Fuerteventura, az erős szelek spanyol szigete

A Kanári-szigeteket hét nagyobb és több kisebb sziget alkotja Marokkó partjaitól 125–200 km-re az Atlanti-óceánban. A szigetek egy úgynevezett forrópont (köpenyoszlop) felett keletkeztek, ezért kizárólag vulkanikus kőzetekből állnak, mindegyikük közepén egy-egy vulkánnal. 

Kép: Corralejo Nemzeti Park Forrás: www.ibusz.hu

Fuerteventura a Kanári-szigetek második legnagyobb tagja a maga 1660 km²-ével. Azért kapta az “Öreg sziget” becenevet, mert valaha volt hegységei mára erősen lekoptak, legmagasabb pontja is csak mindössze 724 m-re emelkedik a tenger színe fölé. A szigetcsoport eme darabkája a legszárazabb és legsivatagosabb, de vad szépsége pontosan e körülményeknek köszönhető. A teljes szigetet és annak tengeri élővilágát 2009-ben bioszféra rezervátummá nyilvánította az UNESCO. A sivatagi, félsivatagi és sztyeppi ökoszisztéma sokfélesége, valamint a tengeri élővilág a Kanári-szigetek összes tagja közül itt a leggazdagabb. A szigeten számos natúrparkot is kialakítottak, mely a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzésének egy szervezeti formája. Közülük a leghíresebb a Jandia, a Corralejo, illetve a Lobos-sziget.

Kép: Lobos-sziget Forrás: www.ibusz.hu

Hogy mit érdemes megnézni a szigeten? Mindent! IS! De vegyük szépen sorra..

1. Tostón világítótorony / El Cotillo-i viláígtótorony

A mai napig aktívan működő világítótornyot a sziget ÉNY-i felében, El Cotillo közelében találod meg. Az eredeti világítótorony 7 méter magas volt és 1897-ben nyílt meg. Az 1950-es években egy új, 15 méter magas világítótornyot építettek, melyet a 80-as években egy még magasabb (30 méteres) torony váltott fel. 

Érdemes a világítótornyot felkeresned, ugyanis az aljában halászati múzeum üzemel és belépőért cserébe ezt is megtekintheted a környező lagúnák szépségén felül.

Tostón világítótorony
A látvány, amiért érdemes a környéken sétálni

2. Teknős menhely

A menhely Morro Jable dokkjánál található. Több dolog miatt is érdemes ellátogatni ide, pl. nagyon szép teknősöket nézhetsz meg, ingyenes a megtekintés, valamint az itt gondozott teknősöket szabadon engedik a tengerbe, amint az egészségügyi állapotuk ezt lehetővé teszi.

Vannak olyan tartályok, amikhez egészen közel lehet menni, viszont vannak olyanok, ahova nem engednek oda. Szerencsére a gondozók készségesen lefotózzák az érdeklődőknek a tartályokban lévő állatokat.

3. Oasis Park

Azontúl, hogy ez az egyetlen állat-, és növénykert a szigeten, az Oasis Park az egyetlen olyan park a Kanári-szigeteken, ahol vízilovakat és afrikai elefántokat láthatunk. Valamint azon kevés állatkert egyike, ahol oroszlánmajmokkal találkozhatunk. Egészen közelről nézhetjük meg a vadállatokat és különleges tevegelésen is részt vehetünk, de ha oroszlánfókákkal lenne kedvünk fürdőzni, itt arra is van lehetőség.

Kép: Leontopithecus rosalia / Oroszlánmajom Forrás: www.robertharding.com

4. Mirador de Las Peñitas

A szigetcsoport legidősebb hegyvonulata tekinthető meg a betancuriai kilátóból. Az idevezető út csak gyakorlott és nem tériszonyos sofőröknek ajánlott.

A betancuriai Las Peñitas kilátóból festői táj tárul elénk: egy zöld oázis a sivatag közepén.
A Las Peñitas kanyon alatt futó földalatti folyó az emberi kéz munkájának köszönhetően kiemelkedett és egy kis, őshonos növényekkel tarkított tóba fut.

5. Antigua

A Fuerteventura közepén elterülő síkságra épült település magja igen becses történelmi-építészeti értéket képvisel. A településen találhatunk egy malommúzeumot, melyet egy tökéletesen restaurált, gyönyörű nemesi házban rendeztek be. A múzeumban a gabonaőrlés régi módszereit ismerhetjük meg.

Kérek mindenkit, hogy a képen bal oldalt található malom lépcsőjén lefelé menet vigyázzon, mert keskenyek a lépcsőfokok és könnyen le lehet esni. Nekem sikerült és majdnem egy bokaszalagom bánta.
A gyilkos lépcső

6. Punta Jandía világítótorony

Nem is próbálom tagadni, hogy megrögzött világítótorony rajongó vagyok. Ez amolyan perverz hajlam lehet. Mindegy is, itt nem a világítótorony maga a lényeg, hanem a kilátás, ami elénk tárul. Ez is egy aktívan működő világítótorony, mely a sziget DNy-i csücskében található. 1864-ben készült el a világítótorony és még ebben az évben meg is nyitotta kapuit az érdeklődök előtt. A torony 19 m magas.

Az említett csodás kilátás.
Kép: A világítótorony Forrás: volarymas.com

7. Playa de Butihondo

Az én személyes kedvencem, mármint a strandok közül. Nem elég, hogy gyönyörű a partszakasz, szép a homok, gondozott a környezet, de még cuki mókusok is jönnek kaját kuncsorogni.

Ne etesd a mókusokat, mert odaszoknak. De ha már odaszoktak, nem tudok mit tenni.
Gyönyörű már a strand bejárata is, akarom mondani az út a tengerhez..
Eszméletlenül szép a tenger színe.

8. Aloe Vera Fresca

A szigeten utazva elég sok aloe vera terméket kínáló üzletet találsz. Van, ahol aloe verából készített termékeket árulnak, van, ahol a feldolgozás folyamatát is bemutatják. Érdemes több helyre ellátogatni, de nekem ez tetszett a legjobban. Az üzletben tájékoztatást kapsz az eladótól, hogy melyik növény felel meg a krém készítésére, hogyan kell előkészíteni a növényt a felhasználásra, vásárolhatsz is természetesen. Halkan jegyzem meg, hogy minden vásárlás mellé ajándékot is fogsz kapni, méghozzá egy igazi élő aloe vera növényt, amit hazaérve el is tudsz ültetni. Mi 3 db-ot kaptunk és azóta is él mindegyik és egyre nagyobbak.

Különböző termékek, melyeket a vásárlást megelőzően ki is lehet próbálni. Én egy aloe verás fájdalomcsillapító gélre tettem szert, melyet a gyakori fejfájásaim során használok. Sikerrel.

9. La Isla de los Lobos

Fuerteventura partjától északra található és csak tengeren közelíthető meg. Los Lobos neve a régen itt élő tengeri fókákra utal, e természeti idill emlékét ma már csak egy szobor őrzi. Béthencourt francia hódító érkezett első emberként a szigetre 1405-ben, amikor Lanzarote meghódítása után Fuerteventura bevételére készült. Érdemes hajóval átmenni, mert nem egy nagy szigetről van szó, könnyedén körbe lehet sétálni és a strandon nyugalomban fürdeni. Csak néhány házikó található a szigeten, szinte érintetlen, állandó lakosainak száma: 1 fő. A sziget nemzeti parkként védelem alatt áll.

Nagyon szép színekben pompáznak a házikók.
Különböző ösvényeken járhatjuk be a szigetet.
Kép: Az emlékül szolgáló szobor a kikötőben. Forrás: http://www.hellofuerteventura.net

10. Sómúzeum / Museo de la sal Salinas del Carmen

A Sómúzeumban mutatják be, hogyan vonják ki tradicionális módszerekkel az óceánból a sót, mielőtt az konyhánk alapvető hozzávalójává válna. Caleta de Fuste mellett helyezkednek el a sólepárlók. A múzeum két területre oszlik. Az egyik a múzeum nyugodt épületében kialakított beltéri kiállítás tájékoztató táblákkal és kivetítőkkel. A másik pedig a külső rész, ahol a működő sólepárlók között lehet sétálni és megfigyelni, hogyan nyerik ki hagyományos módszerekkel a kanári-szigeteki konyha oly gyakori hozzávalóját. A főépület mellett található egy kávézó és egy bolt, ahol a múzeumban gyártott sót meg lehet vásárolni. Mikor mi ott voltunk, csak 5 kg-s kiszerelésben lehetett megvenni a sót, de bármelyik ABC-ben beszerezhetjük 500 grammos kiszerelésben.

11. Mirador de Morro Velosa

12. Playa de Cofete

Gyönyörködtető látványt nyújt a végtelen fehér homokos parttal ez a strand, a hatalmas óceánnal és a teljes szabadság érzésével. 12 kilométer a kiterjedése, alig találhatóak aszfaltozott utak. Fontos tudni, hogy a strandon nehézkes a gépjárművel történő közlekedés, mert szinte homokos az egész és könnyen elkaparhatnak a kerekek. Az idevezető út is elég vadregényes és már hangulatában felkészít a strandra. Az úton elég sok “nehéz” szakasz van, apró kavicsos út visz le egészen a partra, de egy kis ügyességgel a kanyarok és az akadályok leküzdhetők, persze, ha egy jó kocsink van. Az „érintetlen és eldugott” szavakat pontosan az ilyen strandokra találták ki.

Épp világgá megyünk.. Vagy ketté akarjuk választani az óceánt.. már nem emlékszem 😀

13. Ajuy strand – a fekete homokos strand

Valamilyen oknál fogva ezen a partszakaszon nem ajánlatos a fürdőzés (gondolom az erős hullámzás miatt), viszont ide mindenképp el kell látogatnod. Fekete homokos partszakasz, csodálatos sziklák, kilátó.. mi kell más? Nagyon szép látványt nyújt, ahogy a kék színű óceán találkozik a fekete homokkal. A parton tovább haladva egy köves úton sétálgathatsz és a tenger által létrehozott abráziós barlangokat, bemélyedéseket csodálhatsz meg. A séta után, ha megéheztél, térj be a parton az egyik egységbe és fogyaszd el étked. Ez egy kis halászfalu, így garantált, hogy friss tengeri halakat és herkentyűket kapsz majd.

Ugye, milyen szép a látvány?
A korláttal szegélyezett úton haladhatsz tovább a barlangok felé. Nem lehet eltéveszteni az utat.

14. El Faro de la Entallada

Egy újabb világítótorony.. ugye milyen meglepő? Viszont ez tényleg MUST kategória. Nincs mese. A világítótoronyhoz menet egy nagyon kacskaringós, meredek, padka és korlát nélküli úton kell haladnod, ahol beláthatatlan kanyarok vannak és fogalmam nincs, hogy fér el ezen a szakaszon két kocsi egymás mellett, maximum, ha Smartok, de hálát adok az égnek, hogy se felfelé, se lefelé nem jött szembe semmi velünk.

Ez is egy aktívan működő világítótorony, a sziget keleti csücskében található. 1955-ben készült el, Carlos Alcon tervezte és 12 méter magas a tornya. Egyébként érdekes, hogy 21 tengeri mérföldről is fogni lehet a világítótorony jelét, ami kb. 39 km. Még egy érdekesség. A világítótorony a legközelebbi pontja a szigetnek – és egyben a teljes Kanári-szigeteknek – AFRIKÁHOZ, mindössze 100 km-re van tőle keletre.

A világítótoronynál le lehet parkolni és kisétálni a kilátóba.
Ha eltekintesz balra, ilyen szép hegyvonulatokban gyönyörködhetsz.

15. NON PLUS ULTRA!! Az ételek.. tudom, hogy ezért olvastad végig..

La Vaca azul

Vagyis a kék tehén.. elég vicces a neve, viszont ide tényleg mindenképp menj el, ha a szigeten tartózkodsz. Nagyon hangulatos a terasza, javaslom, hogy itt egyél. Érdemes előre foglalni asztalt, mert telt ház szokott lenni. A teraszon ücsörögve láthatod a naplementét, valamint pont a lábadnál törik meg a hullámzó óceán a sziklás parton. Elég jó látvány és hanghatás.

Grillezett tintahal zöldséges bulgurral
Chilis fokhagymás garnéla olajban sütve. Eszméletlenül finom és eszméletlenül fokhagymás
Rántott tengeri herkentyűk (tintahal karika, kalamári, kagyló) salátaágyon. Én szeretem megküldeni jó sok citromlével.

Oasis Park Restaurant

Szóval, ha követed az utasításaim és elmentél az Oasis Parkba, akkor ide is térj be mindenképp. Ez az étterem az állatkert egyik bejárata mellett található meg. Ha jól tudom, három étterem van az állatkert közvetlen közelében – egyik sem olcsó -, viszont ez állítólag az egyik legjobb, ha nem a legjobb. Hangulatos úgy elfogyasztani az étked, hogy az üveg egyik oldalán te vagy a hamikáddal, míg az üveg másik oldalán az énekesmadarak egy fán. Emlékezetes élményben lesz részed, azt garantálom.

Persze, hogy itt is grillezett tintahalat és polipot ettem zöldséggel és héjában sült krumplival. Egyébként finom volt, de a La Vaca Azullal nem tudja a versenyt felvenni. Ez adagra talán nagyobb volt, de a másik biztos, hogy frissebb (mert ez is friss volt) volt (lehet, még élt grillezés előtt), mert az ízén érződött. Mindegy, ez is nagyon ízletes volt.

La Cantina Don Pepe

Corralejoban található az étterem, nagyon hangulatos kis hely, kedves és gyors a kiszolgálás. Kis barakkokba lehet ülni, ezzel még inkább átadva magunkat az élvezeteknek, amik az asztalon lesznek.

Előételnek egy kis fokhagymás kagyló. Not bad..
Tőlem meglepő módon egy kis grillezett tintahal mojo szószos héjában sült krumplival és salátával. A mojo szósz isteni volt, ettem több helyen, de itt volt a legfinomabb. A tintahal viszont itt ízlett a legkevésbé.
Ő pedig egy tengeriherkentyűs-húsos étel volt spanyol névvel. Sajnos nem emlékszem a nevére, de ez sokat elárul róla. Sajnos amennyire nem guszta így a tálalás, az íze sem hagyott maradandót.

Pandakaland

12 thoughts on “Fuerteventura, az erős szelek spanyol szigete

  1. Visszajelzés: Power to Choose
  2. Visszajelzés: Best selling guns online
  3. Visszajelzés: slot999
  4. Visszajelzés: sbo
  5. Visszajelzés: nova88
  6. Visszajelzés: 케이웨이브 공식
  7. Visszajelzés: escortes Limoges
  8. Visszajelzés: prima diet reviews
  9. Visszajelzés: cvv shop

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük