Salisbury – A kereszténység nemzetközi szimbólumának otthona

Salisbury Anglia délnyugati részén fekvő városka, mely Swindon után Wiltshire megye második legnépesebb városa. Bár a mai várost egészen 1220-ig nem alapították meg, ezt megelőzően települések már létesültek itt. Virágkorát a középkorban élte, amikor a gyapjúkészítés és ennek kapcsán a ruhaipar központja volt, legszebb épületei erre a korszakra emlékeztetnek. A vaskorban egy – a jelenlegi várostól északra 2–3 km-re található dombon – erőd is épült, amit később a rómaiak foglaltak el, akik Sorviodunumnak (vagy Sorbiodunumnak) nevezték el a települést. Ma ezt területet Old Sarumként emlegetjük. A dombra építették a város első katedrálisát, majd itt kapott helyet egy erőd is. Az erőd miatt a katonai és vallási vezetők viszonya megromlott, ami azt eredményezte, hogy a katedrálist máshova kellett áthelyezni. Végül 1220-ban megalapították New Sarum városát, a mai Salisburyt.

Kép: Mai formájában Old Sarum Forrás: www.visitwiltshire.co.uk
Kép: Úton a dombokon át Old Sarum felé, a háttérben a Hudson’s mező
Kép: A háttérben az Old Sarumi erőd, elől a régi katedrális romja

Ugyanebben az évben megkezdték a katedrális építését is. Külön nevezetessége Salisbury katedrálisának, hogy itt őrzik a Magna Carta, a világ első rendi szabadságlevelének egyik másolatát. A szabadságlevél 1215 júniusa óta folyamatosan érvényben van, a ma meglévő 4 példány közül ez van a legjobb állapotban. A latin szöveget kezelt állatbőrből készült pergamenekre írták pennával, majd a lepecsételt dokumentumokat körbeküldték az országban, miután a szabadságlevelet I. János király elfogadta a bárók nyomására, akik elégedetlenek voltak azzal, ahogy uralkodott Anglia felett. A Magna Carta hangsúlyozta, hogy mindenkinek – még magának a királynak is – igazságosan kell bánnia az emberekkel, valamint, hogy senki sem áll a törvények felett. I. János ugyanebban az évben visszautasította a szabadságleveleket, nem sokkal később azonban meghalt. A szabadságleveleket kilencéves fia, III. Henrik nevében adták ki ismét, és ez biztosította a dokumentum fennmaradását, valamint az elkövetkezendő uralkodók támogatását. A társadalmi igazságosságra vonatkozó cikkelyei legalább annyira érvényesek ma is, mint 1215-ben. Ez a dokumentum ihlette az Egyesült Nemzetek által kiadott emberi jogok egyetemes nyilatkozatát (Declaration of Human Rights), az Amerikai Egyesült Államok jognyilatkozatát (Bill of Rights), valamint sok más demokratikus ország alkotmányát. Ez az oka annak, hogy 2009. óta a Magna Carta négy eredeti dokumentuma szerepel az UNESCO “A világ emlékezete” listáján. A Magna Carta-t lefotózni nem szabad, de rá vigyázó önkéntesek nagyon szívesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre. A szabadságlevél a katedrális egyik melléképületében tekinthető meg, ez is ingyenesen látogatható.

Kép: Magna Carta Forrás: www.itv.com

A katedrális -, mely a kereszténység nemzetközi szimbóluma – 1220-1260 között épült, a maga 130 méterével a legmagasabb templomtorony Nagy-Britanniában. Építéséhez 60.000 tonna követ, 2.800 tonna tölgyet, valamint 420 tonna ólmot használtak fel. A katedrális teljes egészében gótikus remekmű, és egységességében az egyik legrégebbi gótikus templom Európában. Salisbury katedrálisa volt az első, amely leánykórust alapított 1991-ben. A katedrális belső terének hangulatát a fehér mészkő és a sötéten csillogó purbecki márvány adja. Északi oldalhajójában egy csodálatos, 1386-ban készült óra látható, mely állítólag a világ legrégebbi, ma is működő óraszerkezete és megépítése óta percmutatója több mint 4,4 milliárd lépést tett meg. A katedrálisról jó tudni, hogy ingyenesen látogatható, bár a bejáratnál szívesen vesznek adományokat. Csak akkor kell a pénztárcánkba nyúlni, amennyiben a tornyot is szeretnénk megtekinteni, azonban ez esetben előre kell időpontot foglalni.

Kép: Salisbury Cathedral
Kép: Az a bizonyos legrégebb óta működő óra
Kép: A katedrális nagy része virágokkal díszített
Kép: A katedrális és a belső udvar egy része
Kép: Háttérben a katedrális

A katedrálisban látható a William Pye által 2008-ban tervezett keresztelőkút, mely a katedrális megépülésének 750. évfordulójára készült. A kutat a keresztelések szertartásai alkalmával használják, ezzel is jelezve a keresztény élet kezdetét.

Kép: Elől a keresztelőkút, a háttérben a csodálatos festett ablakok
Kép: A festett ablakok közelebbről

Az egyik legkülönlegesebb látnivaló a Salisbury óvárosában található, 15. században épült Szent Tamás templom, valamint a középkori piactér a 15. századi kereszttel (Poultry Cross). Ez a kereszt az egyetlen fennmaradt darabja annak a négy keresztnek, melyek egykor Salisburyben álltak. Ezek mind különböző piacok helyét jelölték, a ma is látható kereszt körül tartották a baromfi vásárokat (innen ered a neve is), de volt egy-egy kereszt a sajt, az élőállat és a gyapjú vásárok területén is.

Kép: A Poultry Cross valahogy így nézett ki az 1870-es években
Forrás: salisburymuseum.org.uk
Kép: Poultry Cross napjainkban
Kép: Az említett Szent Tamás templom
Kép: Salisbury URC – Református templom

Salisbury utcáin Nagy-Britannia építészeti korszakainak mindegyike rajta hagyta a nyomát. Megtalálhatók itt a középkori városfalak, a favázas, Tudor-stílusú épületek, György-korabeli rezidenciák és a viktoriánus villák is.

Kép: A Hight Street Gate és környéke
Forrás: wikimedia.org
Kép: Látkép a Fisherton Streetről
Kép: Hangulatos sorház a katedrális közelében

Ha van egy kis időnk, érdemes átsétálni Harnhamba, mely Salisbury külvárosa. Hangulatos kis ösvényen visz utunk a Queen Elizabeth Gardenstől, ahol egy kis hídon kell átkelni és az egyetlen (eltéveszthetetlen, egyenes) ösvényen sétálni és élvezni az elénk táruló látványt. Csodálhatjuk a háttérből előbújó katedrálist, a réteken legelésző birkákat, az Avon folyóban úszkáló hattyúkat, a gyönyörű dús, zöld füvet vagy bármit, amihez kedvünk van. Nagyjából 10 perces sétáról van szó, kb. 1 km az út és a régi malom épülete mellett bukkanunk elő az út végén. Amennyiben a katedrális irányában tervezünk visszatérni Salisbury-be, akkor lényegében egy körutat fogunk megtenni, mely 3,4 km hosszú.

Kép: Úton Harnham felé
Kép: Az Avon folyó végigkísér bennünket az út során
Kép: Queen Elizabeth Gardens
Forrás: artywater.blogspot.com

A fent említett Queen Elizabeth Gardens az 1960-as években nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A kert tökéletes hely azoknak, akik egy kicsit kikapcsolódnának és a város nyüzsgéséből kiszakadnának. A parkban található egy játszótér, átszeli az Avon folyó és több helyen is leülhetünk, csak úgy ámulni és elgondolkozni a hangulatos fák tövében.

Kép: Queen Elizabeth Gardens

Salisbury lett 2019-ben a legélhetőbb város az Egyesült Királyságban. A Sunday Times annak ellenére választotta a lista elejére, hogy ebben az angliai városban próbálták idegméreggel megölni tavaly Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát.

Kép: Szergej Szkripal és lánya Forrás: 444.hu

Csak egy kis ráadás.. Ha valaki Stonehenge és Trónok harca rajongó, akkor ezt szeretni fogja. A város központjában, a The Maltings és a Market Walk kereszteződésénél lévő parkban találhattok egy trónt, mely bár nem kardokból, hanem kövekből áll, de egynek jó lesz mindenkinek.

Kép: Az a bizonyos trón. Háttérben a park és a Sainsbury’s
Kép: The Maltings üzletei és az Avon folyó

“A bárhol elkövetett igazságtalanság mindenhol az igazság létét veszélyezteti.” Martin Luther King Jr.

pandakaland

26 thoughts on “Salisbury – A kereszténység nemzetközi szimbólumának otthona

 1. Visszajelzés: funkymedia
 2. Visszajelzés: slot999
 3. Visszajelzés: Lyndsylove Chaturbate
 4. Visszajelzés: beer777
 5. Visszajelzés: image source
 6. Visszajelzés: psy-
 7. Visszajelzés: projectio
 8. Visszajelzés: moskva psiholog online
 9. Visszajelzés: https://krajowy.biz/
 10. Visszajelzés: DPTPtNqS
 11. Visszajelzés: qQ8KZZE6
 12. Visszajelzés: D6tuzANh
 13. Visszajelzés: SHKALA TONOV
 14. Visszajelzés: Øêàëà òîíîâ
 15. Visszajelzés: russianmanagement.com
 16. Visszajelzés: chelovek-iz-90-h
 17. Visszajelzés: sendvic panel
 18. Visszajelzés: tor-lyubov-i-grom
 19. Visszajelzés: film-tor-2022
 20. Visszajelzés: hd-tor-2022
 21. Visszajelzés: hdorg2.ru
 22. Visszajelzés: cabo real estate
 23. Visszajelzés: bit.ly

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük