Egy átlagos európai utazás kisokosa – Hasznos információk egy európai úthoz 1. rész

Mindenki tisztában van azzal, hogy mások az utazási szokások Európában és pl. Ázsiában. Európában sokkal egyszerűbb online intézni a dolgokat, de azért itt is vannak alapvető tudnivalók, amikkel nem árt, ha tisztában van az ember. Íme egy kis olvasmány azoknak, akik még nem mertek úgy utazgatni Európában, hogy maguknak kellett volna mindent megszervezni vagy éppen nem mertek még kocsival nekivágni a jó öreg kontinensnek. A kisokos két részes, íme az első rész.

1, Személyi igazolvány

Szerencsére most már egyre kevesebben mondhatják el magukról, hogy még a régi, füzetes személyi igazolványuk van, de, hogy ez miért is jó azoknak, akik szeretnek utazni? Szerintem szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a kártyás személyi igazolvánnyal az EU-n belül ki-be járhatunk (éljen a schengeni térség). A valósághoz hozzátartozik, hogy az egyezménynek nem minden unióbeli ország a tagja, és vannak nem EU-n belüli tagjai is. Szóval, ez mindig legyen veletek, ki tudja, hol teszitek le a fejeteket egy hosszú nap után.

Egy kis segítség, ha hirtelen nem tudnátok, hogy mely országokra igen és mely országokra nem vonatkozik az egyezmény. A félreértések elkerülése végett az alábbi táblázat nem arra vonatkozik, hogy mely országok azok, akik az országba történő belépéskor nem fogadják el a füzetes személyi igazolványt, hanem a schengeni egyezményre, melynek lényege, hogy az egyezmény aláírásával létrejött a schengeni térség, mely olyan terület, amelyen belül garantálva van a személyek szabad mozgása. A megállapodást aláíró államok eltörölték az összes belső határt, helyette egy közös külső határuk van. A schengeni rendszerben együttműködő országok közül nem mind vesz részt azonban a schengeni térségben. Ennek oka vagy az, hogy nem kívánják eltörölni a határellenőrzést, vagy pedig az, hogy még nem tesznek eleget a schengeni vívmányok alkalmazásához előírt feltételeknek. Bőbben ITT olvashattok róla.

Akikre vonatkozik a schengeni egyezmény:

Akikre nem vonatkozik a schengeni egyezmény:

2, Euró itt, korona ott.. hol is kell euró

Hiába van 28 tagállama az Európai Uniónak (na ezt nem fogom felsorolni), nem mindenhol ugyanaz a fizető eszköz, köszönhetően az eurózónának. Gondoljunk csak Magyarországra. Megítélésem szerint jelen esetben egyszerűbb megemlíteni azokat az országokat, akik nem tagjai az eurózónának mint azokat, akik tagok. Íme lássuk, kiknél nem az euró a hivatalos fizetőeszköz.

Egyébként a 28 tagállamból jelenleg 19 tagállamban az euró a hivatalos fizetőeszköz.

ÉRDEKESSÉG!

Vannak olyan anyaországon túli közigazgatási területek is, amelyek az anyaországhoz igazodva bevezették az eurót, pl. a francia tengerentúli területeken (Francia Guyana, Guadeloupe, Martinique, Réunion), Azori-szigeteken, Kanári-szigeteken, Madeirán, stb. Ez azért érdekes, mert vannak olyan anyaországon túli közigazgatási területek is, amelyek nem vezették be az eurót, pl. Aruba, Francia Polinézia, Új-Kaledónia, Futuna, Wallis, stb.

ÉRDEKESSÉG 2.0!

Vannak olyan országok, akik az eurózónán kívül vannak, viszont mégis az euró a hivatalos fizetőeszközük. Ilyen pl. San Marino, Monaco, Andorra, Montenegró és Koszovó.

3, Kocsival mennél repülő helyett?

Mielőtt nekivágnál a sztrádák kettéhasításának kicsi kocsiddal, jó, ha pár dologgal tisztában vagy. Az EU-ban elég eltérőek az autópályán a személygépkocsik megengedett maximális sebességei, valamint a megengedett maximális véralkoholszintek is mások egyes országonként. Amit találtam legfrissebb adatokat, azt itt alul láthatod. Ezek 2017-es adatok.

Forrás: https://europapont.blog.hu

Arra mindenképpen figyeljetek, hogy már nem lehet büntetés nélkül megúszni, ha másik tagállamban követtek el valamilyen közúti vétséget.

FONTOS! A megengedett véralkoholszint gyakorló (nem kezdő) vezetőkre vonatkozik. A jelzett sebességhatárok autópályán vagy a legmagasabb rendű úttípuson való haladásra érvényesek. Amennyiben a táblán két sebességet is feltüntettünk, úgy az országban évszaktól függően több maximális sebességhatárt is alkalmaznak, a nyári korlátozás általában magasabb sebességet engedélyez.

Nem árt, ha tudod, hogy az Európai Unió különböző országaiban nem egységesek a közlekedési szabályok. Gondoskodj arról, hogy külföldi utad során érvényes jogosítvánnyal és biztosítással rendelkezz.

4, Bepakolás okosan, avagy, hogy ne hagyj semmit otthon

Az emberek többsége ma már repülővel utazik Európán belül is, főleg, ha nyaralásról, telelésről van szó. Ilyenkor általában amolyan „magyarosan” próbáljuk megoldani utazásunk, vagyis egy darab kézipoggyásszal utazunk, hogy ne kelljen még külön a feladott poggyászért is fizetni. Nagyon sok videót találhatunk a youtube-n, hogy a “szakértők” szerint, hogy a legjobb és / vagy legpraktikusabb becsomagolnunk, azonban így is elő szokott fordulni, hogy valami otthon marad. Ennek elkerülése érdekében léteznek már mindenféle telefonos applikációk, melyek segítenek listát vezetni arról, hogy mit is pakoltunk már be, mi az, ami kimaradt még. Vannak olyan appok is, amik abban segítenek, hogy utazásunk célját megadva saját listát állítanak össze nekünk, hogy mik is azok a dolgok, amikre valószínűleg szükségünk lesz. De még mindig működik a bevált jegyzet írása manuálisan papír és toll segítségével is, valamint nyomtatott listák kitöltése is. Mindegyikre hozok ajánlást most. (A kézipoggyászra vonatkozó részletesebb adatokat a 2. rész fogja tartalmazni.)

Appos verzióra ajánlás:

Magyar nyelvű: Pakolási lista utazáshoz – PackKing –> LETÖLTÉSÉRT KATT IDE Androidra

Angol nyelvű: Traveler Packing Checklist –> LETÖLTÉSÉRT KATT IDE Androidra

Ha maradnál a papír alapú megoldásnál:

Magyar nyelvű: ITT

Angol nyelvű: ITT vagy ITT EGY MÁSIK

Ez pedig egy honlapon szerkeszthető, egyénre szabható lista, ez is ANGOL nyelvű. KATT IDE.

Komolyan mondom, ez elég kis pofás oldal. Kiválasztod, hogy hova szeretnél menni, mit szeretnél csinálni, milyen típusú szálláson szállsz meg, nemed, viszel-e gyermeket magaddal, stb. és a megadott információk alapján saját check listát állít össze neked, melyen kipipálhatod azokat a dolgokat, amiket már beraktál, így tuti, hogy nem hagyod otthon.

A többi fontos tudnivalót a 2. rész fogja tartalmazni, mellyel hamarosan jelentkezem.

Frissítés: Elkészült a 2. rész, ITT találjátok.

Pandakaland

 

 

 

17 thoughts on “Egy átlagos európai utazás kisokosa – Hasznos információk egy európai úthoz 1. rész

  1. Visszajelzés: real social signals
  2. Visszajelzés: dumps with pin shop 2022
  3. Visszajelzés: kardinal stick
  4. Visszajelzés: greatdumps cc
  5. Visszajelzés: jetsadabet
  6. Visszajelzés: pgslot99th
  7. Visszajelzés: buy benelli guns
  8. Visszajelzés: great dumps shop 2022
  9. Visszajelzés: nikotīna spilventiņi
  10. Visszajelzés: Mature Parrots For Sale

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük