Tampere, Finnország Manchestere

Tampere 173 km-re fekszik Helsinkitől, vonattal másfél óra alatt elérhető. Az ország harmadik legnépesebb városa, valamint az ország harmadik legforgalmasabb repülőtere is itt található. Tampere elsősorban a textil-, és acéliparról volt korábban ismert, de ezek helyét az 1990-es években a telekommunikáció és információtechnológia ipara vette át. Több cégnek is van székhelye a Hermiában Hervantában, ami egy lakótelepes városrész, ez „Finnország Szilícium-völgye”. Többek között ez ad otthont a finn telefongyártó cég, a Nokia irodaépületének is. És még egy apróság, magyar testvérvárosa Miskolc.

  Forrás: ittvalahol.blogspot.com

Személy szerint én vonattal jutottam el Tamperébe, de hála a Ryanair-nek, Budapestről repülővel is könnyedén elérhető. A város legszembetűnőbb látnivalója a Näsinneula kilátótorony, mely 168 méteres magasságával Skandinávia legmagasabb építménye volt sokáig. A Näsijarvi tó partján lévő kilátó látogatószintjére 27 mp alatt visznek fel a liftek. Állítólag ezek a liftek Finnország leggyorsabb nyilvános liftjei. Áramszünet esetén sem kell aggódni, a torony dízel generátorai automatikusan beindulnak.

Forrás: wikimedia.org

Kilátás a toronyból

Kilátás a toronyból

Na és, amit az egyik fenti képen is fel lehet fedezni, az nem más, mint a Särkänniemi szórakoztató park. A parkban akvárium, planetárium, delfinárium, állatkert, képtár, valamint vidámpark is megtalálható. Itt található Finnország legnagyobb hullámvasútja, a Tornádó. Megijedtél, igaz?

Kilátás a toronyból a Särkänniemi parkra

Forrás: wikimedia.org

Forrás: www.tripadvisor.co.nz

Tamperében találhatjuk a világ egyetlen Moomin Múzeumát is. Kötelező darab azoknak is, akik nem nagy rajongói a rajzfilmnek. Az üzlet előtt bárki készíthet egy közös fotót a szobrocskával. Nem tudod, ki azok a muminok? Meg se hallottam, de itt egy kis ismertető hozzájuk. A muminok egy troll család tagjai, fehérek és kerekdedek, nagy orral rendelkeznek, amely a vízilovakhoz hasonlóvá teszi őket. A gondtalan és kalandvágyó család a Múmin-völgyben él, habár korábban az ideiglenes lakóhelyük között szerepelt világítótorony és színház is. És persze rengeteg kalandban vesznek részt barátaikkal. A múzeumban közel 2000 muminnal találkozhatsz, a múzeum gyöngyszeme egy ötemeletes, kék muminház.

Igen, el van a gyerek, ha játszik

Forrás: www.hellotravel.com

Könnyedén elérhetjük a belvárosból a Pyynikki tornyot, mely 150 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Az 1888-ban épült fatorony erősen megsérült az 1918-as háborúban. 1925-ben a könnyűszerkezetű és rothadó fából készült torony felújítása mellett döntöttek. A torony 26 méter magas. Bár a torony puszta magassága még nem szédít el túlságosan, de ha figyelembe vesszük az elhelyezkedését a Pyynikki gerincen Tampere központjában nagyszerű kilátást ad a városra és környékére.

A toronyhoz vezető út

A központban nagyon hangulatos kis park található, és a folyót követve több régi ipar épületet és ezt a zúgót is megtekinthetjük. A Fő téren nyáron koncerteknek helyet adó fesztiválokat szoktak rendezni, a bárokban kedves emberekkel találkozhatsz és megeshet veled az is, ami velünk, hogy vendégül látnak a finnek 1-2 korsó sörre.

Pandakaland

10 thoughts on “Tampere, Finnország Manchestere

  1. Visszajelzés: Firearms For Sale
  2. Visszajelzés: funkymedia
  3. Visszajelzés: ip booter
  4. Visszajelzés: 늑대닷컴주소
  5. Visszajelzés: web link
  6. Visszajelzés: kspods.com
  7. Visszajelzés: look here

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük