Párizs, a romantika fővárosa

Párizst nem gondolom, hogy különösebben be kellene mutatnom, hiszen mindenki ismeri, így rögtön a lényegre térek és csak pár érdekességet osztok meg veletek a városkáról. Próbálom nem a már-már közhelynek számító látnivalókkal kezdeni, így lehetséges, hogy számodra is tartogat valami újat.

Látnivalók

Le mur de je t’aime – A szerelem fala

Ez a falacska a belváros zajától messze, egy romantikus kertben található. A falra 311 nyelven írták fel a “szeretlek” szót, persze magyarul is.

Kép: Megtaláltad rajta magyarul, hogy S-Z-E-R-E-T-L-E-K?

Aquario de Paris – Aquarium de Paris

Az Aquarium de Paris számtalan vízi és tengeri élőlénnyel, színes és változatos, kis és nagy halakkal, rájákkal és cápákkal vár téged. Megítélésem szerint ez egy kihagyhatatlan és fantasztikus élmény. Találhatsz itt cápa alagutat, halsimogatót, mozi filmet is vetítenek és ha szerencséd van, plusz tárlat is lesz, mikor ott tartózkodsz.

Mur vegetal – Vertical garden wall

A függőleges kerteket én személy szerint lenyűgözőnek tartom. Madridban is és itt is nagyon tetszett, bár a madridi szerintem nagyobb és változatosabb. Ez nem azt jelenti, hogyha az Eiffel torony felé tartasz, akkor ne nézd meg.

Forrás: www.verticalgardenpatrickblanc.com

Sacré-Coeur Bazilika

A Szent Szív-bazilika egy római katolikus templom a Montmartre-on. Nagyon szép panoráma tárul a látogató elé, naplementekor a lenyugvó Párizs látképe maradandó élményt nyújt. A bazilikába ingyenes a belépés és fotózni is szabad, viszont csak vaku nélkül. A kriptába kell egyedül belépőt fizetni.

Forrás: fr.aleteia.org

Kép: A bazilikába felfelé haladva már látható a város nagy része

Kép: Majd a bejárathoz érkezve még szebb látvány tárul elénk

Kép: Bent a bazilikában a festett ólomüveg ablakokat érdemes végignézni

Eiffel-torony

Az Eiffel-torony Párizs egyik jelképe, ami a tervezőcég tulajdonosáról, Gustave Eiffel mérnökről kapta a nevét. Az 1889. évi világkiállításra készült és az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna, de mint láthatod, ez nem történt meg. A torony összmagassága 324 m, ebből maga a torony 300 m. Egészen 1930-ig a világ legmagasabb épülete volt. Párizs legmagasabb és Franciaország 2. legmagasabb építménye jelenleg. Ma is itt található az EU legmagasabban fekvő kilátószintje: a 3. emeleti kilátóból 276 m magasan tekinthetünk a városra.

Kép: Kilátás a toronyból

Kép: Kilátás a toronyból

Notre-Dame székesegyház

A Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, jelentése magyarul “Mi Asszonyunk”. A katedrális két tornya, a keresztboltozatai, a színes üvegei, rózsaablakai és hatalmas orgonája teszik igazán lenyűgözővé.

LA PARISIENNE Saint Germain Pékség

Itt valójában nem is a pékség az, ami említésre méltó, hanem a pékség előtti kis aszfalt dzsungel, ahol friss tengeri herkentyűket lehet vásárolni. A pulton rákok, osztrigák és hasonló élőlények várják, hogy megvásárolják őket. Gyönyörű látvány annak, aki szereti a belőlük készült ételeket.

Kép: Az eladó úriember, aki szívesen segít mindenki számára kiválasztani a megfelelő alapanyagot a vacsorához

Vedettes du Pont Neuf

Vedettes du Pont Neuf egy hajótársaság, akikkel a Szajnán hajókázva megnézheted a város fontosabb látnivalóit. Francia és angol nyelven tartják az idegenvezetést és ha előre megvásárolod a jegyed, akkor soron kívül szállhatsz fel a hajóra, majd választhatsz helyet magadnak. Arra figyelj, hogy ha a hajó orrában ülsz le, akkor a hajón töltött 1 -2 óra megerőltető lehet, amennyiben zavar a szembeszél és / vagy az, ha a hangfal előtt ülsz pont. Több társaság kínál hasonló utakat, de én őket ajánlom. Ár/érték arányban is ők a legjobbak. Valamint, ha őket választod, akkor rögtön megnézheted idefelé a Pont Neuf hidat és a rajta lévő lakatok hadát, melyet a szerelmes párok helyeztek ki.

Kép: A hajókikötő irányát jelző tábla, valamint a háttérben a IV. Henriket ábrázoló szobor.

Kép: A nem túl környezetbarát szimbóluma a szerelemnek.

Képek: Hajókázás közben hasonlóan szép képeket készíthetsz te is.

Saint-Jacques torony

A tornyot a 16. században építették, mint harangtornyot, a hozzátartozó templomot a Forradalom alatt rombolták le. A teljes neve Saint-Jacques de la Boucherie, azaz Mészáros Szent Jakab volt, mivel akkoriban Párizsnak ebben a negyedében voltak a hentesboltok és vágóhidak. 1836-ban egy még ma is működő meteorológia állomást állítottak fel a torony tetején. A sír, amely a torony aljában található, Nicolas Flamelé. A legenda szerint ő fedezte fel a Bölcsek kövét.

Tülériák kertje / Tuileriák kertje

A Tuilériák kertje a Szajna jobb oldalán a Concorde tértől majdnem a Louvre-ig húzódik. 1564-ben Medici Katalin a palotája elé alakítatta ki ezt az olasz reneszánsz stílusú kertet, amelyet később XIV. Lajos rendeztetett át kertészével. A Palota több uralkodó lakóhelye is volt, míg le nem rombolták. Többször bővítették, alakították. A park időnként képzőművészeti kiállításoknak is otthont ad.

Louvre

A múzeumok múzeuma. A Louvre a világ legnagyobb múzeuma, melyre megéri sok időt fordítani és elmerülni, amennyiben időnk engedi ezt. Arra mindenképp készülj fel, ha be szeretnél menni, hogy hosszú sorok és tömeg fog várni. Olyan híres alkotások találhatók itt mint pl. a Mona Lisa. A Louvre udvarán lévő üvegpiramis acélból, alumíniumból és üvegből készült, kb. 21,5 m magas.

Forrás: www.klook.com

Arc de Triomphe

Arc de Triomphe, ismertebb nevén a Diadalív. Elég sok ember ezzel a látnivalóval találkozik először, ha Párizsba látogat, ugyanis itt található az 1-es metró egyik megállója, mellyel a városba érkező turisták nagy része közlekedik a reptérről befelé jövet. A Diadalív meglehetősen egyszerű szerkezetű, egykapus diadalív, 50 méter magas, 47 méter széles.

Forrás: medium.com

Sztravinszkij-szökőkút

A Sztravinszkij-szökőkút érdekes látvány lehet, amennyiben éppen “megy”, azaz működik, mikor megtekinted. Sajnálatos módon, mikor én voltam ott, nem működött. A mű célja, hogy emléket állítson a híres zeneszerzőnek, Igor Stravinsky-nek. A szökőkút 1983. március 16-án készült el, 16 db művészeti alkotás található az építmény területén. Ezek mind színes, figyelemfelkeltő képzőművészeti tárgyak.

Forrás: harmonikum.co

Forrás: www.linternaute.com

És jöjjenek a várva várt érdekességek

  • A Louvre udvarán a híres üvegpiramis acélból, alumíniumból és üvegből készült. Egy ördögi legenda is kapcsolódik hozzá. Még elkészülte előtt, az 1980-as években elterjedt, hogy az építmény pontosan 666 üveglapból áll – főként a modern piramisforma ellenzői és kritikusai híresztelték bőszen. Dan Brown: A da Vinci-kód című könyvében is megemlíti. A hivatalos információk azonban cáfolják: mind a tervező, mind a múzeum ennél 20-40-nel több üveglapot tart számon. Megszámolására is többen kísérletet tettek, eltérő eredménnyel.
  • Törvény írja elő, hogy hatemeletesnél magasabb épületeket nem lehet felhúzni a francia fővárosban. Miért? Hogy Párizs minden pontját érje a napfény.
  • A város utcái alatt húzódó katakombákban több mint 6 millió ember földi maradványai találhatók.
  • Miért hívják Párizst a fények városának? Az elnevezésnek semmi köze az Eiffel-torony fényeihez vagy a kivilágított utcákhoz. A fény ebben az értelemben az intellektust jelenti, utalva arra, hogy a francia főváros évszázadok óta az értelmiségiek, művészek, akadémikusok, írók kedvelt városa.
  • A város neve az egykori kelta törzstől származik (parisii), akik i.e. 200-250 között éltek itt. A település akkori neve Lutetia Parisiorum volt, mely a latin lutum, vagyis sár szóból ered és az első telepesekre utal, akik ruháikat a Szajna sáros partjain mosták. Tehát a mai elegáns, csillogó Párizs régen a parisii nép sáros városa volt.
  • Párizs volt a világ első városa, ahol bevezették a házszámok használatát. Ez 1463-ban történt, a példát London követte pontosan 300 évvel később.
  • Az Eiffel-torony mindig is megosztotta a franciákat, sokan szeretik, de sokan kimondottan utálják: becenevei is ezt tükrözik – egyesek „Csúfság”-nak hívják, mások „Öreg Hölgy”-nek. Többször le akarták bontani, és felrobbantani. Victor Lustignak sikerült kétszer is eladnia ócskavasnak. Először 1925-ben Lustig magas rangú kormánytisztviselőnek kiadva magát titkos találkozóra hívta meg Párizs hat legnagyobb fémhulladék-kereskedőjét és szigorú titoktartási nyilatkozatok árnyékában megpályáztatta őket a torony elbontása után keletkező 7000 tonna fémhulladékra. A győztes licit 70 ezer dollár volt, plusz Lustig még hagyta is magát megkorrumpálni is egy nagyobb összeggel, hogy biztosítsa a győztes pályázat gyors elbírálását. A szélhámos a pénz kézhez vételétől számított egy órán belül elhagyta az országot, és Ausztriában rejtőzött el. Arra számított, hogy óriási botrány hajtóvadászat lesz az ügyből, de semmi ilyesmi nem történt – az átvert kereskedő, bizonyos Andre Poisson inkább lenyelte a veszteséget, de nem fordult a rendőrökhöz, hogy aztán a sajtó és az egész világ rajta röhögjön. Ezen felbuzdulva Lustig visszatért Párizsba, és eljátszotta még egyszer a trükköt. Ezúttal azonban a vevő gyanút fogott, értesítette a hatóságokat, és a szélhámosnak menekülnie kellett. Bővebb információt itt találsz Lustigról.
  • Párizsban több kutya él, mint ahány gyerek. A négylábúak számát 300.000-re becsülik.

Remélem sikerült pár olyan párizsi látványosságot is megmutatnom neked, amikről vagy nem tudtál eddig és azért nem mentél el megnézni vagy csak nem tartottad érdekesnek, de már megváltozott a véleményed.

Pandakaland

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük