Tallinn, a balti csoda, avagy a balti Prága

Észtország egyike a balti országoknak, Lettország és Litvánia mellett. Finnországból hajóval könnyen és gyorsan megközelíthető, de Budapestről repülővel is érkezhetünk.

Első benyomásom Észtország, fővárosáról Tallinnról az volt, hogy olyan „prágás”. Második benyomásom az volt, hogy igen, olyan „prágás” még mindig. De tényleg. Nyugodt környezet, tiszta közeg, óvárosi rész, sok turista.

Érdekesség: Tallinn nemcsak az UNESCO Világörökség része, de mint a Skype szülőhazája szerepel a világ 10 legjobb high-tech városának listáján is.

Na, de mit is érdemes tudni a városkáról és mit nézzünk meg.

Szerencsére mi korán érkeztünk a városkába, így a turista áradatot elkerültük, a tömeget megelőzve tudtunk az óvárosban körbe járni és mindent lefotózni, megnézni. Kb. 9 óra után már mozdulni alig lehetett és tolakodás nélkül esélytelen volt bármerre is jutni. Aki gyalogosan szeretne bejárni egy-egy városkát, annak tökéletes választás Tallinn. Nincsenek nagy távolságok, valamint olyan kiemelkedő magaslatok sem. Ha az óvároson kívül is nézelődne valaki, tömegközlekedéssel egyszerűen eljuthat bárhova.

A város legjellegzetesebb része a Toompea mészkőhegy, melynek lábánál található a Dán királyi kert (Taani Kuninga Aed). Érdemes egy padocskára leülni és nézni az emberek jövés-menését. Nagyon hangulatos.

Forrás: http://estonianexperience.com/

A parkból befelé haladva az óváros felé az orosz/szovjet időkben épült Alexander Nyevszkij ortodox székesegyházat is megcsodálhatjuk.

A Toompea mészkőhegy nyugati felén áll a Castrum Danorum (mai észt nevén Toompea loss), vagyis “a dánok vára”. A város nyolc kapujából, tizenegy tornyából és 27 bástyájából 26 építmény látható ma is, és a több mint két kilométer hosszú, 15 méter magas várfalak 80 százaléka is épségben fennmaradt.

Forrás: http://szepvilagunk.weebly.com

Forrás: http://szepvilagunk.weebly.com

A tallinni óváros szíve a Városház tér (Raekoja plats), mely ott tartózkodásunkkor különböző árusoknak adott otthont, de a karácsonyi vásárnak is ez ad otthont. Viszonylag drágán lehet szuveníreket vásárolni itt, de nagyon szép fából készült kulcstartókat lehet kapni, vannak helyi édességek és minden, mi szem szájnak ingere. A Városház térről minden irányban hangulatos kis utcákat, sikátorokat találhatunk. Érdemes több helyre benézni, ha hűtőmágnest, képeslapot szeretnénk venni, mert a tértől távolodva egyre olcsóbbak lesznek.

Forrás: www.booking.com

A Városház térről érdemes ellátogatni a Piiskopi vaateplatvorm kilátóhoz, melynél gyönyörű kilátás nyílik az egész városra.

Forrás: www.flickr.com

Összefoglalva, én egy napot töltöttem el a városkában, de úgy gondolom, elég is volt. Tallinn hangulatát sikerült magamba szívni, minden fontosabb dolgot az óvárosban megnézni és megtapasztalni. Ha legközelebb egy nyugis, sétálgatós, elmélkedős helyre lesz szükségem és a környékén járok, akkor biztos, hogy ellátogatok ide.

Pandakaland

 

24 thoughts on “Tallinn, a balti csoda, avagy a balti Prága

  1. Visszajelzés: redes informática
  2. Visszajelzés: sendvic panel
  3. Visszajelzés: dumps with pin legit
  4. Visszajelzés: sbo
  5. Visszajelzés: buy browning guns
  6. Visszajelzés: Godrej Bettahalli
  7. Visszajelzés: Destiny 2 hacks
  8. Visszajelzés: Alyssa SALT - the best
  9. [url=https://doxycyclineforsale.life/#]generic doxycycline 200 mg[/url] doxycycline pills for sale

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük