Lanzarote, a Száz vulkán szigete

Afrikától mindössze 125 kilométerre nyugatra fekszik a Kanári-szigetek legészakkeletibb tagja, Lanzarote, melyet a helyi őslakosság a Száz vulkán szigetének, illetve a Színes hegyekként is ismer. A szigeten közel 300 vulkán található, melyek erősen tagolttá és változatossá teszik Lanzarotet. Lanzarote is bioszféra rezervátum, de találhatunk a szigeten természetvédelmi területeket és nemzeti parkokat is. A Kanári-szigetekről bővebben már egy korábbi bejegyzésben írtam, ITT olvashatod el.

Kép: Timanfaya Nemzeti Park Forrás: http://wallpaperswide.com

Na és a lényeg, hogy miket is érdemes megnézni a szigeten..

1, Timanfaya Nemzeti Park

A nemzeti park hegyei a sziget legnagyobb vulkánkitörései során jöttek létre 1730-1736 között. A feljegyzések szerint ez alatt a 6 év alatt közel 100 vulkánkitörés történt. A területet 1968-ban nyilvánították nemzeti parkká. Fontos, hogy a parkban önállóan tilos a közlekedés, aki körbe szeretne menni, annak be kell fizetnie egy buszos kirándulásra, mely során idegenvezetés kíséretében bejárhatja a park nagy részét.

Kép: A parkban közlekedő turista busz

A buszos út után érdemes a látogató központban és az étteremben is körbenézni, ahol egy 8 méter mélyre fúrt “kút” tetejére rácsos grillezőhöz hasonlító eszközön sütik az ételeket. Ezt azért tehetik meg többek között, mivel az étterem egy aktív vulkánra épült.

Kép: Épp krumplit sütnek a rácson

2, Charco de los Clicos / El Lago Verde / El Golfo kilátó

Az „El Golfo” egy vulkáni maradványokkal körülvett öböl, amelyet az óceán vize tölt fel dagály idején. A kráterben a strandot sötét lávahomok fedi, az algától a víz bezöldül és mindezt különleges alakú sziklák ölelik. A Charco Verde több filmben is feltűnt már, pl. Pedro Almodóvar – Megtört ölelések című klasszikusában.

Kép: El Golfonál érdemes parkolni és onnan lesétáli a partra, így ezt a kilátót is megtekinthetjük útközben.
Kép: Már, amikor nincs lezárva az út omlásveszély miatt.
Forrás: www.flightnetwork.com

3, Cueva de los Verdes / Zöld barlang

Kb. 3000 évvel ezelőtt, a La Corona vulkán kitörésekor a lávafolyam alakította ki a barlangot, mely szárazföldi hossza 6 km és a tenger alatt további 1400 m hosszan húzódik. Ebből a látogatók csak egy kb. 2 km-es szakaszt látogathatnak meg. A turisztikai látványt a képződmények különleges megvilágítása fokozza. Az egykori lávacsatorna a kalózok elleni búvóhelyként funkcionált, innen ered a neve is, a Verdes család használta a XVIII-XIX. században.

Forrás: www.getyourguide.com

4, Jameos del Agua

A Los Jameos del Aguát, hasonlóan az előző barlanghoz, egy lávafolyam alakította ki. Egy lélegzetelállító kert található a bejáratnál, trópusi növényekkel. A bejáratot átlépve egy ötletes csigalépcső vezet lefelé.

Forrás: http://lanzarote3.com

5, Mirador del Rio

A Mirador del Rio 1973-ban épült. Korábban ugyanis egy ágyúraktárként szolgált, ezen a helyen őrizték a Kubáért folyó háború ágyúit is. Márcsak magasságából adódóan is ideális hely volt, hogy hamar észrevegyék a szigetre érkező kalózhajókat. A kilátóhoz tartozó éttermet és teraszokat ügyesen rejti a kő hordalékból mesterségesen kiépített hegyoldal.

Kép: Gyönyörű kilátást nyújt a kilátó
Kép: A kilátóban található egy étterem is, ahol az asztalunknál ücsörögve élvezhetjük Graciosat, a szomszédos szigetet. Forrás: www.flickr.com

6, San José vár

A katonai várromból Nemzetközi Kortársművészeti Múzeumot alakítottak ki César Manrique művész nagyszerű munkájának köszönhetően. XVIII. századi kőfalain többek között Tàpies, Miró, Alechinsky és Millares műveit csodálhatjuk meg.

7, Jason deCaires Taylor szobrai, az apokalipszis lovasai

A művész a művét a brit kormánynak szánta, mely megítélése szerint nem tesz meg mindent a globális klímaváltozás ellen. A négy lovas eredetileg Londonban volt kiállítva a Temze partján, de ideiglenesen áthelyezték őket Arrecifébe, a San José vár mellé. (Sajnos nem tudom, hogy még mindig ott vannak-e a szobrok).

A négy szobor a végítélet előfutárait, az Apokalipszis lovasait ábrázolják. Arról a jelenések könyvében szereplő Négy Lovasról van szó, melyek egyes értelmezések szerint a Háború, Hódítás, a Halál, az Éhínség vagy Pestis (azaz Ragály) megtestesítői. A lovak feje olajkitermelőkre hasonlít, utalva a klímaváltozást előidéző fosszilis energiaforrásokra. A szoboregyüttes találó módon a “növekvő vízszint” nevet kapta, mivel a (klímaváltozás okozta) vízszintnövekedés eredményeként a műtárgyakat idővel ellepi majd a víz.

Forrás: http://www.cactlanzarote.com/
Forrás: http://www.cactlanzarote.com/


Egy előző bejegyzésben már bemutattam Fuerteventurát nektek és megmondom őszintén, nekem sokkal jobban tetszett az a sziget, mint ez. Valahogy ott az “élet” inkább jelen van és nem olyan intenzív az aktív vulkánok keltette hangulat. Lanzarote számomra sokkal ridegebb arcát mutatta és elég komor volt. Természetesen itt is rengeteg látnivaló van, de valahogy Fuerteventura hozzám közelebb áll. Ha azt a bejegyzést még nem olvastad, ITT megtalálod.

Pandakaland

32 thoughts on “Lanzarote, a Száz vulkán szigete

 1. Visszajelzés: USA Gun Shops
 2. Visszajelzés: darkfox market url
 3. Visszajelzés: park hang-seo choi sang-a
 4. Visszajelzés: slot999
 5. Visszajelzés: you can check here
 6. Visszajelzés: cbd læbepomade
 7. Visszajelzés: betflix68
 8. Visszajelzés: jetsadabet
 9. [url=https://drwithoutdoctorprescription.online/#]buy prescription drugs online[/url] prescription drugs online without doctor

 10. [url=https://drwithoutdoctorprescription.site/#]non prescription erection pills[/url] buy prescription drugs without doctor

 11. [url=https://prednisoneforsale.store/#]online order prednisone 10mg[/url] can you buy prednisone over the counter in canada

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük