Azori-szigetek, azaz Hawaii Európa szélén 5. rész – A TOP 16 látnivaló Sao Miguelen

Az Azori-szigetekről szóló korábbi bejegyzéseimben már sok mindent megismerhettél Sao Miguelről és általánosságban megtudhattad, hogy hova is látogass el. Ebben a posztban viszont a TOP látnivalókat hozom el neked, melyekről korábban még nem írtam, mégis abszolút a dobogó élén a helyük.

Forrás: www.tapeciarnia.pl

1, Lagoa do Congro

Az első és legfontosabb, hogy véletlenül se strandpapucsban állj neki a tóhoz vezető útnak. Maximum akkor, ha a túracipőd feltörte a lábad és nincs más épkézláb lábbelid. Ahogy ezt tettem én is.

Kép: A tóhoz közeledve a fáknak a gyökerei szolgálnak lépcsőként. Forrás: byacores.com

A tó kb. 518 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el egy kráterben. Területe 4,35 hektár és 275 méter hosszú. Természetvédelmi területen található, ezen kívül a vándorló madarak átmeneti lakóhelyéül is szolgál. A tónak gyönyörű zöld színe van, azonban figyelj rá, hogy tilos benne a fürdés, mivel a víz nem mondható éppen tisztának az eutrofizációnak köszönhetően. (Eutrofizáció: Ha a vizekben lévő foszfor és nitrogén túl nagy mennyiségben van jelen a vízben, az a víz elalgásodásához vezet. Az eutrofizálódás folyamán az állóvizekben a tápanyag feldúsul, ezért elszaporodnak az elsődleges termelő szervezetek: fitoplankton, gyökerező hínár-, mocsári növények. – Megérte egyetemre járni 😀 )

Forrás: i.pinimg.com

Kép: Látszik a tó gyönyörű zöld színe

Kép: Így fest a tó felülről Forrás: 500px.com

Kép: A parton található egy nagy ág, melyen megpihenve lehet gyönyörködni a tóban és a tavat körülvevő erőben

Kép: Egy panoráma kép a tóról. Láthatod, hogy még főszezonban sincsenek sokan.

2, Cha Gorreana

Európában mindösszesen csak három helyen termesztenek teát: egy angol kisvárosban, valahol Szocsi mellett és az Azori-szigeteken. A Sao Miguelen található Cha Gorreana az egyetlen olyan teagyár, ami 1883 óta szünet nélkül üzemel, így ez Európa legrégibb teagyára.

Kép: A gyár kívülről

A gyár ingyenesen látogatható és emellett az ültetvényt is bárki bejárhatja. A gyárban megtekinthetőek a teakészítés eszközei, valamint fotós illusztrációval is találkozhatsz.

Érdekesség: A gyárban a tealevelek feldolgozása még mindig az 1840-es évekből származó Marshall-gépek segítségével történik.

De a pláne az egészben, hogy bárki ingyen megkóstolhatja a teákat. Az egyik a Broken leaf, ez egy fekete tea, a Hysson, ami egy zöld tea, és az én személyes kedvencem, a Broken leaf with peppermint, ez egy borsmentás fekete tea és egyenesen isteni. Még hozzátenném, hogy utóbbi jeges tea formában, a többi forrón ízlelhető meg. Ha idelátogatsz, semmiképpen ne hagyd ki a teakóstolást, viszont kérlek, de tényleg, hogy ne olyan magyar legyél, aki, ha valami ingyen van és korlátlanul, akkor képes kifosztani az egész tartályt. Vagy, ha szerinted ez neked jár, akkor én kérek elnézést, de azért kicsi pénzen vegyél legalább egy zacskó teát 3 €-ért.

Az üzem elsődleges piaca helyben van, ennek megfelelően a teák kétharmadát az Azori-szigeteken értékesítik, a maradék egyharmad kerül csak exportra. Fő felvásárló: Németország, Franciaország, az USA és Kanada. Magyarországra sajnos nem exportálnak.

Kép: Az említett teák, melyeket bárki megkóstolhat

Kép: Az én kedvenc teám..

Kép: Az ültetvény

Kép: Az ültetvény, amíg a szem ellát

3, Furnas és a krátertava, valamint a fumarolák

Az egész terület lényegében egy nagy vulkanikus mező, ahol kénes fumarolák, gőz-, és gázoszlopok törnek az ég felé. Egyes részeken olyan forró a talaj, hogy lyukakba leásott hatalmas fazekakban főzik az ételeket. Itt készül többek között a helyi specialitás, a Cozido das Furnas. Erről az ételről majd a következő bejegyzésben lesz szó.

Kép: Panoráma a tóról. Ebben is tilos a fürdés.

Kép: Az elhagyatottan álló templom a tó partján.

Kép: A parkolóból többek között ezen az úton is megközelíthető a part és a fumarolák.

Kép: A gőzölgő, fortyogó fumarolák.

Kép: A területen ilyen fa hidacskák segítségével lehet közlekedni.

Kép: A háttérként szolgáló táj meseszép.

Kép: Ilyen lyukakban készülnek az ételek.

Kép: A háttérben a tóval

Kép: A helyi rendőrség. Veszélyes fenevadak ezek, kérem.

4, Pineapples A Arruda

Ez a látványosság is ingyenesen látogatható és teljes betekintést enged az ananász ültetvény életébe. Az ananászok üvegházakban érlelődnek és várják sorsuk bevégeztét, hogy leszüreteljék őket. Kb. 20-25 üvegház található az ültetvény területén és ezek többségébe be lehet menni. Azt, hogy melyik kicsi ananász melyik házikóba kerül, attól függ, hogy az ültetéstől számított hányadik hónapban jár. Persze, ha valakit elültettek “A” házikóba, akkor nem fog összekerülni a “B” házikóban lévő ananásszal soha, bármennyire is szeretnék, ugyanis az ültetésük között eltelik több hónap. Az ültetvényen az eredeti termelési módszer 18 hónapos növekedési ciklusának szakaszait ismerheted meg. Augosto Arruda leszármazottai vezetik az ültetvényt, akik egy sajátos gazdálkodási formát alakítottak ki, melynek fontos része, hogy az üvegházakban biztosítják az ananászok növekedéséhez elengedhetetlen állandó hőmérsékletet, mely télen sem esik 15 fok alá. Az üvegházak üvegei le vannak meszelve, hogy a napsugaraknak csak a melegét engedje át. A művelés másik titka, hogy éjjelente hordókban banánleveleket égetnek, majd ezzel befüstölik az üvegházakban található növényeket.

Az azoriak elmondása szerint – melyet én is meg tudok erősíteni – ezek az ananászok jóval kisebbek, mint amihez az ember hozzászokott, viszont jóval édesebbek is. A sziget árait tekintve kicsit drágák, darabja a legolcsóbb helyen is 3 €. 

Kép: Az egyik üvegházban várakozó ananászok sokasága

Kép: Itt még a mosdó környéke is szemet gyönyörködtető

Kép: Így néz ki közelről egy növekvő ananász

5, Mulher de Capote

Egy kicsi, nagyon szűk utcában eldugva a házak között található a likőrgyár, így ha szándékosan nem akarsz ellátogatni ide, egyenesen kizárt, hogy meg fogod találni. Viszont érdemes ide ellátogatni. Hogy miért? Először is, itt készítik az Azori-szigetekre jellemző likőröket, melyek között 6 arany medált nyert ital is megtalálható, valamint a gyár szürke hétköznapjaiba is betekintést nyerhetsz. A gyáron átsétálva juthatsz el az üzem gyomrában található shopba, ahol az összes, a gyár által készített italt megvásárolhatod, valamint a többségét ingyen meg is kóstolhatod. Rengeteg íz, kiszerelés, forma vár. A merészeknek az ánizs likőr kitűnő választás lehet, állítólag finom; nekem a szaga (igen, szerintem szaga van és nem illata) bőven elég volt. A maracujás likőrt érdemes megkóstolni, bár kissé édeskés íze van.

Kép: Ha ezt látod, jó helyen jársz. Ez a bejárata a gyárnak.

Kép: A gyárban készített likőrös üvegek. Ha karácsonykor dobnak rá egy izzósort, szerintem kissé giccses, de nagyon trendi karácsonyfa lesz a végeredmény.

6, Caloura

Végre egy fürdőhely. Joggal mondhatod, kissé elcsigáztalak, de megérte. Megítélésem szerint az egyik legjobb fürdőhely, ha nyílt vízben szeretnél fürdeni. Hideg a víz még nyáron is, de nagyon megéri bemerészkedni. A kisgyerekkel érkezőknek sem kell aggódni, a piciknek külön kiépített medencét alakítottak ki.

Kép: Ez a medence szolgál a gyerekeknek

Kép: Cáp Elli és Cáp Eti

7, Piscina Naturale di Ferreira

Elszúrtam, ismét fürdőhely jön. Ígérem, ezután már nem az következik. Ez is egy természetes fürdőhely. Ingyenes parkoló, kissé nehézkes idevezető út, sziklák között mártózás, mezítláb kegyetlen az út a vízbe. Röviden és tömören. Fekete lávakövek övezik a kis öblöt, melybe fém létrák segítségével lehet bejutni. Ha félsz a kisebb rákoktól, akkor ne a sziklák közelében úszkálj, mert elég sok mászkál arra. Az út tényleg nagyon meredek és a kanyarokban elég keskeny; két kocsi nem igazán fér el egymás mellett. Nekem mint tériszonyosnak eléggé hosszúnak tűnt az út, legalábbis csukott szemmel így érzékeltem. Szerencsére nem én vezettem.

8, Lagoa do Canario

Ez a kis tavacska 3 méter mély és arról híres leginkább, hogy egy parkban található a Boca do Inferno (a pokol szája) kilátóval. Útban a pokol szája felé érdemes egy kis kitérőt tenni és megnézni ezt a tavacskát is.
Kép: Ha itt vagy, jó helyen jársz. Menj tovább, balra.
Kép: Ahogy haladsz a tó felé, az erdőből ez a látvány fogad.
Kép: Panoráma a tóról
Kép: A visszavezető út
Kép: A tavat körülölelő erdő
Kép: Még egy panoráma kép
9, Ermida de nossa Senhora da Paz
A templom 1764-ben épült, és ha lehet hinni a legendának, akkor oka van annak, hogy miért ott van, ahol. Vila Franca do Campo környékén anno nagyon sok lelkész dolgozott. Egy nap néhányan közülük összegyűltek a rossz időjárás elől menekülve egy barlangban és találtak egy képet a Miasszonyunkról. Visszaérkezve a plébániára, a szerzetesek odaadták a képet a plébánosnak. Másnap a pásztorok újra megtalálták ugyanazt a képet ugyanabban a barlangban. Ezt követően a jelenség pár napig még megismétlődött, egészen addig, míg az emberek rá nem jöttek, hogy a kép azt szeretné, hogy egy remetelakot emeljenek oda, ahol megtalálták. Ezt felismerve az építkezéshez szükséges építőanyagokat összegyűjtötték egy, a barlang alatt található helyre. Másnap, mikor a munkások megérkeztek, látták, hogy felforgatták a helyet és az építőanyagok arra a helyre kerültek, ahol a képet megtalálták. Így végül ezen a helyen -, vagyis, ahol a képet mindig megtalálták – építették fel a templomot. Hogy a legendából mi igaz és mi nem, azt nem tudom, de a templomtól gyönyörű kilátásban lehet részed, úgyhogy mindenképp érdemes felmenned.
Kép: Ezeken a lépcsőkön kell felmászni a templomhoz
Kép: A kilátás a templomtól
Kép: Ahogy lelki szemeimmel mászom felfelé a templomhoz

10, Reserva Florestal de Recreio do Pinhal da Paz

Ha olyan helyre látogatnál, ahol nem lesz turistaáradat (mondjuk ez abszolút nem gyakori a szigeten), zöldövezetben töltenél egy kis időt, esetleg grilleznél is, akkor ez lesz az ideális hely számodra. A helyiek még a hétköznapokon is összejönnek itt és közösen grilleznek, főzőcskéznek. Véleményem szerint ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy természetközeli helyen legyenek és a családdal is eltöltsenek egy kis időt. Teszik ezt úgy, hogy a főzéshez szükséges faanyagot ingyen vehetik igénybe. A kihelyezett grillező pultok szabadon használhatóak és ott sorakozik mellettük a halomba rakott, már előre felaprított tűzifa is.

A parkban csak gyalogosan lehet közlekedni, egyedül a kerekesszékeseket szállító gépjárművek hajthatnak be a park területére.

Kép: A parkban található egy labirintus ösvény gyerekek részére. Persze mindenki használhatja, csak egy átlagos magasságú felnőttnek kb. a mellkasáig ér, így nem kell csak logika ahhoz, hogy megtaláld a kivezető utat.

Kép: Ilyen grillező helyek vannak kialakítva, és alattuk az aprított faanyag.

Kép: A parkban egy tavacska is található, amiben kacsák úszkálnak és a képen látható építményekben laknak.

Kép: Nagyon szépen karbantartott játszótér is van a parkban.

11, Lagoas Empadadas

Ez lényegében két tó, melyet, ha szerencséd van, látni is fogsz. Ide mindenképp menj el és gyalogosan menj fel a tóhoz, ne kocsival. Ezt azért mondom, mert gyalogosan kb. 20-25 perc alatt feljutsz, de pont a lényeget hagynád ki, ha kocsival mennél. Ugyanis itt nem feltétlenül az a látvány szép, amit a tavak nyújtanak, hanem az odavezető út. A mohával befutott természetes falak és páfrányok között haladva olyan érzésed támad, mintha egy teljesen más bolgyón járnál.

Kép: A tóhoz vezető út
Kép: A ködtől misztikusan hat az út
Kép: A flóra
Kép: A fák kaput alkotva érnek össze az úton
Kép: Kisebb utakon le lehet térni az útról
Kép: Én és a haciendám
Forrás: Pinterest
12, Caldeira Velha
A Caldeira Velha (azaz nagyon szó szerint kb. öreg kazán, kevésbé szó szerint öreg hőforrás) nevű természeti park 3 meleg vizes fürdővel vár téged. Érdemes a park legmesszebb lévő medencéjében megmártózni és onnan lefelé haladni, ugyanis a medencék vizének hőmérséklete is e szerint változik; lefelé haladva folyamatosan melegebb vízben mártózhatunk meg. Arra figyelj oda mindenképp, hogy maximum 2 órát lehet a belépővel a parkban tartózkodni. Amennyiben később akarsz kimenni, a belépőt újra meg kell fizetned. A belépő 8 .
Kép: A legfelső természetes medence
Kép: Még mindig a legfelső, “leghidegebb” medence
Kép: Vannak kis kiülő pados részek is, de nem mély a víz
Kép: A második medence
Kép: A harmadik medence
Kép: Figyelzetet a tábla, hogy 60-100°C-os a víz, ne menj közel és ne is nyúlj bele. Egyébként a víz folyamatosan bugyog és forr, nagyon jó nézni.
13, Fogo Beach
Ha homokos strandra vágysz, ez lesz a tökéletes hely neked. A strand melletti település nagyon hangulatos és csendes. Érdemes egy sétát tenni, ha már itt vagy.
Kép: A strand melletti rész látképe
Kép: A strandhoz tartozó parkoló
Kép: Hangulatos a kis városka
Kép: Panorámakép a strandról
Kép: A “tömeg” a strandon
14, Beco Jardim António Borges
Ha Ponta Delgadában időzöl és van egy kis szabadidőd, akkor látogass el ebbe a parkba. Viszonylag gyorsan körbe lehet sétálni, max. 30 perc, de megéri a látogatást.
Kép: A bejáratnál a bambuszok fogadnak
Kép: Pálmailiomok hada
Kép: A park erről a fáról híres. Joggal.
Kép: Óriási gyökerei magasan kiemelkednek a földből.
Kép: Alagút, kilátó, minden megtalálható a parkban.
Kép: Itt sem a tömeg a jellemző.
Kép: Kanyargós utacskák
Kép: Még mindig a park
Kép: Bezzeg itt nincsenek kátyúk.
Kép: Karbantartott a park, mint az egész sziget annak ellenére, hogy a kukák közel sem olyan sűrűn vannak kihelyezve, mint itthon.
15, Church of Saint Nicolau
Sete Cidades központjában található ez a neogótikus kis templom. Érdemes gyalogosan a fasor irányából megközelíteni. A fasor olyan, mintha két oldalról karon fogná a templomot, ezzel védelmező keretet nyújtva számára.
Kép: Sete Cidades
Kép: A Ponte dos Regoson. Érdemes félreállni a kocsival és a tavakat szemügyre venni.
Kép: Még mindig a hídon
Kép: A fasor a templommal szemben
Kép: A fasorból fotózva a templom
Kép: A templom belülről. Abszolút nem giccses, inkább minimalista vidéki kis templom.
16, Praia do Areal de Santa Bárbara
Ismét egy természetes fürdőhely. A strandon vigyázz, mert nagyon nagy hullámok vannak és azoknak, akik ehhez nincsenek hozzászokva, elég veszélyes lehet. Amennyiben zöld zászló van kihelyezve, akkor a helyi Mitch Buchannonek szerint a víz alkalmas a fürdésre. Az olyan vízre is azt mondják, hogy lehet fürdeni és nincsenek nagy hullámok, amik kb. 2 méterre csapnak fel, beterítve az embert. Ami a legjobban tetszett, hogy a parton is szelektív hulladékgyűjtő kukák vannak kihelyezve, valamint a dohányosok rendelkezésére állnak kis tölcsérek, hogy a strandra érkezve egyet fel tudjanak kapni és így menni a homokba; majd, ha dohányoznak, ebbe szórják a hamut és ne a homokra. Majd elhagyva a strandot, visszarakják a tartókba.
Kép: A parkolóból haladva a partra
Kép: A fekete homokos strand
Kép: Vulkanikus kőzetek a parton
Kép: A szelektív konténerek sorakoznak
Kép: A hamutartók
16+1, Bálna-, delfinles
Ez az a fakultatív program, ami abszolút megéri az árát. Én a Picos de Aventura-t ajánlom. Az árak nagyjából ugyanazok az összes szolgáltatónál, viszont nem mindegy, milyen közel visznek az állatokhoz, mennyire jól beszélnek angolul, hogy értsd is miről beszélnek, valamint, hogy milyen maga a hajó. A lesre induló hajókról jó tudni, hogy a program alatt az összes látható állatot szigorúan dokumentálják és az egyetemnek továbbítják az információt, hogy elemzéseket tudjanak végezni, valamint az állatok vonulását nyomon követni. Mi a hajókázás során palackorrú delfint és közönséges delfint láthattunk. Megtudtuk, hogy a palackorrú delfin az, akit a különböző delfin show-kon láthatunk, hiszen ők sokkal inkább taníthatóak, mint a közönséges delfinek. A közönséges delfinek sokkal agresszívebbek és képesek arra is, hogy az embert a vízben lenyomják a víz alá és megfojtsák. Szóval tényleg nem túl barátságosak. A palackorrú delfinek csoportosan élnek, társaságkedvelők és nagyon kíváncsiak, ezért is követik a hajókat és próbálnak játszani velük.
Kép: A mi kis hajónk
Kép: A hajó előtt úszkáló delfinek
Kép: Delfinraj
Kép: Kísérik a hajót
Kép: Közönséges delfinek
Kép: Ők is közönséges delfinek

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéses annyira ebben a 6 részes beszámolóban, hogy ellátogass az Azori-szigetekre. Ha lemaradtál volna az előző posztokról, itt találod őket.

 1. rész Általános tudnivalók a szigetekről
 2. rész A Lagoa do Fogo túraútvonal
 3. rész A legszebb kilátók Sao Miguelen
 4. rész TERRA NOSTRA BOTANIKUS KERT
 5. rész A TOP 16 látnivaló a szigeten
 6. rész A sziget gasztronómiája
Pandakaland

26 thoughts on “Azori-szigetek, azaz Hawaii Európa szélén 5. rész – A TOP 16 látnivaló Sao Miguelen

 1. Visszajelzés: bandar slot
 2. Visszajelzés: funkymedia
 3. Visszajelzés: slot999
 4. Visszajelzés: web automation tools
 5. Visszajelzés: Buy Guns Online
 6. Visszajelzés: cvv dumps
 7. Visszajelzés: homes for sale

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük