bárbara
Forrás: http://www.fsf.org.uk

Alicante kontra Benidorm

Alicante sokkal inkább “nagyvárosias”, mint Benidorm. Benidorm inkább való gyerekes családoknak, nyugalomra vágyó felnőtteknek. Alicante kicsit olyasmi már, mint Bécs. Tele plázával, rengeteg emberrel, össze-vissza közlekedő emberekkel. Benidorm hangulatosabb, a lakók kedvesebbek a (normális, kulturált) turistákkal, nem a lehúzásról szól, sokkal több hagyományos tapas bár van és az egész városkának más a hangulata.

Kép: Benidorm és az Intempo épülete
Forrás: https://www.ft.com

Bejutás a városba a reptérről

Busz: A repteret Alicante központjával a 20 percenként közlekedő C-6 busz (SuBús) köti össze. A reptérről Elche központjába az 1A jelzésű busz közlekedik óránként. A repülőtértől 05:00-00:00 között, a városból 06:20-22:40 között közlekedik a busz. A járatok kb. 30 percenként indulnak 05:00-19:00 között és 30-60 percenként 21:40-00:00 között; a menetidő kb. 40 perc. A jegy ára 3,85 EUR/út. Jegy vásárolható a buszon, viszont arra figyeljünk, hogy csak készpénzzel tudunk fizetni és visszajárót nem feltétlenül fogunk kapni, ha nem pontosan annyit adunk, amennyibe kerül a jegy.
Útvonal: Repülőtér – Agua Amarga II – Elche, Cercanías (vasútállomás) – Elche, Federico Mayo – Estación de Autobuses (Loring buszállomás) – Plaza Puerta del Mar I – Vázquez de Mella (villamosra átszállási lehetőség) – Alfonso El Sabio 12 – Plaza de los Luceros 17 (belváros, villamosra átszállási lehetőség) – Salamanca, Adif (vasútállomás) – Óscar Esplá 3

Kép: A reptéri transzfer busz
Forrás: https://jeskehouse.es/

Alicante repülőteréről Benidorm buszállomásra expressz, máshol nem megálló Intercity busszal (Alsa busztársaság) lehet eljutni. A busz óránként közlekedik, a menetidő kb. 50 perc.

Taxi: Amennyiben taxival szeretnénk a belvárosba jutni, érdemes előzetesen applikáció segítségével lefoglalni utunkat, ugyanis így kis névre szóló táblával várnak majd minket a taxitársaság standjánál. Mindemellett előre foglalás esetén előre kell a kalkulált viteldíjat fizetni és így a pontos indulási-érkezési címeket is meg tudjuk adni, nem kell a reptéren keresgélni hotel címét. Én mindenképp ezt a bejutási verziót ajánlom, főleg azért, mert ha Wizz Airrel érkezel az éjszaka közepén, pórul járhatsz, ugyanis ez a járat általában késik és így elég rizikós, hogy elérd az utolsó buszt, ami a belvárosba közlekedik a reptérről. Utazás előtt én az összes taxitársaság oldalán kalkuláltam árát és a legolcsóbb a Radio Taxi Elche; őket meleg szívvel ajánlom, oda-vissza is velük utaztam és semmi probléma nem volt, valamikor még kevesebbet is kellet fizetnem, mint amennyit az oldal előzetesen kalkulált. (A honlapjukon csak úgy lehet autót foglalni, hogy majd a taxisofőrnek fizetsz.) Fontos tudni, hogy minimum 12 órával indulás előtt kell kocsit foglalni, és az applikáción nyomon követhetjük, hogy épp hol van a kocsi, úgy mint az Übernél. A taxisofőrök nem igazán tudnak angolul, így diskurálni nem nagyon lesz lehetőséged velük, de előzékenyek, kedvesek és nem várnak el borravalót, de ha már 1 eurót is adsz nekik, akkor nagyon hálásan megköszönik. A repülőtéri terminál érkezési szintje elől indulnak a taxik, amelyekkel az út kb. 20 perc a városközpontba, a viteldíj 19-24 euró között változhat az úti célodtól függően.

Kép: A Radio Taxi Elche gépjárművei sorakoznak a reptéren
Forrás: https://www.ondacero.es/

Miket nézzek meg?

 • Explanada de Espana – A 400 pálmafával szegélyezett sétány kövezetét 6,6 millió piros, krém és fekete színű márványcsempe darabból rakták össze. Érdemes végigsétálni rajta, jól fog esni a pálmafák adta árnyékban kicsit ejtőzni a hőségben. A sétányon több kirakodó árussal is találkozhatsz, ahol akár ruhát vagy jégkrémet is vásárolhatsz.
Kép: Explanada de Espana
 • Castillo de Santa Bárbara – A városképet a Benecantil-hegy és a rá épült várkastély uralja. A Castillo de Santa Barbara Európa egyik legnagyobb középkori erődítménye. A jelenlegi vár a XVIII. században épült, de a hegy oldalán bronzkori tárgyakat is találtak. A legelső erődöt a mórok építették itt a IX. században, a későbbiekben erre épültek rá az újabb részek. Ma ismert elnevezését 1248-ban kapta, amikor Kasztíliai Alfonz, a későbbi X. Bölcs Alfonz Szent Barbara ünnepnapján elfoglalta a móroktól a várat. A kastélyból 360 fokos panoráma tárul elénk, egyszerre látjuk a várost és a tengert is. Mindenképp érdemes felmenni, ha a városban vagyunk. Ezt többféle módon tehetjük meg: 1, kocsival és a parkolóban hagyva a gépjárművet felsétálhatunk 2, gyalogosan az autóút mentén (kb. egy óra feljutni) 3, a tengerpart felőli oldalról lifttel, az Avenue de Juan Bautista Lafora-tól. Én az utóbbira szavaznék, ugyanis nem drága a jegy (2,70 euró/fő), viszont rengeteg időt spórolhatunk meg vele és nem kell a tűző napon sétálni sem. A lift használatához vett jegy retúrjegy és ezt egy automatából kell magadnak megvásárolnod, ahol készpénzzel és kártyával is fizethetsz. A várkastély maga ingyenesen látogatható és az udvarában lévő büfékocsiból frissítőket, jégkrémet tudsz venni, de kizárólag készpénzért. A kastély önmagában is nagyon szép, de ha már itt jársz, ne feledkezz meg a múzeumáról sem – Museo de la Ciudad (MUSA) – ahol 10 különböző kiállítási terem vár rád. A kiállítás bemutatja Alicante és a kastély történelmét. A kiállítás során fogsz rájönni (persze, ha ezt előtte nem olvastad), hogy a várkastélynak három része van, amelyek különböző elnevezései utalnak arra, hogy más-más korszakokban keletkeztek. Vigyázz, mert a várban elszemtelenedtek a sirályok és bizonyos helyekre „nem engedik be” a látogatókat, mert épp odafészkeltek. Arra figyelj, hogy kényelmes cipő legyen rajtad, ugyanis a kövek nagyon csúszósak és korlát sem található mindenhol, valamint meredek feljárók tarkítják a várat.
Kép: Kilátás a kastélyból
Kép: Kilátás a kastélyból a város és a kikötő felé
Kép: A kastély bejárata, ha lifttel érkezel
Kép: Épp menekülök a lépcsők elől
 • Santa Maria bazilika – A bazilika gótikus és barokk stílusjegyeket visel, melyet a XIV-XVI. században építettek egy korábbi arab mecset helyére; ez Alicante legrégebbi, napjainkban is nyitva álló temploma. Ha a várkastélytól jössz visszafelé a belváros felé, akkor útba is ejtheted a bazilikát. Érdekes látvány, hogy mennyire a lakóépületek közé építették a templomot, ugyanis szinte minden irányból társasházak ölelik.
Kép: A Santa Maria bazilika
 • A kikötő – Alicante kikötőjét szokás az Öngyilkosok kikötőjének is nevezni, ugyanis a polgárháború végén a francóisták elől a kikötőbe menekült köztársaságpárti családok, döntően civil lakosság (kb. 15.000 ember) a várost körbezáró fasiszta hadsereg és a tenger közé szorultak, és annyira kiáltástalannak ítélték meg a saját helyzetüket, hogy tömegével követtek el itt öngyilkosságot.
 • Tabarca-sziget – Alicante kikötőjéből hajókirándulás keretében juthatsz el erre a szigetre, mely a régió egyetlen lakott szigete. A retúrjegy ára 20€ /fő. Kellemes napot tudsz a szigeten tölteni, a menetrendnek köszönhetően akár 1 nap alatt oda-vissza megjárhatod, pl. reggel 10:00-kor elmész és az esti, utolsó járattal 18:30-kor visszajössz. És hogy miért is éri meg átmenned erre a szigetre? Ha sznorkellezni szeretnél, valamint a tenger élővilágát megfigyelni, akkor sajnos Alicante erre nem lesz megfelelő választás. Viszont, ha átmész Tabarca-szigetére, máris megtaláltad a tökéletes helyet. A sziget kb. 15 km-re fekszik Alicántétól és védett tengeri terület, így rengeteg tengeri madár, halfajta, cserepes teknős és homárfajta él itt. A szigeten kb. 70 ember él életvitelszerűen, találhatsz itt templomot, világítótornyot, múzeumot, éttermeket és standokat is. A hajó menetideje 50 perc. Gyerekeknek 4 éves korig ingyenes az út. A menetrendet ITT érheted el.
Kép: Tabarca
Forrás: https://casasespania.com
Kép: Ilyen látványban lehet részed, ha elmész sznorkelezni
Forrás: https://casasespania.com
 • Playa de Postiguet – Kristálytiszta tengervíz, finom, fehér homokos tengerpart, kellemes szellő. Mi kell még? A part még szezonban sem túlzsúfolt, de azért érdemes korán lemenned és törölköződet leterítve helyet foglalni. A partszakasz nagyon közel van a belvároshoz, laza 10 perces sétával szinte bárhonnan könnyen eljuthatsz ide. Lehetőséged van napágy bérlésére, de csak szabadon is feküdhetsz a napon, ha épp ezt szeretnéd tenni. Zuhanyzók, öltözők, zárható értékmegőrző, mindent megtalálsz, amire szükséged lenne.
 • Plaza de Gabriel Miro – Mindössze egy utcányira a tengerparttól találod ezt a parkot, ahol a fák tövében egy hangulatos kis kávézóban (Soho) ücsöröghetsz vagy pusztán gyönyörködhetsz a park szépségében. A tér szépen gondozott, le tudsz ülni, pihenni, ha egy kicsit kiszakadnál a nyüzsgő forgalomból. Innen nyílik az ismert Mushroom Street / Gomba utca / San Francisco utca.
Kép: A fa tövében, jobbra látható a SOHO
 • Mushroom Street – Gépjárműforgalomtól elzárt utca, melyen különböző formájú és nagyságú gombákat találhatsz. Vannak kis gombaházak, amikbe a gyerekek be tudnak menni és kinézni a gomba ablakokon, találhatsz itt 2 méteres gomba szobrokat is, melyeken kukacok és/vagy katicák másznak, de ha csúszdázni lenne kedved, akkor ezt a vágyad is ki tudod itt elégíteni. Nagyon hangulatos és egyedi kis utca, mindenképp ajánlom, hogy menj el és nézd meg.
Kép: Cuki kis tücsök / szöcske csúszda
Forrás: https://www.tripadvisor.co.hu/
Kép: Cuki kis gomba házikó
Kép: Barátkozom a gombákkal
 • Paseo del Puerto – Érdemes a sétányon végigsétálnod egészen a Muelle Levante-ig, ahonnan a sétányról nagyon szép kilátásban gyönyörködhetsz. Egyszerre láthatod a Castillo de Santa Bárbarat, a Playa de Postiguetet és a kikötőt is.
Kép: Paseo del Puerto
 • San Nicolas de Bari Procathedral / San Nicolas de Bari Co-Cathedral – Véletlenül akadtunk erre a katedrálisra, de elsőre beleszerettem. Nem tudom, ki hogy van vele, de én valamilyen különleges módon a templomokat mindig is jobban szerettem kívülről, mint belülről. Valahogy jobban magával ragad az összes kívülről, maga az épület és annak hangulata. Így volt ez itt is.
 • Alicante VárosházaMár az izlandi bejegyzésemben kifejtettem a városházákhoz fűződő szerelmemet, így ezt most kihagyom. A városháza egy nagyon impozáns épület, előtte van egy kis tér, ahol bolt, kávézó és miegymás is megtalálható. A kávézóban mi is megpihentünk, ahol a drága kávé elfogyasztása közben néztük a teret és a dolgukra siető embereket. Érdekes, hogy itt láttam a városban egyedül egy számomra furcsa jelenséget, egy bikiniben sétáló nőt. Értem, hogy tengerparti város, de a városháza előtti főtéren akkor se sétálnék egy szál bikiniben, vagy ha igen, akkor bekerülnék a másnapi Lokálba. A városházába ingyenesen bemehet bárki és nézelődhet.
Kép: A városháza
 • Ikarusz szobra / Estatua de Icaro – A kikötőben találod meg Ikarusz szobrát, amit bevallok őszintén, nem is kerestünk, mivel nem tudtam, hogy van ilyen szobor. Utólag visszagondolva kár lett volna kihagyni. A park, ahonnan megtekintheted a szobrot elég koszos, és érkezésünkkor egy hajléktalan hölgy „lakott” ott, de a szobor és környezete nagyon szép. A kristálytiszta vízben úszkáló halak mind látszanak a szobor körül és aranyosak voltak a kis gyerekek, akik kenyeret dobáltak nekik. Mondjuk, az igazsághoz hozzátartozik, hogy Ikarusz kezében nem tudom, milyen tárgy van, de egy szörfdeszkára hajaz ez a valami. Csoda, hogy így nem tudott repülni? Ha a Google-ben rákeresel a térképen, akkor vicces, de azt kapod eredményül, hogy a szobor neve: Ikarusz visszatérése az ő szörf szárnyával. Ez vajon vicc vagy komoly?
Kép: Ikarusz és a szörfdeszka (?)
Kép: A gyönyörű kék víz és Ikarusz, valamint a körülötte úszkáló halacskák
 • Paseo Federico Soto – A városközpontjában lévő sétányra is érdemes ellátogatnod, ugyanis a sétány végén, ha felmész a lépcsőkön a középiskola (IES Jorge Juan) bejáratához, belátod az egész sétányt és eléd tárul a város. Az iskolához menet, a sétányon található egy kisebb játszótér is a gyerekek számára, de vannak itt padok is, hogyha szeretnél leülni és pihenni kicsit.
Kép: Kilátás a sétányra az IES Jorge Juan középiskola bejáratától
 • Mirador de la Virgen del Socorro – Ha a kastélyba lifttel mész fel és egyébként is tervben van, hogy megnézed a strandot, akkor ide mindenképp menj el, mondjuk lehet, hogy bele is botlasz, ha akarsz, ha nem. Nagyon kis trendi lépcső vezet le a partra a főúton közlekedő gépjárművek felett. Olyan, mintha egy nagyon nagy csúszda lenne. Kerestem is, hátha az is van itt, de sajnos nem volt.
Kép: A “csúszdalépcső”

Hol egyek?

A rövid válasz az lesz, hogy tapas bárban. Tapas bárokat főleg az óvárosban fogsz találni, vagy a tengerparthoz közeli részeken. A belvárosban már annyira nyüzsög az élet, hogy sokkal inkább hasonlít egy metropoliszra, mint egy hangulatos spanyol tapas-os környékre, így a kérdésre a hosszabb válaszom során most nem tapas bárt fogok ajánlani, hanem egy éttermet a tengerparton.

Taberna Jarra Dorada – A tengerparton, az Explanada de Espana közvetlen közelében található ez a hangulatos kis étterem, melynek kinti, kertes része is van, nemcsak benti, szokványos éttermi része. Érdemes napi menüt kérned, ami egy előételből, főételből és desszertből vagy kávéból áll. Az ára kb. 13-15 euró, de abszolút jól lehet belőle lakni. Egyébként itt a soron szinte az összes étterem kínál napi menüt, érdemes végignézned őket, mivel az ár ugyanaz, de a kínálat eltérő.

Kép: Az étterem logója
Forrás: Facebook
Kép: Én előételnek a grillezett szardellát választottam
Kép: Főételnek csirkés, tenger gyümölcseis paellát választottam
Kép: Majd desszertnek flant kértem

Hol szálljak meg?

Két szállást ajánlok, melyekben nyugodtan megszállhatsz.

 • La City Hotel Mercado – Ez egy 3 csillagos szálloda a belváros szívében, melynek köszönhetően mindent könnyen elérhetsz gyalogos úton. A tengerpart max. 15 perc séta innen. Ha a modern és nyüzsgő környezetre vágysz, tökéletes választás lesz. Közepesen drága, erkélyek nincsenek, viszont nagyon jól hangszigeteltek a szobák. Közelben a piac, a Paseo Central General Marva, valamint a reptéri buszmegálló is.
 • Explanada Hotel Alicante – Ez is egy 3 csillagos szálloda, egy utcányira a tengerparttól, erkélyes szobákkal. Kedves személyzet, tapas bárok a közelben. A hoteltől gyalogosan 2 perc a Gomba utca, az Explanada de Espana, 10 percre van a tengerpart, valamint a Paseo del Puerto Viejo is.

Ha béreltem kocsit, mit nézzek még meg mindenképp a környéken?

Valor csokigyár és csoki múzeum

Ha ide szeretnél ellátogatni, mindenképp szükséged lesz kocsira (de mehetsz a Linea 1 és Linea 9 vonattal is), ugyanis hiába Alicante közelében, Villajoyosában található a múzeum, 30 perc kocsikázásra van Alicante belvárosától. Viszont mindenképp látogass ide el! Ingyenes a belépő és megnézheted a csokoládé készítés folyamatát, majd a helyi shopban kedvezményes áron meg is vásárolhatod a méltán híres Valor termékeket.

Nem elég, hogy ingyenes a látogatás, de naponta kétszer van angol nyelvű tárlatvezetés is (10:00-kor és 16:00-kor). Érdemes időben érkezni, ugyanis egyszerre maximum 50 fő tartózkodhat a múzeumban. A tárlat egy rövid film vetítésével kezdődik, ami információkkal szolgál a Valor cégről és magáról a csokigyárról. Ebből kiderül, hogy a céget 1881-ben alapította Don Valeriano Loper Lloert Alicantéban és a Villajoyosában található gyár 1964 óta üzemel. A cég 125 éves évfordulója alkalmából 2006-ban nyílt meg a Valor csokoládé múzeum, amit maga a Spanyol koronaherceg nyitott meg. Érdekes, hogy a csokigyárban évente kb. 80.000 látogató fordul meg. A videó megtekintése után megnézheted azokat az eszközöket, amelyekkel régen készítették a csokoládét és csomagolták azokat. A látogatás végén egy csoki kóstoló várja a vendégeket. A Valor cég a minőség és a tradíció jegyében készítette mindig a legkiválóbb alapanyagokból a csokoládéit, és terjesztette a minőségi kakaókultúrát kezdetben Spanyolországban, mára már a világ 45 országában. Magyarországon 2011 óta lehet kapni a termékeiket. Többéves fejlesztés és közvéleménykutatás után a 2000-es évek elején készültek el a cukormentes, illetve a hozzáadott cukor nélküli termékeik, melyekre a gyár kifejezetten büszke. A céljuk az volt, hogy a steviával ízesített csokoládéikat ne lehessen megkülönböztetni a sima cukorral készített csokoládéktól, melyet „vak” kóstolásokkal bizonyítottak. Az én személyes kedvencem az étcsokoládés egész darabos mandulás csoki. Ha szeretnél a termékeikből vásárolni, itt megteheted.

Kép: Az én személyes kedvencem
Forrás: https://www.amazon.es

Guadalest

A környéken járva elegendő idő birtokában érdemes ellátogatnod a közeli Serra d’Aitana hegység 1.500 m-es kopár sziklái között megbúvó Guadalest nevű városkába. Guadalest kastélya a XII. században épült, amikor is Spanyolország mór uralom alá került. Ugyan a XIII. században a keresztények visszahódították a várost, de Guadalestben még akkor is számottevő volt a muszlim lakosság száma, ami nem változott az elkövetkező időkben sem. II. (Igazságos) Jakab aragóniai király (1291-1327) Guadalestet Bernardo de Sarrià-nak ajándékozta 1293-ban, így az elkövetkező 42 évben a kastély és a környező földek a Sarrià családhoz tartoztak. 1335-ben a kastély visszaszállt a királyi családra, amelyet ezt követően Pedro aragóniai hercegnek adományoztak, akitől fia, Gandia királyi hercege örökölte meg. Azt követően, hogy Gandia utolsó hercege elhalálozott, a kastély a Cardona család tulajdonába került. A Cardona család megszerezte az Aragónia admirálisa címet, majd 1543-ban I. (Habsburg) Károly király (1516-1556) és I. Johanna királynő (1516-1555) Don Sancho de Cardonanak és leszármazottainak adta a Guadalest márkija címet. A címhez tartozó birtokok többsége 1609-et (a mórok kiűzését) követően lakatlanul állt. 1644. július 22. napján a kastély elpusztult egy földrengésben, majd 1644 decemberében egy másik földrengés következtében a város egy része is romba dőlt. A Cardona család utolsó tagja, aki a Guadalest márkija címet viselte 1699-ben, leszármazottak hátrahagyása nélkül hunyt el, így a cím Ariza márkijára szállt. 1748-1752 között az 1644-es földrengésnél kisebb, de több földrengés rázta meg a várost. 1974-ben a város elnyerte a történelmi-művészeti város címet. A várból több helyről is gyönyörű kilátás nyílik a vízgyűjtőre. A duzzasztógát 1953-1964 között épült a Guadalest folyón. A gát 73 méter magas és 270 méter hosszú és többek között Benidorm is innen kapja az ivóvizet. Forrás

Kép: Guadalest és a vízgyűjtő
Forrás: https://thecostablancaguide.com
Kép: Gaudalest romjai
Forrás: https://nl.depositphotos.com
Kép: Castle San Jose, Guadalest
Forrás: https://www.123rf.com
Kép: Guadalest
Forrás: https://www.flickr.com

A következő bejegyzésben Benidormba foglak elrepíteni, de ebben a posztban már több mindent megtudhattál róla. Ha engem kérdezel, Benidorm sokkal szebb és jobb, mint Alicante. Az én stílusomhoz és belső világomhoz sokkal, de sokkal közelebb áll. Ott is kétszer volt már szerencsém hosszabb időt eltölteni, de oda még biztos, hogy vissza fogok menni. Lehet, hogy az ott élő spanyol barátok miatt, lehet, hogy a városka miatt; lényegében teljesen mindegy is.

Ha tetszett a leírtak alapján Alicante, javaslom, hogy mindenképp menj el, még van időd, hogy idén meglátogasd és még fürödhetsz is a tengerben, csak közben gondolj rám.

pandakaland

3 300 thoughts on “Alicante, a Costa Blanca gyöngyszeme – TÉRKÉPPEL

 1. Visszajelzés: viagra 50 off coupon
 2. Visszajelzés: 5mg cialis
 3. Visszajelzés: 10mg of cialis daily
 4. Visszajelzés: viagra 50
 5. Visszajelzés: best online cialis
 6. Visszajelzés: cheap cialis generic
 7. Visszajelzés: cheap viagra buy uk
 8. [url=https://stromectolgf.com/#]stromectol 3 mg tablets price[/url] ivermectin 3 mg tablet dosage

 9. [url=https://drwithoutdoctorprescription.online/#]online prescription for ed meds[/url] carprofen without vet prescription