Azori-szigetek, azaz Hawaii Európa szélén 1. rész

Ha az Azori-szigetek legnagyobb szigetére készülsz, elég sok fontos és érdekes látnivalót fogsz a következőkben olvasni. Tekintettel arra, hogy képtelenség lenne egy posztban összefoglalni mindent, amit e sziget számodra (is) nyújt, így egy többrészes sorozattal fogsz találkozni. Összeszedtem mindent, amit megítélésem szerint érdemes megnézni, megtapasztalni, megkóstolni, stb. Ebben a posztban az általános tudnivalókkal foglalkozom, a következőkben láthatsz majd konkrét ajánlásokat. Kezdjük is az elején.

Pár alap információ a szigetekről

Az Azori-szigetek 9 vulkáni szigete (Santa Maria, Sao Miguel, Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico, Faial, Flores és Corvo) Paul Schliemann történész szerint az elsüllyedt Atlantisz tengerből kiálló csúcsai. Állítása szerint Tróját megtaláló nagyapja, Heinrich Schliemann olyan leleteket hagyott rá, melyek egyértelműen bizonyítják elméletét. Az elképzelést a kor tudósai inkább bulvárfogásnak, mint tudományos értekezésnek tartották, de amikor az Atlantisz-legenda híve röviddel cikke megjelenése után nyomtalanul eltűnt, az egész történet rejtélyes, filmszerű legendává alakult át. Hogy az őse tényleg Atlantisz volt-e vagy sem, az azóta sem derült ki.. Elmondások szerint Európában az Azori-szigetek áll legközelebb Hawaii lenyűgöző természeti csodáihoz, olyan mintha a paradicsomban járnál.

Hol is található az Azori-szigetek

Az Azori-szigetek Portugáliához tartozik, de Makronézia tagja is. Makronézia az összefoglaló megnevezése az Atlanti-óceán északi részén, Dél-Európa és Afrika partjaitól nem messze fekvő szigetcsoportoknak, a Kanári-, a Madeira-, a Zöldfoki-, és az Azori-szigeteknek. Az Azori-szigetek szigetei az óceánközépi hátság részeként lényegében mind bazaltvulkánok.

Kép: Sete cidades Forrás: www.portugal.com

Nekünk volt szerencsénk egy hetet eltölteni ezen a mesés szigeten és az ez alatt az idő alatt felgyülemlett élményeket, tapasztalatokat fogom bemutatni. Íme egy térképes változat arról, hogy mi minden fért bele ebbe az egy hétbe, miket néztünk meg és merre jártunk.

Nyugalom, lehet, hogy zsúfoltnak tűnik, de valójában nem volt az. Az egyes színek egyes napokat jelölnek. Láthatod, hogy az egész szigetet bejártuk, a legeldugottabb részeket is, ahova egy átlagos turista nem jut el. Ezeket részletesen majd a következő részekből ismerheted meg.

Mikor és hogyan érdemes az Azori-szigetekre menni?

Erre megítélésem szerint egyszerű a válasz. Ha nem szeretnél az óceánban fürdeni, nem zavar az eső és a köd, akkor lényegében neked teljesen mindegy mikor mész, vagyis inkább ősz-tavasz körül menj, mert akkor olcsóbb a repülőjegy. Ha a fentiek zavarnak vagy inkább kellemetlenül érint a köd, az eső és a szél, akkor a nyarat javaslom. A hőmérséklet augusztusban a legmelegebb, az óceán ekkor a legalkalmasabb a fürdőzésre és ilyenkor esik a legkevesebbet az eső. Nem kell félni, hiába ez számít csúcsidőszaknak, nem fog turistáktól hemzsegni (szerencsére) a sziget. A repülőjegy tény, hogy ekkor a legdrágább, de hidd el, megéri.

Több légitársaság közül is választhatsz, hogy kivel szeretnél utazni. Az én egyértelmű javaslatom a TAP lenne. Valóban igaz, hogy drágább, mint pl. a Ryanair / WizzAir, de egy ilyen hosszúságú útra jobb a kényelmes ülés, jó, ha ellátásban részesülsz és nem utolsó szempont, hogy nem utazás előtt egy nappal tudod meg, hogy lehet, nem megy a géped vagy éppen a csomagod nem viheted fel.

Elég-e a kártyás személyi igazolvány, valamint szükséges-e vízum igénylése utazás előtt?

Tekintettel arra, hogy az Azori-szigetek Portugáliához tartozik és így az EU tagja, elég a kártyás személyi igazolvány és vízum sem kell.

Milyen ruhát vigyél magaddal?

Mindenképp lapuljon meg a bőröndödben egy túrabakancs a bikini / fürdő nadrág mellett. Rengeteg, de tényleg rengeteg túraútvonal található a szigeten, így kényelmes ruhát (esőkabátot!!) is vigyél magaddal mindenképp.

Mennyi időre menj, ha csak Sao Miguelt szeretnéd bejárni?

Ez attól is függ, hogy mit szeretnél csinálni. Ha csak lazulni és fürdeni, akkor neked bőven elég lesz 3-4 nap. Ha csak túrázni szeretnél, akkor is elég 4-5 nap. Ha szándékodban áll az egész szigetet bejárni, aktív és passzív pihenési lehetőségeket is vegyítve, akkor 6-7 napot javaslok. Ha bejárnád az egész szigetet, de az aktív programok is számodra elég passzívan valósulnak meg, akkor minimum 10 napra menj. A szigetet magát kocsival akár 1 nap alatt körbe lehet járni, mert Balaton nagyságú, de nem gondolom, hogy azért mész, hogy az autóúton végig menj kocsival. Persze vannak extrém emberek.

Milyen nyelven beszélnek az emberek a szigeten?

Tekintettel arra, hogy nagyon, de tényleg nagyon sok amerikai jár ide pihenni, tökéletesen beszélnek angolul szinte mindenhol. Ha valaki nem is beszél angolul, akkor is megérti, amit mondasz és nagyon kedvesen segítenek. Persze nem jön rosszul, ha tudsz portugálul vagy legalább spanyolul, mert azzal is elég sok mindent meg lehet érteni. A turisták többsége is amerikai, majd jönnek a nyugdíjas németek és az egyéb kategória. Magyarok nincsenek sokan. Egy hét alatt mi 4 magyarral találkoztunk összesen.

Milyen árak vannak?

Általánosságban elmondható, hogy olyan árakkal találkozhatunk, mint itthon. Kivéve az üzemanyag és a hús árú, ezek azért kicsit drágábbak. De korántsem olyan árak vannak mint Skandináviában. Ha valami drágább mint itthon, akkor az is max. 10%-kal, ami nem vészes. Az ingatlanok árai is ugyanolyanok, mint itthon. Fontos, hogy belépőre sokat nem fogsz itt költeni, mivel szinte az összes ingyen van. Persze van, ami fizetős.

Tömegközlekedés vagy kocsibérlés?

Van buszos közlekedés a szigeten, több helyen találkoztunk buszmegállóval is, a legeldugottabb helyeken is, de én szerintem ezek elég kiszámíthatatlanok. Mindenképp bérelj kocsit és azzal indulj útra. A parkolóhely szinte mindenhol ingyen van. Az autóvezetésnél figyelj a szabályok betartására, mert a rendőrök eléggé ki vannak élezve a turistákra. Nekünk is volt szerencsénk egy büntit benyelni.

Hol vásároljunk be?

Ha esetleg elfelejtetted a túra cuccod vagy a fürdőruhád berakni, nincs gond, Ponta Delgadaban található egy Decathlon. Igen, elfogadják az itthoni törzsvásárlói kártyát is. Élelmiszerüzlet tekintetében is a Ponta Delgadaban található Sol e Mar Hipermarketet javaslom, olyasmi mint itthon az Auchan. Mindenféle cuccot lehet kapni, még tehéntejből készült alkoholos italt is. A sajtokat ki ne hagyd, rengetegféle van. Ponta Delgadaban a piac melletti sajtbolt (O rei dos queijos) pedig szinte kötelező mindenkinek.

Hol együnk?

Erre egyetlen egy helyet fogok javasolni, ide mindenképp menj el, DE TÉNYLEG!!! Ponta Delgadaban található a Taberna Acor és esténként nagyon nagy mázli kell, hogy helyed legyen, ha előre nem foglaltál asztalt. Mennyei finom ételek, kedves kiszolgálás, a helyiek is idejárnak, úgyhogy valóban jó, nagy adagok, tűrhető árak. Az itteni ételekről majd a következő posztokban tájékozódhatsz bővebben.

Érdemes bálnalesre menni?

Ez attól függ. Mit szeretnél látni? Delfint és/vagy bálnát? Ha megelégszel a delfinekkel, akkor nyáron is mehetsz, ugyanis ezer százalék, hogy látni fogsz delfineket, akik a hajótól kb. 1-2 méterre úszkálnak és ugrálnak. Ha bálnákat szeretnél látni, akkor mindenképp tavasszal menj, ugyanis ekkor járnak Sao Miguel felé. Ha másik szigetre (Pico, Faial) is átlátogatsz, akkor ott több az esélye annak, hogy fogsz bálnát látni nyáron is.

Vannak veszélyes állatok?

Nem igazán. Állítólag cápák nem nagyon járnak errefelé, de kígyókkal se találkozhatsz. A legveszélyesebb állat a szigeteken a SZARVASMARHA. De tényleg, velük vigyázni kell. Az úton ide-oda közlekednek és “hirtelen” előugorhatnak bárhonnan. Főleg esőben..

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéses annyira ebben a 6 részes beszámolóban, hogy ellátogass az Azori-szigetekre. Ha lemaradtál volna az előző posztokról, itt találod őket.

 1. rész Általános tudnivalók a szigetekről
 2. rész A Lagoa do Fogo túraútvonal
 3. rész A legszebb kilátók Sao Miguelen
 4. rész TERRA NOSTRA BOTANIKUS KERT
 5. rész A TOP 16 látnivaló a szigeten
 6. rész A sziget gasztronómiája

Pandakaland

17 thoughts on “Azori-szigetek, azaz Hawaii Európa szélén 1. rész

 1. Részletes, mindenre kiterjedő leírás! 😀 Remek kedvcsináló utazáshoz! 😉
  Várom a folytatást! 👍

 2. Visszajelzés: england championship
 3. Visszajelzés: darkfox market url
 4. Visszajelzés: nova88
 5. Visszajelzés: cvv2 forum
 6. Visszajelzés: liga788
 7. Visszajelzés: Buy Firearms Online

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük