Göteborg, avagy Svédország felsőfokon 2. rész

Ha már a skandinávokról beszélünk, nem lehet elfelejteni, hogy rengeteg zöld területük van még a városban bent is, de kifelé haladva még több erdővel és parkkal találkozhatunk. A Természettudományi Múzeum / Göteborgs Naturhistoriska Museum is a külvárosban található, egy óriási zöld parkkal körülvéve, melyben egy akkora játszótér van, amekkorát én még életemben nem láttam közterületen.

Kép: Lekplatsen Plikta / a játszótér

Forrás: http://www.livity.se/

Magában a parkban ilyen utakon lehet sétálni, míg el nem érkezünk a játszótérre. Na, itt aztán minden van, mászókat, csúszda, akkor volt jégkorcsolyapálya csak gyerekeknek, kötélpálya és miegymás. Nem is említettem, a park neve Slottsskogen, ha valaki rákeresne az interneten.

Kép: úton a Természettudományi Múzeum / Göteborgs Naturhistoriska Museum felé

A Természettudományi Múzeumból nem rakok be fotót, mert mindenki el tudja képzelni, hogy milyen lehet belülről, de óriási, mind méretében, mind minőségében. Egy fotót mellékelek, mely a kedvencem. Egyébként ennek hátránya, hogy itt minden csak latinul és svédül van kiírva, egyetlen egy olyan terem van, ahol angolul is ki vannak táblázva különböződolgok.

Kép: a kedvenc képem a Természettudományi Múzeumból

Azért minden múzeumról nem fogok írni, ahol voltunk, így ki is hagyok elég sokat, viszont van valami, amit muszáj megemlítenem. Ha egyszer eljutsz Göteborgba, ezt muszáj megnézned! És ez nem más, mint az UNIVERSEUM! Ez egy Tudományos élményközpont, de felsőfokon. Én legszívesebben el se jöttem volna innen. Az egész egy óriási üvegfalú épület, melybe belépést követően lifttel fel kell menni a legfelső emeletre és lefelé lehet haladni. Minden szinten más és más van. 250 SEK a belépő ára, mely csöppet sem mondható kevésnek, viszont TÉNYLEG megéri.

Képek: Universeum különböző szintjeiről

Legfelül egy mesterségesen kialakított őserdő található, ahol a különböző madarak, majmok, és több más állat is szabadon közlekedik (igen, a látogatók között), az óriási akváriumban anakonda, kajmánok és piranhák is találhatóak Több madár is van itt szabadon, amik igen szemtelenek, de gyönyörűek, ők azok a képen. Igen, ők is egy karnyújtásnyira eszegetnek. Ha információim jók akkor itt található Skandinávia egyik, ha nem a legnagyobb, akváriuma. Egy másik emeleten az űrkutatással ismerkedhetünk meg, de van olyan szint, ami direkt gyerekeknek lett kitalálva és különböző, érdekes játékot próbálhatnak ki. Van egy emelet, ami a sportról szól, egy másik, ahol a helyszínelők világába tekinthetünk be és van egy olyan szint, ahol mindig más van, mikor mi ott voltunk, egy másik erdőnek felépített terem volt, ahol különböző kígyók voltak megtalálhatóak, de távozásnk után pár nappal már egy dinoszaurusz teremmé alakították át.

Kép: láthatjátok, milyen szintek találhatóak az Universeumban

Forrás: https://www.universeum.se/

Forrás: https://www.goteborg.com

Kép: elvan a gyerek, ha játszik.. avagy én az Universeumban, ahogy egy nyúl szemével látom a világot

Egy napos kiruccanásra elhagytuk a várost és meglátogattuk Vrångöt, mely Göteborgból hajóval közelíthető meg (tömegközelekdéssel). Ide is a City Cardunkkal jutottunk el, a hajók 30 percenként járnak, lényegében a kikötőből (Saltholmen) a végállomásra olyan kb. 40 perc alatt el lehet jutni, de van olyan járat, amivel 1 óra az út, hajója válogatja. A 284-es hajó járattal lehet eljutni Vrångö szigetére, a kikötőbe pedig a 9, 11, 13-as villamosokkal. Mondanom sem kell, hogy nagyon hideg volt a kikötőben (mely a helyi járatos busz egyik végállomásán található), a kinti hőmérő szerint közel -20oC volt.

Képek: útban Vrångö felé és Vrångön

A kihajózást követően több kis sziget mellett halad végig a hajó, az első Asperö, majd jön Styrsö, Donsö. Ahogy közeledtünk Vrångö felé, egyre kijjebb a tenger felé, csökkent a hőmérséklet, aminek a képeken látható a nyoma. A sziget térképét, ha megnézitek, látjátok, hogy a szigetnek csak egy kis részén laknak az emberek, van több kisebb strand, temető, templom, de a sziget legnagyobb részét a kikötő teszi ki. Mi az egész szigetet bejártuk, persze a zöld, erdős részre nem mentünk. Kb. 6 órát töltöttünk a szigeten, de ez kellő idő volt ahhoz, hogy megismerkedjünk vele.

Forrás: https://marinas.com

Nagyon nyugodt, csendes és meghitt volt a sziget, így télen. A 6 óra alatt mi egy turistával sem találkoztuk, összesen kb. 2 szigetlakót láttunk csak. A sziget legmagasabb pontja egy dombocskán van, ahol piros házikó található. Próbáltuk kideríteni, hogy mi lehet ez, ugyanis egy templom közelében van, de sajnos nem jöttünk rá.

Ha már Göteborg, akkor van Götaplatsen is, ami a főtér. Itt található Poseidon szobra, mely, ha lehet hinni a szóbeszédnek állítólag több, mint 20 méter magas volteredetileg, de túl nagynak ítélte meg a város vezetősége és így lett ez, egy kisebb változat, ami kb. 4-5 m magas. Itt található a szobor mögött a Képzőművészeti Múzeum is.

Kép: Poseidon szobra éjjel, a háttérben a Képzőművészeti Múzeum

Forrás: https://hiveminer.com

Kép: Poseidon szobra nappal, a háttérben a Képzőművészeti Múzeum

Forrás: https://www.svt.se

Ha lemaradtál a bejegyzés első részéről, ITT olvashatod el.

Pandakaland

 

One thought on “Göteborg, avagy Svédország felsőfokon 2. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük