Pár ok, hogy Koppenhágába is elmenj

Koppenhága Skandinávia legnépesebb városa, a XV. században lett Dánia fővárosa. Koppenhága számos nemzetközi felmérés és rangsor alapján fontos kulturális, üzleti, média és tudományos központ és évek óta szerepel a világ legboldogabb országok TOP listáján, hol az első helyen, hol a dobogón. Látnivalói gyalogosan is elérhetőek, könnyen felfedezhetőek.

Kép: Nyhavn Forrás: kalemitravel.com/

Koppenhágára szerintem nem érdemes sok időt szánni, elég, ha Malmöbe utazik az ember és egy napra átmegy ebbe a városkába is akár vonattal, akár busszal. Hogy Malmöbe miért érdemes elmenni, arról ITT olvashatsz. Koppenhágának is megvan a maga hangulata, de megítélésem szerint ez a hangulat inkább nyugat-európai, mint skandináv. Természetesen itt is sok gyönyörű hely van, adott a tenger közelsége, de valahogy nem engedett magához annyira közel a város, mint pl. Izland vagy Svédország.

Ha lejjebb görgetsz, akkor megismerheted azokat a helyek Koppenhágában, amiket szerintem jó, ha megnézel.

1, Slotsholmen sziget – Christiansborg palota

Slotsholmen apró sziget Koppenhága belvárosában. Itt található a Christiansborg palota, amely helyet ad a dán parlamentnek, a miniszterelnöki hivatalnak és a Legfelsőbb Bíróságnak. A jelenleg itt található kastély a hetedik a sorban, elődei vagy a lángok martalékává, vagy a bontók áldozatává lettek. A mostani épület 1928-ban készült el, és máig fontos szerepet tölt be a város életében, ugyanis itt tart audenciát a királynő és itt ülésezik a parlament.

Kép: Christiansborg palota Forrás: commons.wikimedia.org

2, Hans Christian Andersen és a Kis hableány szobor

Andersen szobra pont a Tivoli bejáratával szemben található és a művész is ezt nézi.

Kép: Andersen a TIVOLI felé tekint Forrás: lickr.com

Ha már eljössz megnézni ezt a szobrot, akkor a szobor közelében lévő Rådhuspladsent és a Rådhust, azaz a Városházát is nézd meg.

Kép: Rådhuspladsen és a Rådhus

A kis hableány szobrát egy dán sörgyáros, Carl Jacobsen ajándékozta 1913-ban Koppenhága városának. Mivel a kor híres balerinája, Ellen Price nem vállalta a meztelen modellkedést, így a szobrász a feleségét, Eline Eriksent formázta meg. A kis hableány az elmúlt száz évben többször is a vandalizmus áldozatává vált. Egyszer a fejét, máskor a karját fűrészelték le, és több alkalommal öntöttek rá festéket. Szerencsére mindig helyreállították. Sajnos a szobor kissé túl van hype-olva és nem egy nagy látványosság, sem a mérete, sem a helye miatt. Nagyon nehéz olyankor menni, mikor nincsen turista áradat és az ember azt gondolná, hogy sokkal nagyobb és látványosabb.

Forrás: travel.usnews.com

3, Rundetaarn / Kerek torony

A torony 36 méter magas és eredetileg csillagvizsgálónak építették. A legrégibb, ma is működő obszervatórium Európában, amit manapság amatőr csillagászok használnak. Különlegessége, hogy lépcsők helyett egy spirális folyosó vezet fel a tetejére (a végén már el lehet szédülni), ahonnan az egész város megtekinthető. A toronyban található egy üvegpadló 25 méter magasan, ahonnan lepillanthatsz a torony magjába.

Forrás: www.molon.de
Kép: A torony belsejében lévő folyosó Forrás: copenhagencard.com
Kép: Az üvegpadló, amin keresztül betekintést nyerhetünk a torony belsejébe
Forrás: http://www.backpacksandbunkbeds.co.uk

4, Rosenborg kastély

A reneszánsz kastélyt eredetileg IV. Keresztély építette. 1720-ig lakta a királyi család, majd ezután nyári pihenőhelyként használták; a kastély 1838 óta múzeumként funkcionál. A kastély alagsorában levő kincstárakban őrzik a dán koronázási ékszereket és jelképeket. A trónteremben található a dán uralkodók narvál agyarakból készült trónja, melyet három életnagyságú, 130 kilós ezüstoroszlán őriz. A kastélyt vizesárok veszi körül, előtte pedig egy rózsakert díszeleg. Az impozáns épület egy részébe ingyenesen lehet bemenni.

Forrás: http://vjm.hu

5, Botanikus kert

Ha egy valamit kellene kiemelni a Rosenborg kastély mellett, ami tetszett Koppenhágában, akkor ez a botanikus kert lenne (és követné a hajókázás Nyhavn-ből). Rengeteg ösvényen lehet haladni, gyönyörűek a virágok, a üvegházak is, a parkban a füvön piknikeznek a fiatalok, ez az a hangulat, amit elvártam volna az egész várostól. Koppenhágában az 1600-as évek óta volt botanikus kert, ám mostani helyét csak 1870-ben kapta meg. Négy évvel később pedig a Carlsberg alapítójának, J. C. Jacobsennek a vezényletével az üvegházak együttese is elkészült. Összesen 27 darab van belőlük, középen a 16 méteres belmagassággal rendelkező pálmaházzal.

Kép: Az üvegház együttes kívülről olyan, mintha egy nagy üveg palota lenne.
Kép: Az üvegház bejárata elől fotózva a park.
Forrás: checkin.blog.hu

6, Nyhavn / Új Kikötő

A kikötő végében egy horgony szolgál emlékműként azoknak a dán hajósoknak, akik életüket vesztették a II. világháború során. Nyhavn egykor kereskedelmi kikötő volt, a város rossz hírű negyede, kocsmákkal, részeg matrózokkal. Az évszázadok alatt jelentősen átalakult. Az utca legrégebbi háza a 9. számú, amely 1681-ben épült, és homlokzata máig sem változott. A híres dán meseíró, Hans Christian Andersen a 20-as szám alatt lakott és itt írta több meséjét is. Érdemes egy hajótársaságnál befizetni egy kis hajókázásra, mert a város nagyobb látványosságait is megtekintheted, valamint egy kis betekintést nyerhetsz abba, hogyan is élnek a dánok. Lényegében ugyanazt adja az összes társaság, az árakban van csak eltérés; érdemes az interneten utánanézni, mert elég nagy eltérések lehetnek. Az út során megtekintheted az Operaház épületét, a Kis hableányt, stb. Nem tudom, hogy állandóan ott állomásozik-e a dán hadiflotta, de mikor mi hajókáztunk, őket is lehetett látni.

Kép: Nyhavn színes házai; a majdnem középen lévő kék a 9-es, ami az utca legrégebbi háza Forrás: www.afar.com
Kép: Ilyen hajókon lehet hajókázni
Kép: Példa egy dán társasházra, ami vízközeli, modern, de a zöld felület is teret kap.
Fép: A dán flotta

7, Kastellet / Citadella

A Kastellet Észak-Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt erődítménye. Alaprajza egy ötágú csillag. A XVII. században épült erődnek saját temploma és szélmalma is van. Nevét építtetőjéről, III. Frigyesről kapta, hivatalos elnevezése ugyanis Citadellet Frederikshavn. 1725-től kezdve főleg börtönként szolgált. Napjainkban katonai célra használják a falak mögött álló épületeket.

Az erőd megtekintése is kötelező elem, ha Koppenhágában jársz. Arra figyelj, hogy fűre lépni tilos, mármint ott, ahol nincs ez megengedve. De ne aggódj, rád fognak szólni, ha a szabály ellen vétesz.

Kép: Kastellet felülnézetből Forrás: www.reddit.com
Kép: Az erőd területén is találhatsz szélmalmot. Itt például kifejezetten tilos a fűre lépni.
Kép: Az erőd bejárata Forrás: www.visitcopenhagen.com

8, Hol egyél? Ez csak egy kis ráadás..

Copenhagen Admiral Hotel étterme a tengerpart melletti teraszon

Kép: A háttérben található garnéla valamit isteni volt a barna, magos kenyérrel. Nem mondom, hogy a legolcsóbb, de nagyon finom és hangulatos a hely.

Összességében elmondható, hogy Koppenhága is sok látnivalót kínál, viszont nekem valami hiányzott belőle. Lehet, hogy a túlzott nyüzsgés zavart, nem tudom, de sajnos nem tudtam átérezni a varázsát. De nem adom fel, Dániában még sok város van, lehet, az egyik engem is megérint.

Pandakaland

38 thoughts on “Pár ok, hogy Koppenhágába is elmenj

 1. Visszajelzés: funkymedia
 2. Visszajelzés: relx
 3. Visszajelzés: Melbet
 4. Visszajelzés: Official Gun Website
 5. Visszajelzés: nova88
 6. Visszajelzés: visit homepage
 7. Visszajelzés: benelli firearms
 8. Visszajelzés: More Help
 9. Visszajelzés: Godrej Splendour
 10. [url=https://drwithoutdoctorprescription.online/#]canadian drugs[/url] legal to buy prescription drugs from canada

 11. [url=https://drwithoutdoctorprescription.online/#]canadian drugs online[/url] carprofen without vet prescription

 12. Visszajelzés: cvv fullz
 13. [url=https://sildenafilmg.shop/#]sildenafil[/url] buy real viagra online

 14. [url=https://amoxilforsale.best/#]how to buy amoxicillin online[/url] cost of amoxicillin 875 mg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük